Ένα νέο εμπορικό τοπίο διαμορφώνεται στην Ασία, καθώς οι πρόσφατες συμφωνίες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) δίνουν μεν ένα πρώτο στίγμα για το ύψος των δασμών, αλλά αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Οι εξαγωγείς από Βιετνάμ, Ινδονησία και Φιλιππίνες βλέπουν σταθεροποίηση στους δασμούς γύρω στο 19-20%, ωστόσο απουσιάζει σαφής μηχανισμός για το πώς θα αποφεύγονται οι επιπλέον χρεώσεις για κινεζικά προϊόντα που «περνούν» μέσω αυτών των χωρών.

1

Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι αγαθά που θεωρούνται μεταφορτωμένα από την Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσουν δασμούς έως και 40%, εάν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η τακτική αυτή έχει ως στόχο να αποτρέψει την Κίνα από το να παρακάμπτει τους υψηλούς αμερικανικούς δασμούς μέσω τρίτων χωρών.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει ωστόσο είναι πώς θα υπολογίζονται τα ποσοστά τοπικού περιεχομένου και τι συνιστά τελικά μεταφόρτωση.

Οι περισσότερες χώρες της περιοχής εξαρτώνται από κινεζικά εξαρτήματα και πρώτες ύλες, άρα οποιαδήποτε απόπειρα αποκλεισμού της Κίνας συνεπάγεται μεταρρυθμίσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και αυξημένα κόστη.

Παρότι οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία με την Ινδονησία και προηγουμένως με το Βιετνάμ, οι λεπτομέρειες για τους «κανόνες προέλευσης» παραμένουν θολές.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως εργάζονται για την οριστικοποίηση των απαιτήσεων πριν την 1η Αυγούστου, ημερομηνία ενεργοποίησης των νέων δασμών.

Η Ντέμπορα Έλμς, επικεφαλής εμπορικής πολιτικής του Hinrich Foundation, συνοψίζει τη σύγχυση με απλές ερωτήσεις: «Τι ποσοστό πρώτων υλών επιτρέπεται; Ποια είναι η στάση για την εργασία ή τις υπηρεσίες; Πώς θα αξιολογηθούν οι επενδύσεις;».

Ο Φρανκ Ντενγκ, εκπρόσωπος εξαγωγικής εταιρείας επίπλων από τη Σαγκάη με δραστηριότητα στο Βιετνάμ, δηλώνει πως η επιχείρησή του προσαρμόζει ήδη τις διαδικασίες ώστε να ενισχύσει το τοπικό περιεχόμενο και να αποφύγει τους δασμούς.

Αναφέρει ότι το Βιετνάμ επιτρέπει έως 30% κινεζική ύλη, ενώ ζητείται η προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν να είναι τουλάχιστον 40%.

«Δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούμε, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε να λειτουργούμε,» παραδέχεται.

Σύμφωνα με τον Όμιλο Eurasia, το 60-70% των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για εξαγωγές από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας προέρχεται από την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απαίτηση περιορισμού του κινεζικού περιεχομένου απαιτεί ριζική αναδιάρθρωση της παραγωγής.

Η Ταϊλάνδη εκφράζει ανοικτά την ανησυχία της. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Πιτσάι Τσουνχαβατζίρα εκτιμά ότι το απαιτούμενο τοπικό περιεχόμενο θα μπορούσε να φτάσει και το 80%, κάτι που θεωρεί αδύνατο για αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εξαρτώνται από φθηνές πρώτες ύλες και τεχνογνωσία τρίτων χωρών.

Το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία έχουν ήδη προχωρήσει σε νέα μέτρα ελέγχου για την καταγραφή της προέλευσης εμπορευμάτων, την ενίσχυση των εγχώριων βιομηχανιών και την επιβολή κυρώσεων σε μεταφορτωτές.

Οι νέες πολιτικές επιδιώκουν να δείξουν συμμόρφωση προς τις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι σαφές αν θα επαρκούν για να αποτραπούν οι κυρώσεις.

Αβεβαιότητα για επενδυτές και βιομηχανία

Η έλλειψη συγκεκριμένων κανόνων οδηγεί σε επενδυτική αβεβαιότητα. Οι κατασκευαστές βρίσκονται μεταξύ πίεσης για συμμόρφωση και αδυναμίας παραγωγικής προσαρμογής, καθώς η ζήτηση για κινεζικά εξαρτήματα παραμένει υψηλή, κυρίως σε βιομηχανίες μεταποίησης.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, γίνονται όλο και πιο επιθετικές στην επιτήρηση των δασμών και στην απόρριψη εισαγωγών που περιέχουν έμμεσο κινεζικό περιεχόμενο, σε μια προσπάθεια να αποκόψουν την κινεζική επιρροή στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Η στρατηγική αυτή εντείνει τις πιέσεις σε μια περιοχή που αυξάνει διαρκώς τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ — από 11% το 2018 σε 15% σήμερα —, αλλά κινδυνεύει τώρα να βρεθεί στο επίκεντρο ενός νέου εμπορικού πολέμου.

Διαβάστε επίσης: 

Τουρισμός: Απειλή για την Ευρώπη

Intel: Κατρακυλά η μετοχή καθώς το σχέδιο του νέου CEO που ανησύχησε τους επενδυτές

Iveco Group: Προχωρούν οι συνομιλίες για την πώληση της αμυντικής της μονάδας στη Leonardo