ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αγεφύρωτο φαίνεται πως παραμένει το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών σε σχέση με το νέο εργασιακό, αφού στη πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα στις 16.00 η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών σημειώθηκε για άλλη μια φορά “διάσταση απόψεων”, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά τη συνάντηση.
Το ίδιο στέλεχος τόνισε πως “το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τις βέλτιστες πρακτικές” που ισχύουν στην ΕΕ, σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις. Κατά τα άλλα, οι ίδιες πήγες ανέφεραν πως από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε επιμονή για την επαναφορά των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών στην Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Κομισιόν δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα υπάρξει και νέα συνάντηση για το εργασιακό, πιθανώς και αύριο.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υποστηρίζεται η πλήρης ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την κοινοτική οδηγία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης της κρατικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της αύξησης του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού των επιχειρήσεων με 100 ως 300 εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα, οι θεσμοί τάσσονται υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον αέρα η διαπραγμάτευση: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης- θεσμών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Όσο η αξιολόγηση καθυστερεί τόσο κινδυνεύει η οικονομία
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βασιλάκης, Ταμβακάκης και Καραμούζης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ZARA: Εντυπωσιακή αύξηση κατά 9% των πωλήσεων στο α’ τρίμηνο – Στα 3,57 δισ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη στο 6μηνο
- Κυριακούλης: Έσοδα άνω των 700.000 δολαρίων σε διάστημα 50 ημερών από την πρώτη ναύλωση πλοίου ξηρού φορτίου
- Πρόβλημα στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς από πτώση 67 κοντέινερ από πλοίο της ΖΙΜ
- Μήλος: Ανακαλείται η άδεια του 5αστερου ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο – Η απόφαση
