• Business

    Shopflix.gr: Πώς το marketplace του ομίλου Μαρινάκη σχεδιάζει να πάρει την πρωτιά από τη Skroutz

    • Contributor
    ΡΕΝΑΤΑ ΦΩΤΕΙΝΟΥ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ - ΑΚΗΣ ΧΑΜΑΜΤΖΟΓΛΟΥ - Shopflix

    ΡΕΝΑΤΑ ΦΩΤΕΙΝΟΥ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ – ΑΚΗΣ ΧΑΜΑΜΤΖΟΓΛΟΥ


    Με επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και άνω των έξι εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, το shopflix.gr του ομίλου Μαρινάκη στοχεύει να γίνει ο νούμερο ένα «παίκτης» στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην επόμενη τριετία.

    Το marketplace, που είναι στον «αέρα»  μόλις έναν χρόνο, έχει ήδη περισσότερες από 1.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και πάνω από 3,5 εκατ. προϊόντα.

    To marketplace στήθηκε σε χρόνους ρεκόρ. Μέσα σε έναν χρόνο, όταν εταιρείες όπως η Amazon θεωρούν ότι χρειάζεσαι τρία χρόνια για να αναπτύξεις ένα marketplace με το στήσιμο, το τεστάρισμα του concept και όλα όσα χρειάζονται, εμείς βγήκαμε και είπαμε σε 12 μήνες θα το κάνουμε. Και πολύ γρήγορα γίναμε ο δεύτερος παίκτης στην αγορά.

    Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του shopflix.gr αναλύοντας τη στρατηγική που θα φέρει την εταιρεία μπροστά από τον ανταγωνισμό σε μια αγορά που κυριαρχεί το marketplace της Skroutz και δραστηριοποιούνται και άλλοι μικρότεροι παίκτες όπως το marketplace τoυ Public group.

    Προτεραιότητα, το χτίσιμο του brand

    Το χτίσιμο του brand αποτελεί βασική προτεραιότητα για την εταιρεία, η οποία επενδύει σε καινοτομίες αλλά και τεχνολογικά εξελιγμένα συστήματα ώστε να παρέχει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές εναλλακτικές επιλογές στους πελάτες.

    Το εγχείρημα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Στην πλατφόρμα, όπου η εταιρεία ήδη βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης σε μια πολύ πιο ισχυρή πλατφόρμα, στο pricing όπου επιλέγονται συνεργάτες με ανταγωνιστικές τιμές και στο κομμάτι της παράδοσης, το οποίο γίνεται από την Courier Center, εταιρεία η οποία έχει εξαγοραστεί από τον όμιλο Μαρινάκη.

    «Το προβάδισμα του shoplflix είναι ότι δεν έχουμε βαρίδια και στήνουμε κάτι από την αρχή. Και αυτό μας δίνει πολύ μεγάλη ευελιξία και δυνατότητα ταχύτητας» επεσήμανε ο κ. Καλογεράκης.

    Η εταιρεία έχει πετύχει από 136 καταστήματα πέρυσι να φτάσει σήμερα στα 1.050 με τη ζήτηση να είναι διαρκώς αυξανόμενη. Μάλιστα σε αντίθεση με τη Skroutz, που μόλις πρόσφατα επέβαλλε συνδρομή για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, για το  shopflix μια τακτική που εφαρμόζεται από την αρχή. Τα entry fees είναι 250 ευρώ και στη συνέχεια ετήσια συνδρομή στα 200 ευρώ.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης μέσω εξαγορών

    «Ξεκινήσαμε με 168.000 προϊόντα και 45 άτομα προσωπικό. Σήμερα είμαστε έχουμε πάνω από 3,5 εκατ. προϊόντα και σύντομα θα φτάσουμε το κωδικολόγιο του leader της αγοράς, και 120 εργαζόμενους, οι οποίοι στο προσεχές διάστημα θα φτάσουν τους 180-200»  σημείωσε ο κ. Καλογεράκης.

    Στόχοι, όπως είπε είναι «η λειτουργική κερδοφορία και να γίνουμε η νούμερο ένα εταιρεία στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην επόμενη τριετία».

    Εκτός από το επενδυτικό πλάνο ύψους 10 εκατ. ευρώ στην τριετία (με το 1 εκατ. ευρώ να προέρχεται από τον αναπτυξιακό νόμο) η εταιρεία δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο εξαγορών.

    Μόνο με οργανική ανάπτυξη δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία ωστόσο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες εστιάζοντας στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης.

    Με βάση τον σχεδιασμό θα αρχίσουν μετά το καλοκαίρι οι αποστολές εκτός Ελλάδας ενώ σχεδιάζεται και η ανάπτυξη του συνδρομητικού μοντέλου με προνόμια για τους χρήστες.

    Οι καινοτομίες στις υπηρεσίες

    Παράλληλα αναπτύσσονται μια σειρά από καινοτομίες τόσο στο χρηματοπιστωτικό κομμάτι όσο και στο κομμάτι της παράδοσης.

    Ειδικότερα, το shopflix.gr εκτός από τους συνήθεις τρόπους χρηματοδότησης όπως πληρωμή με αντικαταβολή, πληρωμή με κάρτα και άτοκες δόσεις, καθώς και πληρωμή σε τέσσερις δόσεις χωρίς πιστωτική για ποσά έως 300 ευρώ αποτελεί τη μοναδική πλατφόρμα που παρέχει πρόγραμμα 60 άτοκων δόσεων χωρίς πιστωτική κάρτα. Σε συνεργασία με τη Viva Wallet οι πελάτες μπορούν να κάνουν ένα πλάνο 60 μηνιαίων δόσεων για αγορές έως 10.000 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά την παράδοση μία από τις καινοτόμες υπηρεσίες είναι  το πρόγραμμα «shopflix με τη μία» που συγκεντρώνει όλα τα προϊόντα που έχουν  παραγγελθεί από διαφορετικούς προορισμούς σε μία μόνο παράδοση. Ηδη έξι στις δέκα αγορές επιλέγεται να γίνουν με αυτόν τον τρόπο.

    Η εταιρεία δεν έχει στο πλάνο αυτή τη στιγμή παραδόσεις σε lockers ωστόσο λανσάρει άμεσα το πρόγραμμα Pickup drop off points. Σε ένα δίκτυο 500 σημείων οι πελάτες θα μπορούν να παραλαμβάνουν αλλά και το πιο σημαντικό να κάνουν τις επιστροφές σε όποιο από τα σημεία του δικτύου επιλέξουν.

    Τέλος, άμεσα θα είναι έτοιμο και το mobile application που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερο τις νέες ηλικίες.

    Διαβάστε επίσης

    Καλάθι του Νοικοκυριού – Γεωργιάδης: Σταθερές οι τιμές σε 1.000 προϊόντα

    Πλαίσιο: Αίτημα από Γ. Γεράρδο στην Επ. Κεφαλαιαγοράς για άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς

    Lavipharm: Στα 5,7 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBITDA το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