Τα εμβληματικά έργα στον χώρο της Υγείας, που γίνονται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), έχουν αρχίσει να αλλάζουν την εικόνα του ΕΣΥ και τη σχέση του με τον πολίτη.

Κάποια έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί και άλλα είναι σε εξέλιξη. Έμφαση δίνεται, μεταξύ άλλων, σε έργα υποδομών και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

1

Το θέμα συζητήθηκε σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ, με θέμα: «Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0: Επενδύοντας στην καθημερινότητα – Υγεία, Παιδεία, Υπηρεσίες για τον Πολίτη».

Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, επεσήμανε σχετικά:

«Το ΕΣΥ άλλαξε. Και η αλλαγή αυτή είναι βαθιά και ουσιαστική, διότι αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών. Πλήθος παρεμβάσεων αποδεικνύουν ότι οικοδομούμε ένα ΕΣΥ πιο δυνατό και πιο ανθεκτικό από ποτέ. Με 1,5 δισ. ευρώ για την υγεία, υλοποιούνται έργα που αλλάζουν ριζικά τη φυσιογνωμία του ΕΣΥ».

Οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, σε νέες υπηρεσίες και σε ψηφιακά εργαλεία, που εισάγουν τους πολίτες στην νέα εποχή.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Υγεία

Με τους πόρους του ΤΑΑ υλοποιούνται έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, με συνολικό προϋπολογισμό 298,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (45.067.920 €, ΤΑΑ)

Μέσω της εφαρμογής MyHealth οι πολίτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας τους, με όλες τις διαγνώσεις, τις συνταγές φαρμάκων, τα αποτελέσματα εξετάσεων και τις νοσηλείες.

Οι γιατροί θα έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους, διευκολύνοντας την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας και διασφαλίζοντας την αποφυγή λαθών.

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών – Αιματολογικών Ασθενών (€36.445.340,96, ΤΑΑ)

Οι ογκολογικοί ασθενείς και οι θεράποντες γιατροί θα έχουν σε πραγματικό χρόνο σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα του ιστορικού αλλά και του πλάνου θεραπείας για την εκάστοτε μορφή της νόσου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει βελτίωση του χρόνου και του τρόπου λήψης αποφάσεων από τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και ουσιαστική αυτονομία του ασθενή στην ποιότητα ζωής του.

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) (29.932.311,64 €, ΤΑΑ και Εθνικοί Πόροι)

Με την ολοκλήρωσή του το 2026, θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

Το ΕΔΙΤ συμβάλλει στην κάλυψη των κενών στην φροντίδα ανεξαρτήτως γεωγραφικών ή άλλων δυνητικών εμποδίων.

Ειδικότερα, με την ολοκλήρωσή του θα έχουν δημιουργηθεί στο σύνολο των Υ.Πε. της χώρας:

  • 305 νέοι Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ),
  • 35 νέοι Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ),
  • 5 Εκπαιδευτικοί Σταθμοί,
  • 3.000 Σταθμοί Κατ’ Οίκον Περίθαλψης (ΣΚΟΠ),
  • 3 νέα Περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου και
  • 1 Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου στο Υπουργείο Υγείας.

Το Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Εξέλιξης των Εφημεριών (2.620.000 ευρώ, ΤΑΑ)

Μέσω της εφαρμογής myHealth, ο πολίτης θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και για το ποια νοσοκομεία εφημερεύουν, αλλά και για τον χρόνο αναμονής σε καθένα από αυτά.

«Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα», έχουν ήδη εκκινήσει εμβληματικά έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 393 εκατ. ευρώ», εξηγεί η κα Βιλδιρίδη.

Ειδικότερα τα έργα αυτά αφορούν:

  1. Σε ανακαινίσεις, στον εκσυγχρονισμό και στην κατασκευή νέων κτιρίων σε 93 νοσοκομεία στο σύνολο της επικράτειας και έργα κατασκευής, επέκτασης, ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού σε 63 Τ.Ε.Π. νοσοκομείων στο σύνολο της επικράτειας – ποσό 314.960.000,00 ευρώ. (Μόνο για τα ΤΕΠ 142.248.634,65 ευρώ).
  2. Στην προμήθεια νέου, σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 78.120.000,00 ευρώ.

