Στις 13 Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, συγκαλεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας και την υιοθέτηση Εθνικού Σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων.

Στη σύσκεψη, πέραν των συναρμόδιων υπουργών συμμετείχαν από τη ΡΑΑΕΥ ο αντιπρόεδρος κλάδου υδάτων Δημήτρης Ψυχογιός, από τη ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αλέξης Παΐζης, από την ΕΥΔΑΠ ο πρόεδρος Γιώργος Στεργίου και ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης.

1

Κανείς ίσως δεν περίμενε τότε ότι κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας θα είχε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Το στρατηγικό σχέδιο εκπονήθηκε από την ομάδα του Κωστή Χατζηδάκη, πήρε το πράσινο φως από το Κυριάκο Μητσοτάκη και σήμερα το πρωί θα παρουσιαστεί επίσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, το σχέδιο προβλέπει τη συνένωση όλων των εταιρειών διαχείρισης νερού σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) θα τεθούν κάτω από την ομπρέλα ενός νέου φορέα, στον οποίο πιθανότατα θα ενταχθούν και η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, δηλαδή οι Εταιρείες Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ωστόσο ότι τον νέο φορέα θα «τρέξει» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Βασικός στόχος είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ως προς την κατανάλωση νερού, αλλά και να εκπονηθούν καλύτερα και ευκολότερα τα σχέδια και οι μελέτες για τα έργα που κρίνονται απαραίτητα να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 230 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης‑Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι οποίες διαχειρίζονται την ύδρευση και αποχέτευση εκτός των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Και σε εκείνη τη σύσκεψη καταδείχθηκε η ανάγκη για ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τότε αναδείχθηκε και η ανάγκη υλοποίησης παρεμβάσεων σε οργανωτικό επίπεδο ώστε να διασφαλισθεί η έγκαιρη πραγματοποίηση των μεγάλων και μικρών έργων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Το σχέδιο

Τις επόμενες εβδομάδες έγιναν κι άλλες συσκέψεις, ο Κωστής Χατζηδάκης πήρε πάνω του την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου και πλέον η κυβέρνηση είναι έτοιμη να το καταθέσει.

Κεντρική ιδέα είναι ότι η ΔΕΗ και ο Γιώργος Στάσσης θα αναλάβουν να συντονίσουν όλες τις εταιρείες νερού για να γίνει η καλύτερη διαχείριση του νερού, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να μη μείνουν μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη χωρίς νερό, θα κατατεθούν προτάσεις για μεγάλες παρεμβάσεις που θα γίνουν, γεωτρήσεις, κατασκευή νέων φραγμάτων κ.λπ.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας χτυπά την πόρτα της Ελλάδας καθώς τα τελευταία χρόνια οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα να στερεύουν οι πηγές.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Ανάλογες προκλήσεις αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Μεσογείου καθώς το πρόβλημα εντείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει αρνητικά τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση νερού.

Στη σύσκεψη του Ιουνίου, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε προαναγγείλει τις παρεμβάσεις λέγοντας: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και σε σχέση με την επάρκεια του νερού. Όλη η Μεσόγειος απειλείται ολοένα και περισσότερο από αυτό το πρόβλημα. Τυχόν αδράνεια θα ήταν τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία, για τον τουρισμό, για τη γεωργία, για την ποιότητα της ζωής μας, για την ίδια τη χώρα. Είναι φανερό ότι δίπλα στις πρωτοβουλίες που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, πρέπει να υιοθετηθούν κι άλλες που να απαντούν έγκαιρα στο πρόβλημα, αντιμετωπίζοντας τα όποια οργανωτικά προβλήματα, προωθώντας τις αναγκαίες επενδύσεις και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Το ίδιο το κράτος είχε, έχει και θα έχει με βάση το Σύνταγμά μας ως βασική αποστολή τη διασφάλιση αυτού του δημόσιου αγαθού. Για να συμβεί όμως αυτό, η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει πρόσθετες παρεμβάσεις μελετημένες, ταχύτατες και αποτελεσματικές, τις οποίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι ως προς την υιοθέτηση όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών».

Διαβάστε επίσης:

Πολύ χαμηλή στάθμη νερού στη λίμνη του Μόρνου, ξεπροβάλλουν σπίτια βυθισμένου οικισμού

Μητσοτάκης: O εθνικός σχεδιασμός για τη λειψυδρία – Πέντε άξονες δράσης – Μειωμένα κατά 50% τα αποθέματα της Αττικής

Αποκάλυψη: Τρεις απανωτές εκλογές βλέπει το Μαξίμου – Πότε θα στηθούν κάλπες