ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπαράζ πλειστηριασμών με έντονο επιχειρηματικό φορτίο φέρνει το καλοκαίρι του 2025, καθώς στη λίστα των ηλεκτρονικών σφυριών επιστρέφουν τρία εμβληματικά ακίνητα: το ημιτελές «Ερασίνειο» Νοσοκομείο στο Κορωπί, η εντυπωσιακή κατοικία-μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ιστορικής εταιρείας εσωρούχων «Ήλιος» και τιμές εκκίνησης που φτάνουν τα 18 εκατομμύρια ευρώ.
ΗΛΙΟΣ
Σε πλειστηριασμό οδηγείται η ιστορική ελληνική εταιρεία εσωρούχων «Ήλιος Βιομηχανία Πλεκτικής», της οποίας το 50% ανήκει στην «Πεταλούδα ΑΕΒΕ», μέλος του ομίλου Μουζάκη. Ο πλειστηριασμός αφορά σειρά ακινήτων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στη Μίκρα Θεσσαλονίκης και έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 30 Ιουλίου 2025, με συνολική τιμή εκκίνησης τα 4.151.000 ευρώ. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει καταθέσει αίτηση κατάσχεσης για ποσό ύψους 350.000 ευρώ.
Η «Ήλιος» ιδρύθηκε το 1971 από την οικογένεια Παπαμαυρουδή και κατάφερε να διαγράψει σημαντική πορεία στον χώρο της εγχώριας και διεθνούς αγοράς εσωρούχων, με ιδιαίτερη αναγνώριση από το καταναλωτικό κοινό μέσω του γνωστού συνθήματος «Απ’ έξω εμφάνιση και από μέσα άνεση». Καθοριστικό σημείο στην ιστορική της διαδρομή ήταν η είσοδος του ομίλου Μουζάκη το 1999, οπότε και απέκτησε το 50% των μετοχών της εταιρείας.
Ωστόσο, η επιτυχημένη πορεία της δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την οικονομική κρίση που ακολούθησε τις επόμενες δεκαετίες, με την εταιρεία να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, όπως καταδεικνύουν οι τελευταίοι δημοσιευμένοι ισολογισμοί για το έτος 2022: ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ζημιές ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Η επιδείνωση των οικονομικών της «Ήλιος» επέφερε πίεση και στον όμιλο Μουζάκη, ο οποίος είχε εγγυηθεί τραπεζικά δάνεια ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της θυγατρικής του.
Το 2024, η εταιρεία Μουζάκης βρέθηκε αντιμέτωπη με διαταγή πληρωμής από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 4.937.036,01 ευρώ. Σε απάντηση, αποφασίστηκε η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές της υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα υποβλήθηκε ένσταση αναστολής για την αποτροπή αναγκαστικών μέτρων. Η αναστολή ανέκοψε προσωρινά την κατάσχεση μισθωμάτων που είχε κινήσει η Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, νέος κλυδωνισμός ήρθε όταν η Alpha Bank προχώρησε σε καταγγελία δανείου προς την εταιρεία, ύψους περίπου 2,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα ακίνητα που οδηγούνται σε πλειστηριασμό είναι τα εξής:
Το Α’ ακίνητο αφορά ένα μεγάλο αγροτεμάχιο στη θέση «Λειβαδίκι» της Δημοτικής Ενότητας Μίκρας του Δήμου Θέρμης, συνολικής επιφάνειας 26.016 τ.μ., εντός του οποίου έχουν ανεγερθεί βιομηχανικά κτίρια και βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το τίμημα πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Στο εσωτερικό του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ένα διώροφο κτίριο γραφείων και εστιατορίου, βιομηχανοστάσιο, αποθήκες, λεβητοστάσιο, πλυντήριο και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.
Το Β’ ακίνητο είναι αγροτεμάχιο 25.573 τ.μ. στο οποίο βρίσκεται κτίριο αποθήκης 461,24 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 640.000 ευρώ.
Το Γ’ ακίνητο αφορά αγροτεμάχιο 2.404 τ.μ., το οποίο έχει διαμορφωθεί ως ισόπεδος κόμβος εξυπηρέτησης προσβάσεων σε γειτονική βιομηχανική μονάδα, με τιμή εκκίνησης 48.000 ευρώ.
Το Δ’ ακίνητο είναι αγροτεμάχιο 2.657 τ.μ., αδόμητο και μη περιφραγμένο, το οποίο φαίνεται να χρησιμοποιείται για καλλιέργεια μαζί με όμορα αγροτεμάχια. Η τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται στα 35.000 ευρώ.
Τέλος, το Ε’ ακίνητο είναι αγροτεμάχιο 2.091 τ.μ., επίσης αδόμητο και μη περιφραγμένο, που καλλιεργείται ενδεχομένως από κοινού με γειτονικά κτήματα, με αρχική τιμή 28.000 ευρώ.
