ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δικαστήριο της Μόσχας έδωσε σήμερα εντολή η δίκη ενός 72χρονου Αμερικανού που κατηγορείται ότι ήταν μισθοφόρος για λογαριασμό της Ουκρανίας να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Αμερικανός, που κατονομάστηκε ως Στέφαν Χάμπαρντ, από την πολιτεία του Μίσιγκαν, εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα εμφανώς γερασμένος, περπατώντας αργά και σέρνοντας τα πόδια του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Φυλακίστηκε στις 2 Απριλίου του 2022, σύμφωνα με τη Ρωσία, αλλά μόλις στις 27 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές αρχές γνωστοποίησαν ότι ο συγκεκριμένος Αμερικανός υπήκοος ήταν υπό κράτηση, κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία της δίκης του.
Στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα στη Μόσχα, η εισαγγελία ζήτησε η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που εγκρίθηκε επίσης από την υπεράσπιση, πριν οι δημοσιογράφοι και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας κληθούν να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA, ο ίδιος ο Χάμπαρντ τάσσεται υπέρ της κίνησης αυτής, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να είναι παρόντα πρόσωπα που είναι άσχετα με την υπόθεση. Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε χθες ότι δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες σε βάρος του.
Κατηγορούμενος ότι ήταν «μισθοφόρος» για λογαριασμό της Ουκρανίας, ο Χάμπαρντ αντιμετωπίζει ποινής κάθειρξης έως 10 χρόνια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Στέφαν Χάμπαρντ εντάχθηκε σε μονάδα ουκρανικής χερσαίας άμυνας και πληρωνόταν «τουλάχιστον 1.000 δολάρια τον μήνα», εκπαιδεύτηκε, έλαβε στολή και οπλισμό και «συμμετείχε στην ένοπλη σύγκρουση» στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Χάμπαρντ ζούσε από το 2014 στο Ιζιούμ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
Η πόλη αυτή βρισκόταν υπό την κατοχή ρωσικών δυνάμεων από την άνοιξη του 2022 έως το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.
Η αδελφή του Χάμπαρντ, η Πατρίσια Φοξ, και ένας ακόμα συγγενής του αμφισβητούν την ομολογία του, λέγοντας ότι είχε φιλορωσικές απόψεις και ήταν απίθανο να πάρει όπλο σε αυτή την ηλικία.
«Ποτέ δεν είχε όπλο, δεν ήταν κάτοχος όπλου, ούτε έκανε τίποτα από όλα αυτά…Είναι περισσότερο ειρηνιστής», δήλωσε η Φοξ στο Reuters τον περασμένο μήνα.
Αρκετοί πολίτες χωρών της Δύσης, κυρίως Αμερικανοί, κρατούνται σε ρωσικές φυλακές.
Ανάμεσά τους η Ξένια Καρελίνα, μια Ρωσοαμερικανίδα, που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξης τον Αύγουστο επειδή είχε κάνει δωρεά 50 δολαρίων σε ουκρανική οργάνωση.
Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει μια πολιτική αρπαγής ομήρων με στόχο να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση Ρώσων πρακτόρων που κρατούνται στο εξωτερικό.
Διαβάστε επίσης:
Χαλκιδική: Η θάλασσα «τρώει» σπίτια και δρόμους στις ακτές (video)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζέι Ντι Βανς: Θα θεσπίσουμε σύστημα κατώτατων τιμών για τα κρίσιμα ορυκτά
- Propeller Club: Τιμητική διάκριση της Capital Link – Αναγνώριση του Νικόλα και της Όλγας Μπορνόζη
- Ρωσία: Σε χαμηλό 5ετίας τα έσοδα από το πετρέλαιο – Πίεση στα ταμεία του κράτους
- CNN: Αφρικανοί καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν από τη Ρωσία και στάλθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία – Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.