Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), που διεθνώς αναγνωρίζεται ως βασικός επιταχυντής της παραγωγικότητας, αρχίζει να αποκτά θέση και στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη, όπως αποτυπώνεται στη νέα μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1 στις 3 ελληνικές ΜμΕ έχει ήδη έρθει σε επαφή με εργαλεία ΤΝ, γεγονός που δείχνει ότι η εν λόγω τεχνολογία παύει να αποτελεί αποκλειστικό πεδίο των μεγάλων εταιρειών. Παρότι η χρήση της παραμένει, σε πολλές περιπτώσεις, σε πρώιμο στάδιο – με έμφαση κυρίως σε απλές εφαρμογές όπως παραγωγή κειμένου και εικόνας – ένα ποσοστό επιχειρήσεων δοκιμάζει ήδη πιο σύνθετες λειτουργίες, όπως η ανάλυση δεδομένων.

1

Ωστόσο, η πλειοψηφία (περίπου 50%) των επιχειρήσεων, αν και επενδυτικά ενεργή, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αξιοποίηση της ΤΝ. Το βασικό εμπόδιο δεν είναι το κόστος, αλλά η έλλειψη ενημέρωσης και σχετικών δεξιοτήτων. Η έρευνα δείχνει ότι σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων είτε δεν γνωρίζει τις δυνατότητες της ΤΝ είτε θεωρεί πως δεν αφορά τη δραστηριότητά τους. Μάλιστα, 1 στις 4 ΜμΕ δηλώνει αδυναμία χρήσης λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας.

Η στρατηγική ενσωμάτωση της ΤΝ εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα έως και 17,5% σε βάθος 20ετίας. Προς το παρόν, όμως, η επίδραση στις επιχειρηματικές επιδόσεις παραμένει περιορισμένη, καθώς η χρήση της είναι κυρίως πειραματική και δεν έχει ενσωματωθεί πλήρως στην παραγωγική διαδικασία.

Η μελέτη διακρίνει τις ελληνικές ΜμΕ σε τέσσερις κατηγορίες, με βάση τη στάση τους απέναντι στις επενδύσεις και την ΤΝ:

Δυναμικές επιχειρήσεις (25%): Επενδύουν και αξιοποιούν ΤΝ, με σαφή προσανατολισμό στον τεχνολογικό μετασχηματισμό.

Ελπιδοφόρες περιπτώσεις (6%): Δεν έχουν ακόμη έντονη επενδυτική δραστηριότητα, αλλά πειραματίζονται με την ΤΝ.

Παραδοσιακοί επενδυτές (49%): Επενδύουν κυρίως σε εξοπλισμό και υποδομές, αλλά δεν χρησιμοποιούν ακόμη ΤΝ.

Αδύναμες επιχειρήσεις (20%): Ούτε επενδύουν, ούτε αξιοποιούν την ΤΝ.

Το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το 80% των ελληνικών ΜμΕ δείχνει πρόθεση να εξελιχθεί – είτε επενδύοντας, είτε υιοθετώντας νέα τεχνολογικά εργαλεία. Η κατάλληλη ενημέρωση και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την αξιοποίηση της ΤΝ, τη γεφύρωση του παραγωγικού κενού και τη σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς στόχους έως το 2030.

Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας, στην ενότητα «Μελέτες και Οικονομικές Αναλύσεις»: nbg.gr/el/omilos/meletes-oikonomikes-analuseis/reports/inv-2025h1

 

Διαβάστε επίσης 

Alter Ego: Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ – Πόσοι μέτοχοι επέλεξαν το scrip dividend

Εθνική Τράπεζα: Έξοδος με πράσινες ομολογίες υψηλής εξασφάλισης ύψους μισού δισ. και €200 εκατ.

Optima Bank για ΟΠΑΠ: Νέα υψηλότερη τιμή στόχος για τη μετοχή