ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε «καλή ιδέα» την προσφορά του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν για εθελοντική διατήρηση των ορίων στα αναπτυγμένα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, μετέδωσε το Reuters.
Τον προηγούμενο μήνα ο Πούτιν πρότεινε να τηρηθούν εθελοντικά τα όρια της συμφωνίας New START του 2010 — που καθορίζουν το μέγεθος των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών οπλοστασίων στον κόσμο και λήγει τον Φεβρουάριο — υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν το ίδιο.
«Μου φαίνεται καλή ιδέα», απάντησε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους όσο αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του Ρώσου προέδρου.
Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη την απάντηση της Ουάσινγκτον στην πρόσκληση του Πούτιν για εθελοντική διατήρηση των ορίων μετά τη λήξη της βασικής συνθήκης ελέγχου όπλων.
Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν σημαντική, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την επιδεινούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τη συνάντηση Τραμπ–Πούτιν στην Αλάσκα στα μέσα Αυγούστου, κατά την οποία καταγράφηκαν αναφορές για εισβολές ρωσικών drone στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.
Σε βίντεο που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν στην Ουκρανία πυραύλους Tomahawk μεγάλου βεληνεκούς, ικανούς να πλήξουν βαθιά ρωσικά εδάφη, θα έβλαπτε σοβαρά τις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα της Ουκρανίας για πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της Μόσχας, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει τελική απόφαση.
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει απογοήτευση για την αποτυχία του Πούτιν να επιδιώξει τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δεν ερωτήθηκε απευθείας την Κυριακή σχετικά με την ενδεχόμενη αποστολή Tomahawk.
«Αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή των σχέσεών μας, ή τουλάχιστον των θετικών τάσεων που έχουν εμφανιστεί σε αυτές», δήλωσε σε βίντεο ο Πούτιν, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Πάβελ Ζαρούμπιν.
Πηγές στο Reuters — ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ και τρεις άλλοι — υποστήριξαν ότι η δυνατότητα αποστολής πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία ενδέχεται να είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι τα υπάρχοντα αποθέματα είναι προγραμματισμένα για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και άλλες ανάγκες.
Οι πυραύλοι κρουζ Tomahawk έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 2.500 χιλιόμετρα. Σε περίπτωση που η Ουκρανία εφοδιαζόταν με αυτούς, το Κρεμλίνο και το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής Ρωσίας θα βρίσκονταν εντός βεληνεκούς.
Διαβάστε επίσης
Νετανιάχου κατά ΕΕ για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους: «Ανταμείβουν την τρομοκρατία»
Ντόναλντ Τραμπ: Πιέζει για τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα και απαιτεί πρόοδο “γρήγορα”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Piraeus Securities για Εθνική Τράπεζα: Νέα τιμή στόχος τα 15 ευρώ ανά μετοχή
- Νίκος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα μας η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας
- Κικίλιας από Κύπρο: Χρειαζόμαστε βιώσιμη ναυτιλία και ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση
- Κωνσταντοπούλου: «Δεν υπάρχει καμία νόμιμη διαδικασία – Η οικογένεια Ρούτσι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση»
