ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με επίκεντρο την ελληνική οικονομία και την προώθηση των εθνικών μας θέσεων σε άμυνα και ασφάλεια τρέχει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σειρά επαφών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ταξίδεψε διαδοχικά σε Ρώμη και Βερολίνο ενώ στις στις 20 Μαΐου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσει στον ΟΗΕ σε ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την ασφάλεια των θαλασσών μέσω της διεθνούς συνεργασία.
Η Ελλάδα έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθει την ασφάλεια των θαλασσών μέσω της διεθνούς συνεργασίας, ένα ζήτημα δηλαδή που αφορά άμεσα και την ελληνική ναυσιπλοΐα αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τόσο των αμερικανων όσο και των ευρωπαίων λόγω του παγκόσμιου εμπορίου και των πρόσφατων γεγονότων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Φυσικά κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα έχει και άλλες συναντήσεις αλλά και επαφές με άλλους ηγέτες στο περιθώριο των συζητήσεων στον ΟΗΕ.
Βερολίνο
Όσον αφορά την επίσκεψη στην Γερμανία το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Καγκελαρία στο Βερολίνο ήταν του Ελληνα πρωθυπουργού αποτυπώνει το επίπεδο των διμερών σχέσεων αλλά την προσωπική χημεία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του νέου Καγκελάριου Μερτς εδώ χρόνια όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Οι συνομιλίες τους είναι αδιαμεσολάβητες, είχαν συναντηθεί και πριν από 2 εβδομάδες στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Βαλένθια, και με ειλικρινή διάθεση για όλα τα θέματα, ακόμα και για αυτά όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές το βασικό μήνυμα που μετέφερε ο πρωθυπουργός τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας είναι η αλλαγή σελίδας για την χώρα μας, που ξεπέρασε την οικονομική κρίση και πλέον υποδέχεται σημαντικό όγκο άμεσων ξένων επενδύσεων, έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις 27 χώρες της Ε.Ε.
Η βράβευση του Κυριάκου Μητσοτάκη μάλιστα από το Οικονομικό Συμβούλιο της Γερμανίας για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ο ίδιος απέδωσε την τιμή πρωτίστως στον ελληνικό λαό. ήταν μία ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να αναφερθεί σε βασικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσα και από την διασύνδεση των POS με το Taxis, η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας αλλά και η ψηφιοποίηση του δημοσίου.
Ιταλία
Στη Ρώμη οι άριστες σχέσεις με την Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαιώθηκαν με την υπογραφή διμερών συμφωνιών αλλά και με την συμφωνία που επιτεύχθηκε για την προώθηση επενδύσεων σε ενέργεια και σιδηροδρόμους. Η ιταλική πλευρά θα επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια νέων τρένων ώστε να αναβαθμισθούν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι ενώ και η Ελλάδα θα επενδύσει 400 εκατομμύρια για την αναβάθμιση του δικτύου.
Όμως και στην ενέργεια υπήρξε συμφωνία για τριπλασιασμό της ισχύος ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο των ευρύτερων συνεργασιών που απαιτούνται εντός της Ευρώπης.
Για το μεταναστευτικό, το κυριότερο ζητούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον είναι η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η εφαρμογή μίας συντεταγμένης πολιτικής επιστροφών. Η Ελλάδα μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχει επιταχύνει ουσιαστικά τη διαδικασία απονομής ασύλου, που ήταν παλαιότερα μείζον αίτημα που έθεταν προηγούμενες κυβερνήσεις στο Βερολίνο.
Άμυνα
Σε ότι αφορά την άμυνα, η βασική θέση της Ελλάδας που εκφράσθηκε στις συνομιλίες του πρωθυπουργού τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Ρώμη είναι ότι για να μπορούμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχουμε αμυντική συνεργασία με τρίτες χώρες δεν αρκεί μια χώρα να είναι τυπικά υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση αλλά πρέπει να πληρoί τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλεια. Εν ολίγοις πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες αφού σε διαφορετική περίπτωση όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε νέες εξαρτήσεις ή να αναπτύξουμε συνεργασίες με παίκτες που δρουν ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ.
Αίγυπτος
Την ίδια σημαντικές κρίνονται και οι επαφές που είχε πριν από λίγες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριακος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Αιγύπτου, όπου επισφραγίσθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση.
Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η σημασία του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY Interconnector) για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και της Αφρικής και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Ευρώπης για την εισαγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική. Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την εφαρμογή της συμφωνίας εποχικού εργατικού δυναμικού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων από αμερικανικούς κολοσσούς ενέργειας με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου την περασμένη εβδομάδα είχε σημαντικές επαφές στο Χιούστον με τις διοικήσεις της Chevron, της Exxon Mobil αλλά και της Chenier Energy, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βανς σε Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη είναι σύμμαχος και φίλος αλλά έχουμε διαφωνίες
- Μπέσεντ: Δεν απασχολεί τις ΗΠΑ η υποβάθμιση της Moody’s
- Δημοσκόπηση Marc: Δύο μονάδες πάνω από τις ευρωεκλογές η ΝΔ – «Φρέναρε» η Πλεύση, τρίτο το ΠΑΣΟΚ
- Κλαυδία: Ανατρίχιασε το κοινό με φωνή και σκηνική παρουσία – Πότε ξεκίνησε να λάμπει το «Άστρο» της
