• Business

    ΕΚΤ: Διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0%

    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0%, μια απόφαση που ήταν αναμενόμενη από την αγορά.

    Ακόμη, διατήρησε αμετάβλητα τόσο το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% όσο και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

    Η σχετική ανακοίνωση -το περιεχόμενο της οποίας δεν διαφοροποιήθηκε από την αντίστοιχη που είχε δημοσιοποιηθεί προ δύο μηνών- το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ επαναλαμβάνει πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μια ιδιαίτερα μεγάλη χρονική περίοδο και -όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά- «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων».

    Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα διατηρηθεί στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ή και περαιτέρω εάν χρειαστεί.

    Η ΕΚΤ σημειώνει ότι εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν, είναι έτοιμη να αυξήσει το ύψος των αγορών ή και τη διάρκεια του προγράμματος.

    Η προσοχή των αναλυτών επικεντρώνεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για σχόλια αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για πιθανές αναφορές στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντάισελμπλουμ: Μακάρι να πραγματοποιηθεί συμφωνία για την Ελλάδα πριν το τέλος Μαΐου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι 20+7 φόροι του Αλέξη Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο: Περισσότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες αντιμετωπίζουν κατάματα τη φτώχεια



    ΣΧΟΛΙΑ