Συμπληρωματικά, εμβληματικά έργα αποτελούν:

  1. Η ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία» (32,4 εκατ. ευρώ).
  2. Η ανέγερση κτιρίου για τα Εργαστήρια Κυτταρικής και Γενετικής Θεραπείας και την Αιματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου» (7,4 εκατ. ευρώ).

Το Πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ

Έως το τέλος του 2025 αναμένεται να έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ συνολικά 12 νοσοκομεία, ώστε να καλυφθούν σε όλη την επικράτεια οι ανάγκες παιδιών, ενηλίκων αλλά και ογκολογικών ασθενών, 12.098.800 ευρώ.

Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ, στοχεύουν να ενισχύσουν τον ρόλο της ως περίθαλψης πρώτης γραμμής.

Περιλαμβάνουν:

  • την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό 156 κέντρων υγείας,
  • την πιλοτική εφαρμογή μηχανισμού παραπομπής,
  • την εκπαίδευση του προσωπικού που υπηρετεί στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,
  • την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για την καλύτερη χρήση των δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων,
  • την επέκταση των προγραμμάτων οικογενειακής ιατρικής και
  • τη δημιουργία πλαισίου για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών.

Κομβικό σημείο αποτελεί το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Επιπλέον εδώ εντάσσεται και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.

Ψυχική Υγεία και εθισμοί

Αναφορικά με τα έργα στην ψυχική υγεία, στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας συγκεκριμένων πληθυσμών, που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα και εθισμούς, για την αποτροπή της περιθωριοποίησης ή της ιδρυματοποίησής τους.

Τα έργα είναι τα εξής:

  1. Η σύσταση του Εθνικού Δικτύου Ψυχικής Υγείας
  2. Η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ)
  3. Η δημιουργία Κέντρων Ημέρας ολικής φροντίδας ψυχικής υγείας για τα άτομα με άνοια (έχει ξεκινήσει).

«Στα έργα του ΤΑΑ περιλαμβάνονται και σημαντικές οργανωτικές μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας του συστήματος υγείας», αναφέρει η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας.

Συγκεκριμένα:

  • Ενισχύεται το Ελληνικό Ινστιτούτο DRG – ΚΕΤΕΚΝΥ
  • Θεσπίζεται πλαίσιο για τη δημιουργία αξιόπιστων διαδικασιών και μετρήσεων απόδοσης, για την υποστήριξη του ΟΔΙΠΥ
  • Δημιουργείται ο Εθνικός Χάρτης Υγείας, με σκοπό την καταγραφή της ζήτησης και προσφοράς υπηρεσιών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.
  • Υλοποιείται η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την επιτάχυνση των επενδύσεων.
  • Η προσπάθεια ολοκληρώνεται με τη μείωση της λίστας αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, μέσω της πραγματοποίησης 34.000 απογευματινών χειρουργείων, ενισχύοντας την πρόσβαση και την ποιότητα της φροντίδας για τους πολίτες.

«Όλη αυτή η προσπάθεια είναι μέρος μιας διαρκούς πορείας εξέλιξης. Κάθε βήμα, κάθε έργο και κάθε καινοτομία υπηρετούν τον ίδιο στόχο: την οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας, που βελτιώνει την καθημερινότητα, ενισχύει την ποιότητα ζωής και διασφαλίζει ότι κανένας πολίτης δεν μένει χωρίς πρόσβαση στην φροντίδα που χρειάζεται» καταλήγει η κα Βιλδιρίδη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αρμόδιος για το ΤΑΑ, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο διοικητής της ΕΥΣΤΑ, Ορέστης Καβαλάκης.

Δείτε επίσης

ΕΣΥ: Τι δείχνουν τα στοιχεία ενός μήνα αξιολόγησης – Ποιοι τομείς έχουν υψηλές και ποιοι χαμηλές βαθμολογίες