Η Ιαπωνία έχασε τη θέση της ως η μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα στον κόσμο για πρώτη φορά εδώ και 34 χρόνια, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε ρεκόρ στα συνολικά εξωτερικά της περιουσιακά στοιχεία.

Τα καθαρά εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία της Ιαπωνίας ανήλθαν στα 533,05 τρισεκατομμύρια γιεν (περίπου 3,7 τρισ. δολάρια) στο τέλος του 2024, αυξημένα κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

1

Παρότι πρόκειται για ιστορικό υψηλό, ξεπεράστηκε από τη Γερμανία, της οποίας τα καθαρά εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 569,7 τρισ. γιεν. Η Κίνα παρέμεινε στην τρίτη θέση με καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 516,3 τρισ. γιεν. Η Ιαπωνία είχε κατακτήσει την κορυφή το 1991, ξεπερνώντας τότε τη Γερμανία.

Η άνοδος της Γερμανίας αντανακλά το ισχυρό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, που έφτασε τα 248,7 δισ. ευρώ το 2024, χάρη κυρίως στις εμπορικές της επιδόσεις.

Αντίστοιχα, η Ιαπωνία σημείωσε πλεόνασμα 29,4 τρισεκατομμυρίων γιεν (περίπου 180 δισ. ευρώ). Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του γιεν κατά 5% το 2024, ενίσχυσε την αποτίμηση των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων σε όρους γιεν.

World's Largest Creditors | Germany's net external assets surpassed Japan's in 2024

Τα καθαρά εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία μιας χώρας είναι η αξία των περιουσιακών στοιχείων της στο εξωτερικό μείον την αξία των εγχώριων περιουσιακών στοιχείων της που ανήκουν σε ξένους, προσαρμοσμένη στις συναλλαγματικές αξίες. Το μέγεθος αυτό ουσιαστικά αντικατοπτρίζεται στη σωρευτική μεταβολή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κατσουνόμπου Κάτο, δήλωσε την Τρίτη πως η απώλεια της πρώτης θέσης δεν αποτελεί ουσιαστικό πλήγμα.

«Δεδομένου ότι τα καθαρά εξωτερικά περιουσιακά μας στοιχεία συνεχίζουν να αυξάνονται, η αλλαγή στη σειρά δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως σημαντική μεταβολή της θέσης της Ιαπωνίας», ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Για την Ιαπωνία, το ασθενέστερο γιεν συνέβαλε στην αύξηση τόσο του εξωτερικού ενεργητικού όσο και του παθητικού, αλλά το ενεργητικό αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό, εν μέρει λόγω των διευρυμένων επιχειρηματικών επενδύσεων στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία της Τρίτης αντικατοπτρίζουν γενικά τις ευρύτερες τάσεις στις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Το 2024, οι ιαπωνικές επιχειρήσεις διατήρησαν έντονο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις, ιδίως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι τομείς των χρηματοοικονομικών, των ασφαλίσεων και του λιανεμπορίου προσέλκυσαν σημαντικά κεφάλαια από Ιάπωνες επενδυτές, ανέφερε το υπουργείο.

Η αυξανόμενη διάθεση κεφαλαίων από την Ιαπωνία σε άμεσες επενδύσεις αντί για ξένους τίτλους σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να επαναπατριστούν γρήγορα τα κεφάλαια, σύμφωνα με τον Daisuke Karakama, επικεφαλής οικονομολόγο της Mizuho Bank.

«Είναι εύκολο για τους επενδυτές να πουλήσουν ομόλογα ή μετοχές στο εξωτερικό σε περίπτωση κινδύνου, αλλά δεν θα αποεπενδύσουν εύκολα από εταιρείες που έχουν εξαγοράσει», τόνισε.

Όσον αφορά το μέλλον, η πορεία των επενδύσεων στο εξωτερικό μπορεί να εξαρτηθεί από το αν οι ιαπωνικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τις δαπάνες τους στο εξωτερικό, ιδίως στις ΗΠΑ.

Με την πολιτική δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ισχύ, ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να ενθαρρυνθούν να μεταφέρουν την παραγωγή ή περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ για να μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το εμπόριο.

Διαβάστε ακόμη:

Δημοσκόπηση Interview: Όχι σε κόμμα Σαμαρά λέει το 73% των ψηφοφόρων

Εκδήλωση της Naval Group για την προώθηση της συνεργασίας της με 100 ελληνικούς εταίρους

Στο ΕΣΠΑ ο εκσυγχρονισμός συρμών και υποδομών της γραμμής Γραμμής 1 του Μετρό, ύψους 90.382.520 ευρώ