Οι ανακοινώσεις της Apple την Τρίτη για τις νέες της συσκευές, φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να πείσουν την αγορά για τον τρόπο και τον ρυθμό που προχωρά ο τεχνολογικός κολοσσός στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Σήμερα μάλιστα δέχτηκε δύο υποβαθμίσεις, κάτι που δείχνει επιφυλακτικότητα προς τον κατασκευαστή του iPhone, ο οποίος φέτος έχει υποαποδώσει σημαντικά σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

1

Μeτά τις υποβαθμίσεις, η συναίνεση για τις συστάσεις της Apple – μια προσεγγιστική ένδειξη για την αναλογία των αξιολογήσεων αγοράς, διακράτησης και πώλησης – έχει μειωθεί στο 3,9 στα 5, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Μόνο το 55% των αναλυτών που παρακολουθεί το Bloomberg συνιστούν την αγορά της μετοχής, η οποία είναι εξαιρετικά χαμηλή μεταξύ των μεγαλοκεφαλαιοποιημένων εταιρειών.

Η Nvidia, η Microsoft και η Amazon.com για παράδειγμα, έχουν όλες δείκτες άνω του 90%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η DA Davidson μείωσε τη μετοχή σε neutral, μια κίνηση που έρχεται μετά από ανακοινώσεις προϊόντων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι οποίες δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη θέση της εταιρείας με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Παρότι αρχικά ήμασταν ενθουσιασμένοι για τις προοπτικές της Apple στο οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τον πιθανό κύκλο σημαντικών αναβαθμίσεων, σήμερα είναι σαφές ότι κανένα από αυτά δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί βραχυπρόθεσμα», έγραψε ο αναλυτής Γκιλ Λούρια (Gil Luria).

Τα νέα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου ενός λεπτότερου iPhone, «δεν έχουν έμπνευση», έγραψε.

«Μέχρι να μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν τα υπάρχοντα προϊόντα τους ή να αναπτύξουν νέα, πιο συγκλονιστικά, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει περιορισμένη», συμπλήρωσε.

Η μετοχή σημείωνε άνοδο 0,78% στις 17:44 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη, προερχόμενη από μια τετραήμερη πτώση 5,4% και παραμένει κάτω από 9% για το 2025, σε σύγκριση με κέρδος 14% για τον δείκτη Nasdaq 100.

Ωστόσο, παρά την αδυναμία από την αρχή του έτους, η μετοχή της Apple έχει σημειώσει άνοδο άνω του 30% από το χαμηλότερο επίπεδο του Απριλίου, εν μέσω της άμβλυνσης των ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών.

Αυτό το ράλι είναι ο λόγος για τη δεύτερη υποβάθμιση, σε neutral από την Phillip Securities, σύμφωνα με την αναλύτρια Ελένα Γουάνγκ (Helena Wang).

Πρόσθεσε, δε, ότι η εταιρεία διατηρεί «μια επιφυλακτική προοπτική», εν μέρει επειδή «δεν διαθέτει σημαντική καινοτομία στην Τεχνητή Νοημοσύνη που να βοηθά στην αδυναμία των προϊόντων και της αγοράς της Κίνας».

Διαβάστε επίσης: 

Apple: Παρουσίασε τη νέα σειρά iPhone 17, νέα AirPods, Apple Watches και νέο λειτουργικό iOS

ΗΠΑ: Σε υψηλό 4 ετών οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα εργασίας

Το μεγάλο comeback της Apple: Έρχεται νέο iPhone και αναβαθμισμένες συσκευές για τις γιορτές