Με τα τραπεζικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στο τραπέζι, η αγορά αναζητά πρόσθετους καταλύτες αυτή την εβδομάδα στην εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI την Τρίτη αλλά και στα αποκαλυπτήρια από τη Fitch Ratings το βράδυ της Παρασκευής 16 Μάϊου με μεγάλο στοίχημα μια ακόμη αναβάθμιση για το ελληνικό αξιόχρεο.

Στις διαδικτυακές ενημερωτικές συναντήσεις που έγιναν πριν λίγες μέρες το κλίμα ήταν σύμφωνα με πληροφορίες καλό, ωστόσο μένει να φανεί εάν το feedback που πήραν τα στελέχη του διεθνούς οίκου από την Αθήνα θα μεταφραστεί την ερχόμενη Παρασκευή στην τέταρτη διαδοχική αναβάθμιση από τις αρχές του έτους, με μεγάλο αστάθμητο παράγοντα τη διεθνή αβεβαιότητα που μπορεί να καθυστερήσει τέτοιου είδους αποφάσεις.

1

Κάτι που βέβαια διέψευσε η Standard & Poors με την αναβάθμιση του Απριλίου μεσούσης της κρίσης των δασμών.

Επιπλέον η Fitch διατηρεί σταθερή την προοπτική της αξιολόγησης που δίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα, γεγονός που προβληματίζει αξιωματούχους με τη λογική ότι στο σενάριο αναβαθμισης φέτος, ίσως απαιτηθούν τελικά δύο στάδια, προσεχώς δηλαδή το outlook και μετά το grade.

Από τους βασικούς καταλύτες για τυχόν θετικές αποφάσεις είναι βέβαια οι εξελίξεις στο χρέος.

Το χρέος ήταν αυτό που πυροδότησε τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 και το μπαράζ υποβαθμίσεων που βύθισαν το ελληνικό αξιόχρεο βαθιά στο σύμπαν των junk αλλά και στο κούρεμα μέσω PSI, που στιγμάτισε τη χώρα στα μάτια των επενδυτών.

Οι εξελίξεις ωστόσο σε αυτό το πεδίο τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές και παρά το ότι το χρέος παραμένει υψηλό και ως ποσοστό του ΑΕΠ και σε απόλυτα νούμερα – κάτι που τονίζουν όλοι οι διεθνείς οίκοι στις αξιολογήσεις τους – τα δεδομένα αυτά αντισταθμίζονται από πέντε θετικά ορόσημα:

1. Πρόωρες εξοφλήσεις. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής έχει ήδη εξοφληθεί το δάνειο του ΔΝΤ πρόωρα, ενώ προχωρούν οι εξοφλήσεις του πρώτου Μνημονίου με μια ακόμη αποπληρωμή της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ να δρομολογείται φέτος το Δεκέμβριο, με το ποσό αυτό να αφορά σε λήξεις από το 2033 έως το 2041. Σημαντικό μέρος του χρέους και των δανείων του πρώτου Μνημονίου ύψους περίπου 31,6 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθεί πρόωρα έως το 2031, δηλαδή μια δεκαετία νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο κ. Πιερρακάκης. Οι κινήσεις αυτές δεν γίνονται γιατί το Δημόσιο έχει άφθονα χρήματα και δεν ξέρει που αλλού να τα αξιοποιήσει, ούτε φυσικά γίνονται εις βάρος άλλων κοινωνικών παροχών που έχουν ανάγκη πολλοί συμπολίτες μας. Στο πλαίσιο της υπερχρέωσης της χώρας αλλά και της αρνητικής φήμης που χρόνια την ακολουθεί εξαιτίας του κουρέματος, οι κινήσεις αυτές εδραιώνουν πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα, ως ενός αξιόπιστου εκδότη χρέους. Η στρατηγική αυτή ενδυναμώνει την αξιοπιστία καθώς στέλνει μήνυμα πως τώρα που μπορεί η χώρα κινείται έγκαιρα για να μειώσει μελλοντικές ετήσιες δαπάνες χρηματοδότησης και μετά το 2032, περιορίζοντας το ρίσκο που αποδίδουν οι επενδυτές στη χώρα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όσον αφορά στη δυνατότητα της να πληρώνει ομαλά τις υποχρεώσεις της. Αυτό διευκολύνει το δανεισμό της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους στηρίζοντας με τη σειρά του και τη δυναμική της οικονομίας να αναπτύσσεται και να παράγει πλεονάσματα αλλά και αυξημένο μέρισμα ανάπτυξης στην κοινωνία.

