Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας μιλάει η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Αλεξάνδρα Σδούκου στο Mononews. Από την άρση μονιμότητας στο δημόσιο, την πρόταση για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, την στάση του ΠΑΣΟΚ, τον στόχο της αυτοδυναμίας ακόμα και την σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά.

Για την άρση της μονιμότητα στο δημόσιο η Αλεξάνδρα Σδούκου επισημαίνει πως υπάρχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι  που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους και για αυτούς, το δίκαιο είναι, να έχουν κάποιες κυρώσεις. Και προσθέτει «έχουμε υποχρέωση ως κυβέρνηση να προχωρήσουμε, όσο και αν αντιδράσουν οι ηχηρές μειοψηφίες της αδράνειας και της οπισθοδρόμησης».

1

Για τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τονίζει πως έκανε λόγο για κακούργημα πριν καν έρθει η δικογραφία στη Βουλή. Και όταν τελικά κατέθεσε την πρότασή του, διαπιστώσαμε ότι στηριζόταν σε ένα άρθρο που αφορά την κλοπή τροχαίου υλικού και την παρακώληση συγκοινωνιών. «Λυπάμαι, αλλά αυτό δείχνει έλλειψη σοβαρότητας» τονίζει η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Για την κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την Γάζα η Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρεται στην πρωτοβουλία της Αθήνας στον ΟΗΕ και επισημαίνει πως «από τη μία η χώρα μας συντονίζει την παγκόσμια κοινότητα για τη Γάζα και από την άλλη η αντιπολίτευση την κατηγορεί ότι δεν παίρνει θέση».

Παράλληλα όμως υποστηρίζει πως τα ίδια κόμματα που κάνουν την άδικη και προσβλητική για τη χώρα μας κριτική για τη Γάζα, κλείνουν τα μάτια στα φριχτά εγκλήματα πολέμου που γίνονται στην άλλη μεγάλη σύγκρουση της περιοχής μας, στην Ουκρανία. Και μάλιστα σε μία σύγκρουση που έχει επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας. «Για εμάς δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στον ανθρώπινο πόνο και στην φρίκη του πολέμου» υποστηρίζει η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Στο θέμα της Γάζας η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως δεν παίρνει θέση κάνοντας μάλιστα λόγο για «προσβολή για τον ελληνικό λαό».

Βρίσκω πραγματικά άκομψη και σε ένα βαθμό πολιτικά απρεπή την προσπάθεια την αντιπολίτευσης, να στήσει επικοινωνιακό σόου για εσωτερική κατανάλωση, με αφορμή ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Η χώρα μας και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει διστάσει, παρά τις στενές συμμαχικές σχέσεις με το Ισραήλ, να αναδείξει το ζήτημα της προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Είναι μία ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, για την οποία κανείς δεν πρέπει να μένει σιωπηλός. Για αυτό και με πρωτοβουλία της Ελλάδας, που αυτή τη στιγμή έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκδόθηκε κοινή δήλωση με τη συμμετοχή 80 χωρών, που επισημαίνει ότι «η προστασία των αμάχων δεν είναι προαιρετική και αποτελεί νομική υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Αυτή είναι πραγματικότητα. Από τη μία η χώρα μας συντονίζει την παγκόσμια κοινότητα για τη Γάζα και από την άλλη η αντιπολίτευση την κατηγορεί ότι δεν παίρνει θέση. Επιτρέψτε μου όμως να αναδείξω και την υποκρισία που βλέπω εδώ…

Τα ίδια κόμματα που κάνουν την άδικη και προσβλητική για τη χώρα μας κριτική για τη Γάζα, κλείνουν τα μάτια στα φριχτά εγκλήματα πολέμου που γίνονται στην άλλη μεγάλη σύγκρουση της περιοχής μας, στην Ουκρανία.

Και μάλιστα σε μία σύγκρουση που έχει επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας. Που δολοφονήθηκαν, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Για εμάς δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στον ανθρώπινο πόνο και στην φρίκη του πολέμου.

