ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mε το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή «ετυμηγορία» της DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κινήθηκε σήμερα η αγορά ομολόγων.
Ο Οίκος αξιολόγησης με έδρα τον Καναδά αναμένεται προχωρήσει στην προγραμματισμένη επανεξέταση του αξιόχρεου της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος έχει τοποθετήσει την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα (στην ΒΒ) από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα με σταθερή προοπτική.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΕΚΤ αναφορικά με τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης Ignazio Visco δήλωσε χθες σε μία ομιλία του στη Ρώμη ότι δεν εκτιμά τις δηλώσεις των συναδέλφων μου για μελλοντικές και παρατεταμένες αυξήσεις επιτοκίων», Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει ότι είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3% στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που πιέζουν για πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων αντέδρασαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου σε επίπεδα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα ζητώντας ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης όπως και ο ‘Έλληνας ομόλογος του Γιάννης Στουρναρας, ανήκουν στη λεγόμενη ομάδα των μετριοπαθών, η οποία προωθεί πιο συγκρατημένες αυξήσεις των επιτοκίων.
Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 4,45% από 4,49% χθες έναντι 2,63 % του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,82% από 1,85% που έκλεισε χθες.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0575 δολ. από το επίπεδο των 1,055 δολ που άνοξε η αγορά.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0554δολ.
Διαβάστε επίσης
Jumbo: “ΟΚ” από την ΕΓΣ στην έκτακτη χρηματική διανομή στους μετόχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: ΔΕΗ, Metlen, ΕΤΕ και Eurobank κρατούν την αγορά πάνω από τις 2.100
- Πήρε την ανηφόρα το γερμανικό 10ετές, η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία
- ΕΥΔΑΠ: Πάνω από 12,7% το έμμεσο ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (πίνακας)
- Εθνική Τράπεζα: Στηρίζει τις επιχειρήσεις για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τη λήξη του προγράμματος
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.