ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν συνομιλεί με το Ιράν και δεν προσφέρει “τίποτα” στη χώρα αυτή, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι οι ΗΠΑ “κατέστρεψαν ολοσχερώς” τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.
Την Παρασκευή ο Τραμπ διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνησή του έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει το Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους ως και 30 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να έχει πυρηνικό πρόγραμμα για την παραγωγή ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Χθες, οι Αρχές του Ιράν δεν έκρυψαν τις “σοβαρές αμφιβολίες” τους για την πρόθεση του Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, σε εφαρμογή από την 24η Ιουνίου, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος των δώδεκα ημερών.
“Διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες για την τήρηση των δεσμεύσεων (του Ισραήλ), συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης του πυρός, και είμαστε έτοιμη για σθεναρή ανταπόδοση” προειδοποίησε ο κ. Μουσαβί κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, ένατο γιο του μονάρχη Σαλμάν και νεότερο αδελφό του σημερινού πρίγκιπα διαδόχου.
Παράλληλα, η Τεχεράνη ζήτησε οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να χαρακτηριστούν υπεύθυνοι για τον πόλεμο με διπλωματική επιστολή της που δημοσιοποιήθηκε χθες.
“Διά της παρούσης ζητούμε επίσημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγνωρίσει το ισραηλινό καθεστώς και τις ΗΠΑ ως αυτούς που άρχισαν την ενέργεια αυτή επίθεσης και να αναγνωρίσει τις εξ αυτού απορρέουσες ευθύνες τους, συμπεριλαμβανομένων της καταβολής επανορθώσεων και αποζημιώσεων”, τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί στην επιστολή αυτή που απηύθυνε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως “χωρίς καμιά αμφιβολία” θα δώσει διαταγή στο Πεντάγωνο να προχωρήσει σε νέους βομβαρδισμούς σε περίπτωση που το Ιράν αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο που θα του επέτρεπε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
Διαβάστε επίσης:
Ορκίστηκαν τα νέα μέλη του κυβερνητικού σχήματος – Ακολουθεί υπουργικό συμβούλιο
Τι συμβαίνει σήμερα με τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη;
Tουλάχιστον 35 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά σε επιχειρήσεις του Ισραήλ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Στις 9 Ιουλίου η ακρόαση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για τη θέση της πρέσβειρας στην Αθήνα
- Χαλκός: Εκτίναξη της τιμής – Πιθανοί δασμοί και περιορισμένα αποθέματα δημιουργούν αναταράξεις
- Κτήμα Λαζαρίδη: Στο 95,77% το ποσοστό της Ολυμπία Συμμετοχών
- Αρχάγγελος Λακωνίας: Φωτιά σε δασική έκταση – Μήνυμα 112 στους κατοίκους