 

Η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει πρόταση για προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή για πλημμέλημα. Που θα στηρίζετε η πρόταση σας; Στην πρόταση θα συμπεριλάβετε και τον Χρήστο Σπίρτζη;

Η αρχή μας ως Νέα Δημοκρατία σε ό,τι έχει να κάνει με το δυστύχημα των Τεμπών, συνοψίζεται σε μία φράση. Όλα στο φως, όλα στη δικαιοσύνη. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην μείνει καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων, όπως οφείλουμε και σε όλους τους Έλληνες ένα σιδηρόδρομο σύγχρονο και ασφαλή.

Αλεξάνδρα Σδούκου
Αλεξάνδρα Σδούκου

Η μελέτη τώρα των δεκάδων χιλιάδων σελίδων της δικογραφίας που ήρθε στη Βουλή, όπως καταλαβαίνεται είναι μια χρονοβόρα υπόθεση αν θέλει κάποιος να την αξιολογήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Εμείς αυτό κάνουμε.

Είναι μια δουλειά που έχει αναλάβει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και σύντομα θα καταλήξει στην πρόταση μας. Σε κάθε περίπτωση από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε δεν προκύπτει από πουθενά κακούργημα για τον κ. Καραμανλή. Μια βαριά ποινική κατηγορία, που πρέπει να στηρίζεται σε ακλόνητα και συγκεκριμένα στοιχεία. Θα τα συζητήσουμε όμως όλα αυτά που αφορούν τη δική μας πρόταση τις επόμενες ημέρες.

 

Πάντως το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του κάνει λόγο για κακούργημα. Τι λέτε;

Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί από το 2024 να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών. Αφού απέτυχε να ρίξει την κυβέρνηση με τις δύο προτάσεις δυσπιστίας που κατέθεσε, τώρα επιχειρεί να ποινικοποιήσει την όποια πολιτική ευθύνη βαρύνει τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κακούργημα πριν καν έρθει η δικογραφία στη Βουλή. Και όταν τελικά κατέθεσε την πρότασή του, διαπιστώσαμε ότι στηριζόταν σε ένα άρθρο που αφορά την κλοπή τροχαίου υλικού και την παρακώληση συγκοινωνιών!

Λυπάμαι, αλλά αυτό δείχνει έλλειψη σοβαρότητας. Στα μάτια μου είναι βαρύ ατόπημα πρώτα να καταλήγει κάποιος στην κατηγορία που εξυπηρετεί το αφήγημα του και μετά να ψάχνει να βρει το άρθρο του ποινικού κώδικα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να τη στηρίξει. Tο ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα κόμματα –ακούμε για παράδειγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαγγείλει κατηγορίες και στον πρωθυπουργό- ελάχιστα ενδιαφέρονται για την ουσία της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών. Πρώτο μέλημα τους είναι η δημιουργία εντυπώσεων, αδιαφορώντας αν οι κατηγορίες είναι έωλες και καταπέσουν μετά ελλείψει στοιχείων.

Τους αρκεί να μείνει η «ρετσινιά» γιατί πιστεύουν ότι θα έχουν εκλογικά οφέλη. Δυστυχώς για αυτούς οι πολίτες δεν είναι αφελείς. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο αυτά κόμματα βρίσκονται σε πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα.