2. Το 2029 η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να είναι χαμηλότερος από εκείνον της Ιταλίας, κάτι που έχουν ήδη σπεύσει να αναφέρουν σε εκθέσεις τους οίκοι και αναλυτές. Βέβαια η δυναμική της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη δε συγκρίνεται με τα δικά μας οικονομικά δεδομένα από πλευράς παραγωγής και δυναμικού ανάπτυξης. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς για πολλά χρόνια ήταν η Ελλάδα που αποτελούσε το μαύρο πρόβατο και σε αυτή τη μέτρηση.

3. Όροι. Το δημόσιο χρέος της χώρας έχει καλύτερους όρους εξυπηρέτησης σε σχέση με το γερμανικό αλλά και άλλων κρατών -μελών, καθώς εξυπηρετείται με κόστος 1,73%. Στη δεξαμενή των θετικών χαρακτηριστικών όσον αφορά στο προφίλ εξυπηρέτησης είναι η μέση σταθμική διάρκεια χρέους, στα 18,8 έτη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πρόσφατα πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν σήμερα η Γερμανία  επιθυμούσε να προβεί σε δανεισμό διάρκειας 19 ετών (όσο δηλαδή η μέση σταθμική διάρκεια του ελληνικού χρέους) το κόστος δανεισμού της θα ανερχόταν σε 2,93%, δηλαδή 1,20% υψηλότερο από το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

4. Πρόσθετες εγγυήσεις. Έστω και με όχι τον πιο γρήγορο ή το βέλτιστο τρόπο η Ευρώπη προχώρησε σε πολλές ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της διαχείρισης της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης. Δεν θα μπορούσε στο τέλος της ημέρας βέβαια να πράξει και αλλιώς αφού έπρεπε να δώσει το μήνυμα στις διεθνείς αγορές πως η ευρωζώνη, ως μια από τις πιο ισχυρές οικονομικές ζώνες της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να διασώσει μια από τις μικρότερες οικονομίες – μέλη της. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν λοιπόν τον Μάιο του 2018 στο πλαίσιο της συμφωνίας για το χρέος, εάν στο διάστημα 2018 – 2032 διαμορφωθούν καταστάσεις ανωτέρας βίας που θα καταστήσουν το χρέος μη βιώσιμο, παρά το ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει τους στόχους και θα κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, τότε  οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι χώρες της ευρωζώνης θα επανεξετάσουν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παρά τις διαδοχικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια βέβαια κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί απαραίτητο, αλλά η παροχή αυτής της εγγύησης είναι κάτι που προσμετρούν θετικά οι αξιολογητές της ελληνικής οικονομίας.

5. Υψηλά διαθέσιμα. Η χώρα έχει διαθέσιμα άνω των 40 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το μαξιλάρι ασφαλείας που συμφωνήθηκε για να μπορέσει να βγει η χώρα από το τρίτο μνημόνιο και να περάσει στη μεταπρογραμματική εποπτεία με το ποσό αυτό να λειτουργεί ως εγγύηση για τις αγορές και μέρος αυτού σχεδόν 17 δισ. ευρώ να είχε συμφωνηθεί τότε να παραμείνει κλειδωμένο για παροχή εγγύησης των κρατών μελών του ESM.  Μέρος των διαθεσίμων θα χρηματοδοτήσει την πολιτική πρόωρων αποπληρωμών με τη χώρα να διατηρεί ωστόσο ένα επαρκές μαξιλάρι ασφαλείας μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης

Πληθωρισμός: Στο 2% τον Απρίλιο έναντι 2,4% τον Μάρτιο

Έρχονται αλλαγές στην λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το μήνυμα Πιερρακάκη: Με μέτρο η παροχολογία – Αγώνας δρόμου 100 ημερών