Η ιστορία των Starbucks ξεκινά το 1971 σε μια γωνιά της ιστορικής αγοράς Pike Place του Σιάτλ. Τρία ονόματα – Jerry Baldwin, Zev Siegl και Gordon Bowker – άνοιξαν τότε ένα κατάστημα που πουλούσε καβουρδισμένους κόκκους καφέ και εξοπλισμό.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως από εκείνον τον μικρό χώρο θα ξεκινούσε ένα brand που σήμερα έχει περισσότερα από 38.000 καταστήματα σε 80 χώρες και κεφαλαιοποίηση άνω των 90 δισ. δολαρίων.

1

Η στιγμή που τα πάντα άλλαξαν: Η άφιξη του Howard Schultz

Το turning point ήρθε το 1981, όταν ένας νεαρός Νεοϋορκέζος, ο Howard Schultz, μπήκε στο κατάστημα των Starbucks και μαγεύτηκε από τα αρώματα του καφέ. Μερικά χρόνια αργότερα, ταξιδεύοντας στο Μιλάνο, γνώρισε την ιταλική κουλτούρα του espresso και εμπνεύστηκε ένα όραμα: ένα “τρίτο μέρος” ανάμεσα στο σπίτι και τη δουλειά, όπου οι άνθρωποι θα συναντιούνται, θα χαλαρώνουν και θα μοιράζονται στιγμές γύρω από τον καφέ.

Οι ιδρυτές δεν ενστερνίστηκαν αμέσως την ιδέα. Έτσι, ο Schultz αποχώρησε προσωρινά για να ιδρύσει το δικό του καφέ, το Il Giornale. Όταν όμως αυτό γνώρισε επιτυχία, επέστρεψε και εξαγόρασε τα Starbucks το 1987 για 3,8 εκατομμύρια δολάρια, με τη στήριξη, μεταξύ άλλων, του πατέρα του Bill Gates. Από εκεί και μετά, άρχισε η εκρηκτική επέκταση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Howard Schultz (@howard.schultz)

Η δύναμη της καινοτομίας και της εμπειρίας

Τα Starbucks δεν πούλησαν ποτέ απλώς καφέ. Πούλησε εμπειρία. Από την κυκλοφορία του Frappuccino το 1995, μέχρι τη δημιουργία του προγράμματος ανταμοιβής Starbucks Rewards, η εταιρεία επένδυσε συνεχώς στην καινοτομία και στην κατανόηση των πελατών της.
Τα καταστήματα δεν είναι όλα ίδια. Κάθε τοποθεσία ενσωματώνει στοιχεία της τοπικής κουλτούρας – τόσο στον σχεδιασμό όσο και στο μενού. Από matcha latte στο Τόκιο μέχρι espresso freddo στην Αθήνα, τα Starbucks συνδυάζει την παγκοσμιότητα με το τοπικό.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Starbucks (@starbucks)

Η μεγάλη εφεύρεση: Το «float» των Starbucks

Μια από τις πιο επιτυχημένες χρηματοοικονομικές στρατηγικές της εταιρείας είναι το σύστημα “Stored Card Value”. Πελάτες προφορτώνουν χρήματα στις κάρτες Starbucks – φυσικές ή ψηφιακές – και η εταιρεία αποκτά άμεση ρευστότητα πριν καν καταναλωθούν τα προϊόντα. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων δεν εξαργυρώνεται ποτέ, μετατρέποντας το σε καθαρό κέρδος. Πρόκειται για κάτι που θυμίζει έντονα το «float» του Warren Buffett: χρήματα που η εταιρεία κρατά χωρίς να ανήκουν ακόμα σε αυτή, αλλά μπορεί να τα επενδύει και να τα αξιοποιεί.

Το 2023, το ποσό που οι πελάτες είχαν προφορτωμένο σε κάρτες Starbucks έφτασε τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) 16,5% τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Ανθρώπινη διάσταση: Ο Schultz δεν ξέχασε ποτέ για ποιον δουλεύει

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Howard Schultz (@howard.schultz)

Ο Schultz δεν ήταν απλώς ένας φιλόδοξος επιχειρηματίας. Ήταν κάποιος που πίστευε ακράδαντα στη δύναμη της κοινότητας. Σε μια συγκινητική ιστορία, όταν μια νεαρή υπάλληλος των Starbucks στο Σιάτλ διαγνώστηκε με σοβαρή ασθένεια, ο Schultz φρόντισε ο ίδιος για τις ιατρικές της δαπάνες και την επισκέφθηκε επανειλημμένα. Ένα άλλο παράδειγμα: στο Τόκιο, κάθισε με μια παρέα ηλικιωμένων που συναντιόταν καθημερινά σε ένα κατάστημα και συνομίλησε μαζί τους, δείχνοντας ότι για εκείνον, κάθε πελάτης είναι σημαντικός.

Το ίδιο πνεύμα αποτυπώνεται στο πρόγραμμα Bean Stock, με το οποίο οι εργαζόμενοι – ή αλλιώς «συνεργάτες» – αποκτούν μετοχές στην εταιρεία χωρίς να πληρώσουν. Το σκεπτικό ήταν ξεκάθαρο: ένας ικανοποιημένος εργαζόμενος προσφέρει καλύτερη εξυπηρέτηση και συνεπώς μεγαλύτερη αξία στους μετόχους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Starbucks (@starbucks)

Η παγκόσμια κουλτούρα του «τρίτου μέρους»

Τα Starbucks κατάφεραν να καθιερώσουν ένα νέο μοντέλο ζωής: το να σταματάς για έναν καφέ δεν είναι πια ανάγκη – είναι τελετουργία. Το brand έγινε σύμβολο ενός νέου αστικού τρόπου ζωής, μιας κουλτούρας επικοινωνίας, μοιράσματος, ακόμη και status.

Σήμερα, τα  Starbucks δεν είναι μόνο μια εταιρεία καφέ. Είναι μια πλατφόρμα δεδομένων, εμπειρίας πελάτη και παγκόσμιας δικτύωσης. Και όλα αυτά, ξεκινώντας από μια κούπα καφέ και μια βαθιά πίστη στην ανθρώπινη επαφή.

Η ιστορία των Starbucks είναι ένα υπόδειγμα για το πώς η καινοτομία, η στρατηγική και ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός μπορούν να μεταμορφώσουν έναν απλό κλάδο σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Μια επιχείρηση με ρίζες στην ποιότητα και την κοινότητα κατάφερε να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της. Και το πιο εντυπωσιακό; Το ταξίδι της δεν τελείωσε ακόμα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Starbucks (@starbucks)

Διαβάστε επίσης :

Starbucks: Νέα στρατηγική στην Κίνα λόγω ανταγωνισμού – Τι σχεδιάζει ο αμερικανικός κολοσσός του καφέ

Starbucks: Κατώτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη και τα έσοδα – Τα πρώτα σημάδια επιτυχίας του σχεδίου αναδιάρθρωσης βλέπει ο CEO

Starbucks: Δυναμική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή με 500 νέα καταστήματα