• Business

    Προς την ουγγρική OTP κατευθύνεται η θυγατρική της Εθνικής στη Ρουμανία

    ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Εν αναμονή να κλείσει μια συμφωνία για την πώληση θυγατρικής, εντός των επόμενων ημερών, βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα μετά το πέρας του διαγωνισμού πώλησης της Banca Romaneasca και της εταιρείας χρηματοδοτικών μισθώσεων NBG Leasing IFN.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ουγγρική OTP μοιάζει η καλύτερη προσφορά για την Εθνική και τον σύμβουλο πώλησης Credit Suisse, αναμένοντας φυσικά την έγκριση του ΤΧΣ, ούτως ώστε εν συνεχεία να περάσει το θέμα από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και να υπογραφεί η συμφωνία.

    Από τη συμφωνία πώλησης της Banca Romaneasca η Εθνική αναμένεται, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, να εγγράψει κεφαλαιακή ζημία, η οποία, όμως, θα υπερκαλυφθεί από το κεφαλαιακό κέρδος μεταβίβασης της βουλγαρικής UBB, συναλλαγή που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

    Απόρροια της μεταβίβασης της ρουμανικής θυγατρικής (σ.σ. εντός του β’ εξαμήνου) θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της Εθνικής κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ καθώς, πέραν του τιμήματος, ο προτιμητέος επενδυτής δεσμεύεται να εξοφλήσει τον δανεισμό της Banca Romaneasca και της τοπικής εταιρείας leasing από τη μητρική ή άλλες εταιρείες του ομίλου.

    H Banca Romameasca έκλεισε τη χρήση 2016 με οριακή κερδοφορία, λόγω αυξημένων προβλέψεων και μικρής επιδείνωσης στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Διαθέτει δίκτυο 109 καταστημάτων και 5 επιχειρησιακών κέντρων. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ο όμιλος απασχολούσε 1.193 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.160 στην τράπεζα.

    Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η Banca Romameasca πώλησε πρόσφατα στη μητρική της Εθνικής το ποσοστό που κατείχε στην NBG Leasing IFN. Η Leasing περιλαμβάνεται επίσης στα προς πώληση στοιχεία του τρέχοντος διαγωνισμού.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ουγγρικής ΟΤΡ, Lazlo Wolf, πρόκειται για την μόνη τράπεζα που έχει δημοσιοποιήσει την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την Banca Romaneasca.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Άλλες 3 εταιρείες διαχείρισης πήραν άδεια από την ΤτΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο διάσημο στέλεχος αποχώρησε από τράπεζα και γιατί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Τα επόμενα σχέδια σε Ελλάδα και εξωτερικό



    ΣΧΟΛΙΑ