ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει το πράσινο φως στις ελληνικές τράπεζες για διανομή μερίσματος στους μετόχους τους για πρώτη φορά από το 2008.
Καθώς η χώρα βγαίνει από μία επώδυνη αναδιάρθρωση κατά τη δεκαετή κρίση, οι αποδόσεις των μετόχων θα είναι μικρότερες από αυτές που ζήτησαν οι ελληνικές διοικήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, αν και τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμα.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα κατέβαλε μέρισμα ήταν το 2008, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και λίγο πριν από την έναρξη της κρίσης χρέους της χώρας το 2010.
Επιστροφή στην κανονικότητα
Η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τα μερίσματα αφού οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν δραστικά τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων και να αυξήσουν τη χρηματοοικονομική τους ισχύ, ενώ παράλληλα η οικονομία της χώρας επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank – έχουν ήδη εντάξει στα σχέδιά τους την καταβολή μερίσματος φέτος, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, από τον Οκτώβριο, η Ελλάδα έχει επιταχύνει το σχέδιο αποεπένδυσης των τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε πρώτα το σύνολο της συμμετοχής του στη Eurobank και στη συνέχεια έκανε το ίδιο τον Νοέμβριο για την Alpha Bank. Επίσης, πούλησε ένα ποσοστό 22% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τον Μάρτιο ολοκλήρωσε την πώληση ολόκληρου του μεριδίου του στην Πειραιώς.
Το Ταμείο εξακολουθεί να κατέχει 18% στην Εθνική Τράπεζα και 66% στην Attica Bank. Το σχέδιο αποεπένδυσης του προβλέπει πλήρη έξοδο μέχρι το τέλος του 2025.
Διαβάστε επίσης:
Eurobank: Υλοποιεί για 14η διαδοχική χρονιά το Πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός
Citi: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alpha Bank: Νέο επταετές senior preferred ομόλογο
- Nintendo: Κέρδη τριμήνου κάτω των εκτιμήσεων παρά τη δυναμική του Switch 2
- Σεργκέι Ριαμπκόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς στα πυρηνικά
- Παπαθανάσης: Επιπλέον €480.000 μέσω ΕΣΠΑ για δράσεις ισότητας των φύλων και καταπολέμηση της βίας σε δύο ΑΕΙ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.