ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το γραφείο Etsi Architects κέρδισε το βραβείο του καλύτερου αρχιτεκτονικού γραφείου της χρονιάς 2024 στα GRAIL Awards – με το έργο τους “The Inside Out House in Gonatsa” να αποσπά το βραβείο στην Κατηγορία “Μονοκατοικία”.
Το έργο αφορά μία κατοικία 120 τετραγωνικών που σχεδιάστηκε με σκοπό την οπτική ενοποιήση του μέσα με το έξω, το σεβασμό στο τοπίο και την ένταξη του κτιρίου σε αυτό.


Γκονάτσα: Ισορροπία Ιδιωτικότητας και Αρμονίας με το Φυσικό Περιβάλλον. Σε ένα ξηρό οικόπεδο στην Δυτική Μάνη, με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, αυτό το σπίτι σχεδιάστηκε με συμμετρία ως προς τους άξονες, με ανοίγματα σε όλες τις πλευρές και με σκοπό την οπτική ενοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Τονίζει την ιδιωτικότητα και την αλληλεπίδραση με τον εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιώντας ανθεκτικά υλικά και λιτή αισθητική.

Κεντρικοί χώροι περιλαμβάνουν ανοιχτή κουζίνα-τραπεζαρία, δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και αποθήκη. Μεγάλα και μικρά ανοίγματα ενώνουν την κατοικία με το εξωτερικό, προσφέροντας θέα στο βουνό και τη θάλασσα, αλλά και διαφάνεια, εφόσον μπορεί ανεμπόδιστα κανείς να δει από παντού έξω προς κάθε κατεύθυνση. Η ενσωμάτωση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο επιτυγχάνεται επίσης με τη χρήση του ίδιου μωσαϊκού δαπέδου, δημιουργία των αρχιτεκτόνων.


Έτσι, το σπίτι ενσωματώνεται ομαλά στο βραχώδες οικόπεδο, επιδιώκοντας τη διατήρηση της φυσικής μορφολογίας και αντανακλώντας την αισθητική των ιδιοκτητών (Beatrix και Wolfgang Preissl) με το λιτό σχεδιασμό του.


//
Αρχιτεκτονική μελέτη: Etsi Architects, https://etsi.design/
Αρχιτεκτονική ομάδα: Ελένη Τσιγαρίδα, Άννα Κουλουμβάκη, Μαρία-Ίριδα Θεοδωρακάκου
Φωτογραφίες: Julia Kilma
https://grailawards.gr/
Διαβάστε επίσης:
Ξεκινούν οι δοκιμές για τις floating + πισίνες στη Νέα Υόρκη
Match Point: Η Louis Vuitton ενώνει δυνάμεις με τον Carlos Alcaraz
Η Mercedes-Benz κατασκευάζει 50 Sony PlayStation 5 τετράτροχα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurovision 2026: Ο Αkylas με το Ferto είναι ο μεγάλος νικητής – Όσα έγιναν στον ελληνικό τελικό
- Τράπεζες: Ολα τα συνδρομητικά πακέτα για φθηνότερες καθημερινές συναλλαγές
- Γιατί βούτηξε η ΤΙΤΑΝ, τι θα κάνει η Εθνική Τράπεζα, η μάχη Theon με τους short, ποιο deal της Ideal χάλασε, βιομήχανοι κατά Τσάφου, μια αποκάλυψη για Τσίπρα – Στουρνάρα και όταν η Ζαχαράκη γίνεται ντεκόρ της Κίμπερλι
- Πλειστηριασμοί: Το σφυρί της εβδομάδας «χτυπά» σε Ξάνθη, ΣΒΑΜΠΕ και «Ελληνικός Νηογνώμονας»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.