ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να ενταχθούν οι ιδιωτικές δομές ΠΦΥ, σε όλες τις φάσεις του δωρεάν προσυμπτωματικού καρδιολογικού ελέγχου και να ξεκινήσει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς των ιατρών, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, αιφνιδίως και χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τις καρδιολογικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του δωρεάν προσυμπτωματικού καρδιολογικού ελέγχου.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία προς όφελος των πολιτών, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας, για τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο εν λόγω πρόγραμμα.
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για όλους
Είναι παράλογο να μην δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή που χρειάζεται πληρέστερο έλεγχο να το κάνει σε ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά σε πανεπιστημιακές δομές.
Πέρα από την μεγάλη αναμονή που αναγκαστικά θα συνεπάγεται ένα τέτοιο σύστημα, το κυριότερο είναι ότι σε περιοχές της περιφέρειας που δεν υπάρχουν πανεπιστημιακές δομές θα υποχρεώνεται ένας ασθενής να αλλάζει ακόμα και Νομό για να κάνει τις εξετάσεις του !
Τονίζουμε, αναφέρει ο ΙΣΑ, ότι το πρόγραμμα για τις προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις, ανακοινώθηκε χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση ή διαβούλευση, με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, καθώς και των άλλων επιστημονικών φορέων.
Καλούμε την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς, για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου θα είναι βιώσιμα και εφαρμόσιμα και θα αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας.
Πρόληψη και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς όλους τους γιατρούς δεν γίνεται.
Θα πρέπει να συστρατευτούν οι δυνάμεις του επιστημονικού κόσμου και με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν στη θεμελίωση ενός ισχυρού και βιώσιμου συστήματος ΠΦΥ, καταλήγει ο ΙΣΑ.
Πηγή: healthstories.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν – Ραγδαίες εξελίξεις: Αναμένεται υπογραφή τις επόμενες ώρες (;) – Τα βασικά αγκάθια
- Δρ. Χρίστος Γεωργακόπουλος (ΣΦΕΕ): Γιατί οι Έλληνες ασθενείς περιμένουν πάνω από 2 χρόνια για μια νέα θεραπεία, τι έπεται
- ΕΥΔΑΠ: Στη ΡΑΑΕΥ έως τα τέλη Ιουλίου η μελέτη κόστους οφέλους για τα 2,5 εκατ. υδρόμετρα – Πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός
- Audi Nuvolari: Η επιστροφή της λογικής στον κόσμο των supercars
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.