ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο – Από τον Μάιο έχουν κατατεθεί οι ελληνικές θέσεις
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενδεχομένως προκάλεσε προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα, δήλωσε προκλητικά σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία έχει χιλιάδες στρατιώτες στα κατεχόμενα και «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας» εκεί.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν θα επανεξεταστεί το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία το 2019, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Εμείς με την Λιβύη, όπως γνωρίζετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο αυτό που κάνουμε γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε».
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Χαλίφα Χαφτάρ, του ηγέτη των δυνάμεων που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη, στην Τουρκία και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική Λιβύη, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι οι σχέσεις με την ανατολική Λιβύη εξελίσσονται αρκετά καλά.
Όσον αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τον Αύγουστο το Κάιρο και πως «Θεού θέλοντος, θα φιλοξενήσουμε επίσης τον (Αιγύπτιο πρόεδρο) κ. Σίσι στην Άγκυρα». Σημείωσε δε πως «η Αίγυπτος έχει μεγάλα σύνορα με τη Λιβύη. Η Αίγυπτος δικαιολογημένα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ασφάλειας των συνόρων εκεί, το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Ως εκ τούτου, και η Αίγυπτος έχει ένα ενδιαφέρον για τη Λιβύη».
Διαβάστε επίσης:
Kering (Gucci): Σε χαμηλό 7ετίας η μετοχή – «Ναυαγεί» το σχέδιο αναβίωσης της εμβληματικής μάρκας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ξεκίνησε το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2025
- Εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη του Flyover δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης – Στο 30% η πρόοδος των εργασιών με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027
- Χρηματιστήριο: Μύθοι και αλήθειες για μεγάλη διόρθωση στην αγορά – Το play μέχρι τις 7 Οκτωβρίου
- «Μέρισμα της σταθερότητας» το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός, κατά τον υπουργό Οικονομίας, Κ.Πιερρακάκη
