Σε νομοθετικές βελτιώσεις για την λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αναμένεται να προχωρήσει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», οι αλλαγές ενδέχεται να ενταχθούν ακόμη και στο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί τους επόμενους μήνες στη Βουλή.

1

Η κα Κεραμέως κατά την διάρκεια του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, με θέμα «Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και την ethosEVENTS, επισήμανε ότι «οι διεθνείς πρακτικές, αλλά και η εμπειρία λειτουργίας των ΤΕΑ στη χώρα μας, δείχνουν τον δρόμο για παρεμβάσεις, που είναι απαραίτητο να γίνουν για την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικότητας, της εμπιστοσύνης και της ευελιξίας του συστήματος επαγγελματικής ασφάλισης».

«Επεξεργαζόμαστε βελτιώσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τις οποίες θα συζητήσουμε σε δημόσιες διαβουλεύσεις, προτού αυτές φτάσουν στη Βουλή. Θέλουμε οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου να βασίζονται σε εμπειρίες εφαρμογής και σε τεχνική τεκμηρίωση.

Οι νομοθετικές βελτιώσεις θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης και θα εμπεδώνουν τη δικαιοσύνη και την ισότητα σε σχέση με τις διαθέσιμες επιλογές», επισήμανε η υπουργός Εργασίας. Συνολικά, στη χώρα μας λειτουργούν 33 ΤΕΑ (εκ των οποίων τα τέσσερα είναι υποχρεωτικής ασφάλισης) με 205.087 ασφαλισμένους.

Για νομικά κενά στον Ν.5078/2023 τα οποία βάλλουν κατά της προστασίας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), Χρήστος Νούνης από το βήμα του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Ο κ. Νούνης ανέφερε πως ο Ν.5078 που θεσπίστηκε το 2023 επέφερε φορολογική και μόνο εξίσωση των φορολογικών κινήτρων συμμετοχής μεταξύ ΤΕΑ και Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων και όχι εξίσωση και των όρων λειτουργίας των 2 συνταξιοδοτικών οχημάτων, γεγονός το οποίο λειτουργεί εις βάρος της προστασίας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Και αυτό διότι δημιουργούνται 2 διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια στην επαγγελματική ασφάλιση: ένα «κανονικό» που υπαγορεύεται από τις κοινοτικές οδηγίες και το οποίο επιβάλλεται στα ΤΕΑ και ένα «αρρύθμιστο» το οποίο παρακάμπτει τις κοινοτικές οδηγίες που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη και προσφέρεται ως επιλογή στους εργοδότες που επιλέγουν τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια.

Ο κ. Νούνης υπενθύμισε πως εκκρεμεί σχεδόν 18 μήνες μετά, η συμπληρωματική στον Ν.5078/2023 νομοθέτηση περί εξίσωσης των όρων λειτουργίας των δύο οχημάτων συλλογικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης του 2ου Πυλώνα ασφάλισης.

Τι εξετάζεται

 Σύμφωνα με πληροφορίες, το πεδίο των παρεμβάσεων, επικεντρώνεται τόσο στο ύψος των εισφορών που μπορούν να κατατίθενται σε κάποιο ΤΕΑ, υπό μορφή συνταξιοδοτικού κεφαλαίου για επένδυση και αποταμίευση, όσο και στο φορολογικό σκέλος. Το τελευταίο μάλιστα, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στον κλάδο, που θεωρεί ότι υπήρξε άνιση μεταχείριση, ανάμεσα στα προϊόντα που προσφέρουν τα ΤΕΑ και στα Ομαδικά Ασφαλιστήρια Συνταξιοδοτικά Συμβόλαια (ΟΑΣ).

 Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο είχαν ψηφιστεί στη Βουλή μικρές βελτιωτικές αλλαγές, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε το πλαφόν των εισφορών που μπορούν να καταβάλλουν σε ετήσια βάση εργαζόμενοι και εργοδότες στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ενώ εφεξής, συνυπολογίζονται στις απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις και οι εισφορές που καταβάλλονται για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζόμενου σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης προαιρετικής ασφάλισης. Ανάλογη απαλλαγή θα ισχύει και για την αντίστοιχη κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζόμενου, εφόσον υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζόμενου, τόσο υπέρ ΤΕΑ όσο και στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά:

α) Για τους μισθωτούς και όσους αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 20% του αθροίσματος των ακαθάριστων αποδοχών τους από τη μισθωτή εργασία και των παροχών σε είδος του άρθρου 13 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

β) Για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κάθε έτος σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου των παραπάνω περιπτώσεων δεν λαμβάνονται υπόψη ποσά, η καταβολή των οποίων επιβάλλεται με απόφαση της αρμόδιας αρχής, στο πλαίσιο των εποπτικών της αρμοδιοτήτων, ή διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

2) Στις εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, περιλαμβάνονται πλέον και οι εισφορές που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζόμενου σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης προαιρετικής ασφάλισης, καθώς και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζόμενου στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Φορολογικό πέναλτι- Οι συντελεστές φορολόγησης ορίζονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλονται από τα ΤΕΑ (έως 20% για καταβολή εφάπαξ και έως 10% για καταβολή σύνταξης στο ανώτατο πεδίο). Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια προσαύξηση 50% για περιπτώσεις πρόωρης ρευστοποίησης του ατομικού λογαριασμού του δικαιούχου.

Ειδικά για όσους ασφαλιστούν σε ΤΕΑ και είναι άνω των 55 ετών, οι συντελεστές προσαυξάνονται κατά 5% για κάθε έτος που υπολείπεται των πέντε ετών ασφάλισης. Εκεί ακριβώς, στο πέναλτι του 5%, αναμένεται να γίνει αλλαγή, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση.

Συντελεστές φορολόγησης

Οι βασικοί συντελεστές φορολόγησης είναι οι εξής:

-Για παροχές που αντιστοιχούν σε έως 5 έτη ασφάλισης, ισχύει  φορολόγηση 10% για καταβολή σύνταξης και 20% για καταβολή εφάπαξ.

-Για παροχές με 5-10 έτη ασφάλισης, ισχύει συντελεστής φορολόγησης 7,5% για καταβολή σύνταξης και 15% για καταβολή εφάπαξ.

-Για παροχές με 10 – 20 έτη ασφάλισης,  ο συντελεστής φορολόγησης υποχωρεί στο 5% για σύνταξη και στο 10% για εφάπαξ.

-Για παροχές με περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης, εφαρμόζεται ο χαμηλότερος συντελεστής 2,5% για σύνταξη και 5% για εφάπαξ.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΑΑΤ: Στις 23 Ιουνίου ξεκινάει το πρόγραμμα ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ύψους 150 εκατ. ευρώ

ΑΑΔΕ: Απλοποιείται η διαδικασία απαλλαγής από τα Tέλη Kυκλοφορίας σε ΑμεΑ

Πιερρακάκης: Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ – Στο επίκεντρο η φορολογική σταθερότητα και η ενίσχυση των επενδύσεων