Εμφιετζόγλου
Στο «σφυρί» οδηγείται για ακόμη μία φορά το εμβληματικό ακίνητο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου, ένα πολυτελές συγκρότημα-μουσείο που δεσπόζει σε έκταση σχεδόν 50 στρεμμάτων. Ο πλειστηριασμός κατά του ίδιου και της συζύγου του, Ελένης Εμφιετζόγλου, έχει οριστεί για τις 30 Ιουλίου 2025, με την τιμή πρώτης προσφοράς να ανέρχεται στο ποσό των 10.700.000 ευρώ για την πλήρη κυριότητα. Η κατάσχεση εκκινήθηκε από τη διαχειρίστρια απαιτήσεων Cepal για συνολική οφειλή 5,6 εκατ. ευρώ, με ποσό κατάσχεσης τα 500.000 ευρώ. Από το ποσό εκκίνησης, τα 4.815.000 ευρώ αντιστοιχούν στο ποσοστό του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και τα υπόλοιπα στη σύζυγό του.
Η έκταση των 49.202,94 τ.μ. αποτελείται κατά κύριο λόγο από εκτός σχεδίου χώρο (48.211,45 τ.μ.) και μόνο ένα μικρό τμήμα είναι εντός σχεδίου (991,49 τ.μ.). Στην καρδιά της έκτασης φιλοξενείται ένα πολυτελές συγκρότημα με χρήσεις κατοικίας, πολιτισμού και διοίκησης, συνολικής επιφάνειας άνω των 4.000 τ.μ., με κτίρια που λειτουργούν ως πινακοθήκες, γλυπτοθήκες, γραφεία, κατοικίες, ακόμα και ιδιωτικό παρεκκλήσι. Το ακίνητο περιλαμβάνει επίσης πισίνα χωρίς άδεια, ελικοδρόμιο, αίθουσες εκθέσεων, υπόγειους τεχνικούς χώρους και επαρκείς υποδομές ασφαλείας και παρακολούθησης.
Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών κτισμάτων περιλαμβάνεται η Πινακοθήκη (κεντρικό κτίριο), η Γλυπτοθήκη/Γυμναστήριο, τα Γραφεία Διοίκησης με ανελκυστήρα, η Βίλλα «Νούφαρο» του 1890 που έχει αναπαλαιωθεί πλήρως, καθώς και ο εκθεσιακός χώρος «ΚΙΒΩΤΟΣ» αφιερωμένος στο έργο του Τσόκλη. Ο εξωτερικός χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος με φυτεύσεις, αυλόπορτες, πλακοστρώσεις, δεξαμενές, πυρασφάλεια και ηλεκτροφωτισμό.
Το ακίνητο έχει επιχειρηθεί να πλειστηριαστεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να έχει βρεθεί αγοραστής. Σημαντική είναι η αύξηση στην αποτίμησή του: ενώ στον προηγούμενο πλειστηριασμό η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 6.792.000 ευρώ, η νέα αποτίμηση του Απριλίου 2024 ανεβάζει την εκκίνηση στα 10.700.000 ευρώ – διαφορά σχεδόν 4 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ημέρα, θα τεθεί σε πλειστηριασμό και η κατοικία του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στο Νέο Φάληρο, στη διασταύρωση Καραϊσκάκη και λεωφόρου Ειρήνης. Το ακίνητο, εντός σχεδίου, βρίσκεται σε οικόπεδο 466,65 τ.μ. και έχει διαμορφωθεί σε διώροφη κατοικία με συνολική κύρια επιφάνεια 292,88 τ.μ. και βοηθητικούς χώρους 106,5 τ.μ. Περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο με αίθουσα εκδηλώσεων και γραφεία, καθώς και όροφο με κυλικείο. Διαθέτει ανελκυστήρα, τρεις θέσεις στάθμευσης και υπόλοιπο δόμησης 379,02 τ.μ., κάτι που του προσδίδει σημαντική επενδυτική αξία. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο έχει οριστεί στα 729.000 ευρώ.
Η ιστορία του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση επιχειρηματία που βρέθηκε στο προσκήνιο για δεκαετίες και στη συνέχεια ήρθε αντιμέτωπος με την πτώση. Ιδρυτής της Μηχανικής Α.Ε. το 1974, ανέδειξε την εταιρεία του σε μία από τις κορυφαίες στον κατασκευαστικό τομέα, με έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από τα Βαλκάνια και την Ουκρανία έως τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο το 1990 και οι στρατηγικές εξαγορές επιβεβαίωναν τη δυναμική του ομίλου.
Ωστόσο, από το 2010 και μετά, η οικονομική κρίση και οι πιέσεις από τις τράπεζες και τους πιστωτές οδήγησαν τη Μηχανική σε αδιέξοδο. Το 2015 η εταιρεία εισήλθε σε αναγκαστική διαχείριση, ενώ το 2018 οι μετοχές της διαγράφηκαν από το ΧΑ. Τα χρέη ξεπέρασαν τα 177 εκατ. ευρώ και οι ζημιές, όπως καταγράφονται στους ισολογισμούς, άγγιξαν τα 6,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχανε συνεχώς διαγωνισμούς, ενώ ούτε οι συνεργασίες με ξένους εταίρους στάθηκαν ικανές να την επαναφέρουν στην ενεργό κατασκευαστική δράση.
