ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουν τη χρήση του ισχυρότερου εμπορικού εργαλείου της ΕΕ απέναντι στην Κίνα, αν δεν βρεθεί λύση στα προγραμματισμένα κινεζικά μέτρα ελέγχου εξαγωγών κρίσιμων πρώτων υλών.
Πρόκειται για το λεγόμενο αντιεκβιαστικό μέσο (Anti-Coercion Instrument – ACI), που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί και σχεδιάστηκε για να αποτρέπει ή να απαντά σε εμπορικές πιέσεις τρίτων χωρών.
Η Κίνα ελέγχει περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών και πρόσφατα ανακοίνωσε αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές τους, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την ευρωπαϊκή βιομηχανία, από τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έως την αμυντική παραγωγή. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν το θέμα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να επισημαίνει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εξελίξεις, αλλά προτιμά μια κοινή λύση χωρίς κλιμάκωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ήδη πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ενώ παράλληλα καταρτίζει σχέδιο για την προστασία κρίσιμων προμηθειών και την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών. Ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σεφκόβιτς, είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γουένταο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση ρίχνει σκιά στις σχέσεις ΕΕ – Κίνας και απαιτεί άμεση διπλωματική λύση.
Η χρήση του αντιεκβιαστικού μέσου σε αυτό το στάδιο θεωρείται απίθανη, καθώς θα κλιμάκωνε σημαντικά τις εντάσεις με το Πεκίνο, ωστόσο η πίεση Μακρόν δείχνει ότι η ΕΕ εξετάζει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών της και τη διατήρηση της διαπραγματευτικής της δύναμης.
Διαβάστε επίσης
Βενιζέλος: Υπάρχει κρίση δημοκρατίας, όχι έλλειψη κυβέρνησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στενά του Ορμούζ: Η Σαουδική Αραβία παρακάμπτει το πέρασμα – Αρμάδα πετρελαιοφόρων κατευθύνεται προς την Ερυθρά Θάλασσα
- Aegean: Νέες ακυρώσεις πτήσεων προς Μέση Ανατολή λόγω των εξελίξεων στην περιοχή
- Παπαστεργίου στο Athens Alitheia Forum: Η εκπαίδευση των πολιτών «κλειδί» για την αντιμετώπιση των fake news
- FDA: Προειδοποίηση στη Novo για μη αναφερθείσες πιθανές παρενέργειες και θανάτους από το Ozempic
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.