• Πολιτική

    Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τους δανειστές – Χωρίς τεχνική συμφωνία αποχωρούν από την Αθήνα

    Ντέλια Βελκουλέσκου

    Ντέλια Βελκουλέσκου, στέλεχος ΔΝΤ


    Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, με τους εκπροσώπους των δανειστών να αποχωρούν τις επόμενες ώρες από την Ελλάδα, χωρίς προς το παρόν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια τεχνική συμφωνία.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, εξερχόμενο από το Χίλτον, αυτή ήταν η τελευταία συνάντηση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου πακέτου μέτρων για μετά το  πρόγραμμα, κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα». Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2018, ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως είναι ασήμαντο καθώς έχει καλυφθεί.

    Αντίθετα, υπάρχει θέμα στο πεδίο της Ενέργειας (DG Comp) το οποίο, όμως, θεωρείται τεχνικό, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στα μέτρα και τα αντίμετρα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι δανειστές απαίτησαν κόψιμο συντάξεων μια κι έξω και όχι σταδιακά όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

    Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο και πιθανώς και με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών.

    Την ίδια ώρα, πάντως, «πάγο» στην αισιοδοξία έριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διάβασε μία λακωνική ανακοίνωση που ανέφερε ότι ακόμα είναι «πολύ νωρίς να εικοτολογούμε για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία» κι ότι απομένει ακόμα «πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

    Ο κ. Ράις κατέστησε σαφές ότι, παρά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δέκα ημερών στην Αθήνα, σοβαρές διαφορές παραμένουν σε «σημαντικά θέματα». Παραδέχτηκε πάντως ότι σε ορισμένα μέτωπα οι διαβουλεύσεις έχουν αποφέρει «πρόοδο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τζανακόπουλος: Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα – Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με στόχο την συμφωνία στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: «Μας ενδιαφέρει να τα κλείσουμε όλα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο: Για να πληρωθεί μία σύνταξη πρέπει να δουλεύουν δέκα εργαζόμενοι!



    ΣΧΟΛΙΑ