Το τίμημα της κατάρρευσης ήταν βαρύ: πολυτελή ακίνητα σε Μύκονο, Κηφισιά, Φάληρο και Μαρούσι, συλλογές τέχνης, ακόμα και το οικογενειακό μουσείο βγήκαν στο σφυρί. Περιουσιακά στοιχεία όπως το βιομηχανικό συγκρότημα της Βαλκάν, τα ακίνητα των Ελληνικών Σωληνουργείων, ακόμα και το ιδιωτικό του ελικόπτερο, πέρασαν στη διαδικασία ρευστοποίησης.
«Ερασίνειο» Νοσοκομείο
Μια ακόμα ευκαιρία να αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη θα έχει το «Ερασίνειο» Νοσοκομείο, ένα από τα πιο εμβληματικά και ακριβότερα ακίνητα που έχουν βγει ποτέ σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Το ημιτελές νοσοκομειακό συγκρότημα επιστρέφει στην πλατφόρμα με νέα ημερομηνία πλειστηριασμού την 31η Ιουλίου 2025 και με τιμή πρώτης προσφοράς μειωμένη στα 18.400.000 ευρώ από τα 23 εκατομμύρια ευρώ – τιμή με την οποία είχε εμφανιστεί το ακίνητο στους πλειστηριασμούς το προηγούμενο διάστημα – σε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί ενδιαφερόμενος.
Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Λούτσα Κουκέ» στο Κορωπί, σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από την Αττική Οδό και με άμεση πρόσβαση προς το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πρόκειται για ένα συγκρότημα συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ., ανεγερμένο σε οικόπεδο 50.812,43 τ.μ., που είχε σχεδιαστεί για να αποτελέσει το πρώτο ιδιωτικό ογκολογικό θεραπευτικό κέντρο διεθνούς κλάσης στην Ελλάδα. Ωστόσο, το έργο έμεινε ημιτελές, παραμένοντας εγκαταλελειμμένο από το 2010.
Το φιλόδοξο σχέδιο ξεκίνησε το 2001 από τον γυναικολόγο και μαιευτήρα Νικόλαο Λοΐσιο, ο οποίος ίδρυσε την «Ερασίνειος Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Α.Ε.» με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου νοσοκομείου 210 κλινών. Η συνολική επένδυση προϋπολογίστηκε στα 90 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή χρηματοπιστωτικών οργανισμών και επενδυτικών σχημάτων όπως η Attica Ventures και ο όμιλος Ρέστη.
Το 2007 εκδόθηκε ομολογιακό δάνειο 35 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή πέντε τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Αγροτική και Attica Bank), ενώ την κατασκευή είχε αναλάβει ο όμιλος Ελλάκτωρ. Το έργο προχώρησε μέχρι περίπου το 55% της κατασκευής, με σημαντικό μέρος των βασικών υποδομών και του τεχνικού εξοπλισμού να έχει τοποθετηθεί. Ωστόσο, η οικονομική κρίση του 2008 ανέκοψε την πρόοδο.
Από τα τέλη του 2009 οι εργασίες ανεστάλησαν, οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και το έργο έμεινε ημιτελές. Το 2015, οι τράπεζες κατήγγειλαν το δάνειο, ενώ από το 2018 ξεκίνησαν οι επαναλαμβανόμενοι —και μέχρι σήμερα άκαρποι— πλειστηριασμοί. Η αρχική τιμή πώλησης ήταν 31,9 εκατ. ευρώ, και σταδιακά μειώθηκε: στα 25,7 εκατ. ευρώ το 2020, στα 24,4 εκατ. το 2022, μέχρι και τη σημερινή τιμή των 18,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον φάκελο του ακινήτου, το συγκρότημα περιλαμβάνει υπόγεια στάθμευσης, νοσοκομειακές πτέρυγες, διοικητικά γραφεία, τρεις κύριους ορόφους και διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο 40.812 τ.μ. Η αρχική οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 2003, με πρόβλεψη ολοκλήρωσης εντός του 2010 — χρονοδιάγραμμα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Μέσα στην πλειστηριαζόμενη περιουσία περιλαμβάνεται και ο ημιτελής τεχνικός εξοπλισμός, όπως ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες, πιεστικά και λεβητοστάσια, μονάδες κλιματισμού, συστήματα πυρασφάλειας και ηλεκτροπαραγωγής.
Το ακίνητο φέρει βαρύ φορτίο υποθηκών και προσημειώσεων υπέρ των τραπεζών Eurobank και Παγκρήτιας, με συνολικές εγγραφές που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Σαρώνουν οι πλειστηριασμοί για πολυτελή ξενοδοχεία στα νησιά της Ελλάδας
Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο για 19,2 εκατ.
Πλειστηριασμοί: Εμβληματικά ακίνητα που άλλαξαν χέρια με μεγάλο «discount»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
