ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αφορμή τις πρόσφατες προσφυγές των Δημάρχων Γλυφάδας και Αλίμου κατά διαφόρων τμημάτων της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού —τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης— καθώς και με αφορμή δηλώσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και συγκεντρώσεις με κατοίκους που τους παραπληροφορούν σχετικά με το έργο και τις θέσεις τους, o Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, τοποθετείται δημόσια, σε ερωτήματα σχετικά με την θέση του Δήμου, ξεκαθαρίζοντας την αλήθεια και αναδεικνύοντας την πραγματική διάσταση των γεγονότων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης, στα όρια του οποίου εξελίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, και που επηρεάζεται άμεσα και ουσιαστικά σε συντριπτικό ποσοστό από αυτήν, δεν μπορεί να σιωπά όταν η παραπληροφόρηση και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα θέτουν σε κίνδυνο το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής.
Αναλυτικά αναφέρει:
Ιστορικό και πραγματικά δεδομένα
Οφείλουμε καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι:
• Η πολεμική στάση των δύο Δήμαρχων απέναντι στην Επένδυση δεν είναι σημερινή.
• Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης είναι ο μόνος Δήμος, τα τελευταία 75 χρόνια, που είχε ενεργή παρουσία εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού: υπήρχαν κατοικίες δημοτών του, λειτουργούσαν δημοτικές δομές, φορείς και αθλητικά σωματεία του Δήμου μας, και εισέπραττε για δεκαετίες τέλη και έσοδα.
• Με μεγάλο κόπο και υπευθυνότητα, εκκενώσαμε κτίρια και υποδομές εντός του πρώην αεροδρομίου για να καταστεί δυνατή η έναρξη της επένδυσης.
• Αντίθετα, οι Δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου ουδέποτε είχαν εγκαταστάσεις, έσοδα ή άλλη λειτουργική σχέση με τον χώρο του πρώην αεροδρομίου ή δικούς τους φορείς εντός αυτού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την έλλειψη άμεσης σχέσης, οι δύο όμοροι Δήμοι συγκρότησαν έναν σύνδεσμο “Διαχείρισης Ελληνικού”, με μια παγκόσμια πρωτοτυπία: εξαίρεσαν προκλητικά τον ενδιάμεσό τους, τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης (!) — μια πρακτική χωρίς κανένα προηγούμενο στα αυτοδιοικητικά δεδομένα και δηλώνουν ότι μέσα από αυτόν θα διαχειριστούν το πρώην αεροδρόμιο!
Όπως απεικονίζεται ξεκάθαρα (βλ. Φωτογραφία 1), οι δύο Δήμοι κατέχουν μόλις το 11% της συνολικής έκτασης διοικητικά και σήμερα εναντιώνονται κατά της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά, κατά της παραλίας του Αγίου Κοσμά και κατά του Συγκροτήματος του Καζίνου, που όλα αυτά όμως βρίσκονται εξ ολοκλήρου εντός του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης.
Συνεχείς προσφυγές, παραπληροφόρηση και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων
Η στάση αυτή, όπως αναφέραμε, δεν είναι σημερινή. Προσπάθησαν με δικαστήριο να επιτύχουν αλλαγή των ορίων μας, όμως το έχασε ο Δήμος Γλυφάδας το δικαστήριο αυτό (και θα χάσει και το επόμενο). Αποχώρησαν από το Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων του Ελληνικού που είχαν θέση στο Διοικητικό του Συμβούλιο και προσπάθησαν μανιωδώς με προσφυγές στο ΣτΕ να τον ρίξουν ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής. Όμως, ο Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων είναι ο μοναδικός θεσμοθετημένος από το κράτος, ψηφισμένος από τη Βουλή με ΦΕΚ, νόμιμος διαχειριστής των κοινοχρήστων του Ελληνικού που είχε συμπεριλάβει και τους 2 δήμους στο διοικητικό του συμβούλιο.
Δημιουργούν μονίμως εντάσεις και προβλήματα με δικαστήρια και αγωγές, αφού δεν δίστασε ο Δήμαρχος Γλυφάδας να εισβάλλει κυριολεκτικά με τη δημοτική του αστυνομία στο εργοτάξιο μας που μόλις είχαμε μετεγκατασταθεί με πολύ ταλαιπωρία σε ιδιόκτητο οικόπεδο δικό μας, από το αεροδρόμιο στα σύνορα με τη Γλυφάδα, προκειμένου να μας εμποδίσει, σύροντας στα δικαστήρια υπαλλήλους και αιρετούς (τα έχασαν πανηγυρικά όλα και δικαιώθηκε για μια ακόμη φορά ο Δήμος μας και στο ΣΥΠΟΘΑ), θυμήθηκαν τώρα να κάνουν πάλι πόλεμο εντυπώσεων στο έργο και στον Δήμο μας.
Οι δύο Δήμαρχοι:
• Αντέδρασαν από την αρχή στην επένδυση του Ελληνικού, το 2016, συμμετέχοντας ενεργά σε συγκεντρώσεις κατά της επένδυσης που διοργάνωσε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου (υπάρχει σχετικό αρχειακό υλικό).
• Με δηλώσεις τους σε εφημερίδες και ΜΜΕ (βλ. Φωτογραφία 2), εξέφραζαν δημόσια την πρόθεσή τους να εμποδίσουν “με κάθε νόμιμο μέσο” την υλοποίηση του έργου και τότε.
• Παρά τις τότε μεγαλόστομες δηλώσεις, ουδέποτε προχώρησαν σε ουσιαστικές νομικές ενέργειες κατά της επένδυσης, αλλά όπως και τότε, έτσι και τώρα, φασαρία να γίνεται.
• Αντιθέτως, όταν διαπίστωσαν ότι το έργο προχωρά και δεν μπορεί να ανατραπεί, άλλαξαν στάση και άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και υποστήριξη και για το λόγο αυτό ανταμείφθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών με οικόπεδα μεγάλης αξίας (Ο Δήμος Ελληνικού
Αργυρούπολης πήρε 33, ο Δήμος Γλυφάδας πήρε 7, ο Δήμος Αλίμου πήρε 11), μερικά εκ των οποίων μάλιστα βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου μας και έγινε με τη συναίνεσή μας γιατί θέλαμε και οι όμοροι Δήμοι να έχουν μερίδιο στο πρώην αεροδρόμιο ακόμα και παραπάνω από ότι τους αναλογεί.
Διαβάστε επίσης
Πόσο κοστίζει; Ο πράσινος υπερήρωας του Τζεφ Κουνς και ποια είναι η τιμή του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Βουτιά στα 58 δολάρια το WTI σε χαμηλά 4 ετών λόγω Σαουδικής Αραβίας και Αμερικανικού ΑΕΠ
- Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει δική του πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής
- e-ΕΦΚΑ: Παρατείνεται έως τις 2 Μαΐου η προθεσμία καταβολής δόσεων ρύθμισης και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών
- Βασιλιάς Κάρολος: «Οι πιο σκοτεινές στιγμές της ασθένειας μπορεί να φωτιστούν από τη μεγαλύτερη συμπόνια»
