Παρά τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2026 και περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, Τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται πως θα είναι αυξημένα πολύ πάνω από τον στόχο.

«Όχημα» φαίνεται πως θα συνεχίζει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, από την οποία τα τελευταία χρόνια εισρέουν σημαντικά έξτρα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Μπορεί να φαντάζει οξύμωρο, αλλά τη χρονιά για την οποία έχουν εξαγγελθεί φορομειώσεις ύψους 1,76 δις ευρώ, τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 73,5 δις ευρώ, αυξημένα κατά 2,65 δις ευρώ ή 3,7% έναντι της φετινής χρονιάς.

1

Όλα αυτά μάλιστα, την ώρα που το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αγγίξει του χρόνου τα 7,92 δις ευρώ (2,8% του ΑΕΠ), με τον φετινό στόχο να αναθεωρείται προς τα πάνω και συγκεκριμένα στα 9,1 δις ευρώ (3,6%) έναντι στόχου για 5,9 δις ευρώ.
ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης: Η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω των φοροελαφρύνσεων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, οδηγούν για μια ακόμα χρονιά σε μεγάλη αύξηση των εσόδων από τους λεγόμενους έμμεσους φόρους.

Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 40,8 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,74 δις ευρώ ή 4,5% έναντι του 2025.

Ειδικότερα:

• τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 29,13 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,6 δις ευρώ έναντι του 2025 και

• τα έσοδα από τους ΕΦΚ προβλέπονται στο ποσό των 7,44 δις ευρώ, αυξημένα κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του 2025.

Φόρος εισοδήματος: Οι αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες και οι φοροελαφρύνσεις που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του νέου έτους, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον φόρο εισοδήματος, τα έσοδα του οποίου αναμένεται να ανέλθουν στα 26,7 δις ευρώ, αυξημένα κατά 742 εκατ ευρώ σε σχέση με φέτος. Το βάρος δεν θα σηκώσουν τα φυσικά πρόσωπα, αλλά οι επιχειρήσεις. Το οικονομικό αποτύπωμα της ριζικής αναμόρφωσης του φορολογικού για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες για παιδιά, είναι αρνητικό για τα κρατικά ταμεία. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 15,78 δις ευρώ, μειωμένα κατά 93 εκατ. ευρώ έναντι του 2025, ως απόρροια των νέων παρεμβάσεων και κυρίως της αναμόρφωσης της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, με εκτιμώμενη απώλεια εσόδων ύψους 1,2 δις ευρώ και παρά την προβλεπόμενη αύξηση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, των συντάξεων και της αναμενόμενης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο, τα νομικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλουν έξτρα φόρο ύψους 859 εκατ ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να αγγίζουν συνολικά τα 8,66 δις ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο αποδίδει αυτή την αύξηση στα εκτιμώμενα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων κατά το τρέχον φορολογικό έτος, τα οποία θα δηλωθούν το έτος 2026.

ΕΝΦΙΑ: Μικρή επίπτωση φαίνεται πως έχει το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους οικισμούς της χώρας κάτω των 1.500 κατοίκων. Άλλωστε πρόκειται για μικρά χωριά με περιορισμένες αξίες και εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων. Πολλοί κάτοικοι μάλιστα, είχαν ούτως ή άλλως μείωση φόρου λόγω εισοδήματος, με αποτέλεσμα να πληρώνουν κάθε χρόνο ιδιαίτερα χαμηλά ποσά φόρου. Του χρόνου, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,32 δις ευρώ, μειωμένα κατά 83 εκατ. ευρώ έναντι του 2025.

Κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές: Οι φόροι κεφαλαίου (περιλαμβάνονται οι φόροι και τα τέλη κληρονομιών, δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών) προβλέπεται να ανέλθουν σε 250 εκατ. ευρώ, χωρίς να παρουσιάζουν μεταβολή έναντι του 2025.
Λοιποί τρέχοντες φόροι: Τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους (περιλαμβάνει και τα τέλη κυκλοφορίας) αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,33 δις ευρώ, αυξημένα κατά 52 εκατ. ευρώ έναντι του 2025.

Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών: Από τους φόρους και τους δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα ύψους 427 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27 εκατ. ευρώ έναντι του 2025. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως οι δασμοί και τα λοιπά τέλη που επιβάλλονται στις εισαγωγές από κράτη μη μέλη της ΕΕ με βάση το κοινό τελωνειακό δασμολόγιο.
Λοιποί φόροι επί παραγωγής: Από τους λοιπούς φόρους επί παραγωγής προβλέπονται έσοδα ύψους 659 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 164 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του 2025, κυρίως λόγω της πρόβλεψης για είσπραξη ποσού ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα κέρδη της ΤτΕ. Τα έσοδα της κατηγορίας αυτής προέρχονται κυρίως από το τέλος επιτηδεύματος καθώς και από λοιπές επιχειρηματικές και επαγγελματικές άδειες.

Αυξημένα και τα φορολογικά έσοδα της φετινής χρονιάς

Εξίσου θετική αναμένεται να είναι και η πορεία των φετινών φορολογικών εσόδων. Στο προσχέδιο προβλέπεται πως θα διαμορφωθούν στα 70,87 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,67 δις ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2025.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

α) στον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τον ΦΠΑ (αύξηση κατά 857 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό) και

β) στην αύξηση των αμοιβών, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (αύξηση κατά 633 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό).

Πιο αναλυτικά, το 2025 θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον:

• 857 εκατ ευρώ από τον ΦΠΑ,

• 119 εκατ ευρώ από τους ΕΦΚ,

• 756 εκατ ευρώ από τον φόρο εισοδήματος (633 εκατ ευρώ από τα φυσικά και 171 εκατ ευρώ από τα νομικά πρόσωπα) και

• 18 εκατ ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και φόρους ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε επίσης

Η απάντηση της κυβέρνησης στον Τσίπρα και το δίπολο των εκλογών

Άδωνις Γεωργιάδης: Η αξιολόγηση, το ρεκόρ και οι μεταμοσχεύσεις

Χρυσές λίρες: Οι τιμές στα ύψη αλλά οι αγοραστές σπανίζουν – Τα στοιχεία της Τ.τ.Ε και η αξία των συναλλαγών