 

Η άρση μονιμότητας στο δημόσιο ως συνέπεια της αξιολόγησης απαιτεί ευρύτατες συναινέσεις από την αντιπολίτευση όταν ανοίξει η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση. Σήμερα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή έχουν κατηγορίες δεν μπορούν να απολυθούν;

Ως ένας άνθρωπος που προέρχεται από τη δημόσια διοίκηση, έχω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το “κακό” δημόσιο έχει πολλά “διαμάντια” υπαλλήλων, που κάνουν καλά τη δουλειά τους με αίσθηση καθήκοντος. Που ενδιαφέρονται και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ακόμα και μέσα από τα στενά όρια των καθηκόντων τους ή του ωραρίου. Το δίκαιο είναι αυτά τα στελέχη να επιβραβεύονται με ένα μπόνους απόδοσης. Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους. Και για αυτούς, το δίκαιο είναι, να έχουν κάποιες κυρώσεις.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, πήρε την πρωτοβουλία ενόψει τη συνταγματικής αναθεώρησης, να ανοίξει ένα ζήτημα που μέχρι τώρα δεν «ακουμπούσε» κανείς. Νομίζω όλοι κατανοούμε ότι για να έχουμε ένα αποτελεσματικό κράτος που θα παρέχει καλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, είναι απαραίτητη η αξιοκρατία.

Η αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζόμενων, η συνεχής βελτίωση και η λογοδοσία. Σήμερα η απόλυση μπορεί βεβαίως να επιβληθεί για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, όπως περιπτώσεις διαφθοράς, όμως ακόμα και τότε η διαδικασία είναι εξαιρετικά μακρόσυρτη και τελικά πλήττει την αξιοπιστία του κράτους. Για να προχωρήσει αυτή η φαινομενικά αυτονόητη αλλά τόσο δύσκολη τομή, χρειάζεται ασφαλώς πλειοψηφία τουλάχιστον 3/5 στο κοινοβούλιο και άρα η σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων και βουλευτών πέραν της ΝΔ, χρειάζεται όμως κυρίως η συναίνεση της κοινωνίας.

Και οι πολίτες μας δείχνουν ότι πλέον είναι έτοιμοι και ώριμοι για μία τέτοια αλλαγή. Έχουμε υποχρέωση ως κυβέρνηση να προχωρήσουμε, όσο και αν αντιδράσουν οι ηχηρές μειοψηφίες της αδράνειας και της οπισθοδρόμησης.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ πρώτη με διψήφια διαφορά από το δεύτερο κόμμα φτάνοντας ακόμα και πάνω από τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές. Μπορεί όμως να φτάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας; Ή θα απαιτηθεί συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα;

Όσο ο δημόσιος διάλογος θα περιστρέφεται γύρω από τα σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας, η ΝΔ θα ενισχύει ολοένα και περισσότερο τη θέση της. Είναι φανερό ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται. Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μετεκλογικά σενάρια. Η γρήγορη απάντηση πάντως είναι ότι ασφαλώς και μπορεί η ΝΔ με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να φτάσει στην αυτοδυναμία.

Αλεξάνδρα Σδούκου
Αλεξάνδρα Σδούκου

Είναι κάτι που το θέλουμε όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως αναγκαία προϋπόθεση για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να καλλιεργήσουμε την απαραίτητη κουλτούρα συναίνεσης που απαιτείται. Πρωτοβουλίες ας πούμε για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια ή την αξιολόγηση στο δημόσιο θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ληφθούν και κυρίως να υλοποιηθούν από μία συγκυβέρνηση.

Για αυτό και πιστεύουμε στη σημασία που έχει για τη χώρα να έχει μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα μπορεί να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα και ταχύτητα τα προβλήματα των πολιτών. Αυτό θα είναι και το διακύβευμα που θα τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων, όταν έρθει η ώρα.

 

Πάντως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος. Τι λέτε;

Ο κύριος Σαμαράς έχει επιλέξει εδώ και καιρό μια αυτόνομη πορεία που τον έφερε εκτός ΝΔ. Έκτοτε έχει υπάρξει άδικος στην κριτική του και έχει υιοθετήσει την κριτική της αντιπολίτευσης, λέγοντας πράγματα που διαψεύδονται από τα γεγονότα. Στην υπόθεση των Τεμπών για παράδειγμα…

Δεν γνωρίζουμε τι σχέδια έχει για το πολιτικό του μέλλον, αλλά αυτά δεν αφορούν τη ΝΔ.