• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    VesselsValue


    Tο Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    VesselsValue

    Tanker:

    Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των δεξαμενόπλοιων, με εξαίρεση αυτές των πλοίων τύπου Aframaxes and LR1s, που ισχυροποιήθηκαν. 

    Συγκεκριμένα το πλοίο Hull 811 (χωρητικότητας 115,000 DWT  που θα παραδοθεί το Μάϊο του 2017 και κατασκευάζεται στα ναυπηγεία Hyundai Samho Heavy Ind) πουλήθηκε στην Stealth Maritime, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Χάρη Βαφειά στην τιμή των 43,5 εκατ. δολ. έναντι 41,4 εκατ. δολ. που ήταν η αξία του σύμφωνα με τη VesselValue, αυξάνοντας την αξία των μοντέρνων aframaxes. 

    Στα VLCCs οι τιμές κινήθηκαν χαμηλότερα, με τα πλοία Crude Progress (χωρητικότητας 308,000 DWT, που θα παραδοθεί τον Ιούνιο 2017 και κατασκευάζεται στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Ind) και Crude Med (χωρητικότητας 308,000 DWT, με ημερομηνία παράδοσης τον Απρίλιο 2017, που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Ind) να πωλούνται και τα δύο στην Olympic Shipping and Management SA έναντι 81 εκατ. δολ. έκαστο. Σύμφωνα με τη VesselsValue η αξία τους διαμορφώνεται στα 82,15 εκατ. ευρώ και 81,93 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

    Bulker:

    Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα, το πλοίο Portage (χωρητικότητας 176,000 DWT και κατασκευής 2002)πουλήθηκε στην τιμή των 8,6 εκατ. δολ. έναντι 8,67 εκατ. δολ. που είναι η τιμή σύμφωνα με τη VV, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα τις αξίες των capesize.

    Τα πλοία JS Pomerol (χωρητικότητας 58,000 DWT και κατασκευής 2011 στα ναυπηγεία Dayang Shipbuilding Co) και JS Bandol (χωρητικότητας 58,000 και κατασκευής 2010 στο ναυπηγείο Dayang Shipbuilding Co) πουλήθηκαν μαζί στην τιμή των 10,15 εκατ. δολ. και 9,1 εκατ. δολ. έναντι τιμών 9,78 εκατ. δολ. και 8,76 εκατ. δολ. αντίστοιχα που δίνει η VV. Με την κίνηση αυτή ισχυροποιήθηκαν οι αξίες των supramax. 

    Επίσης, το Epson Trader 1 (χωρητικότητας 82,300 DWT και κατασκευής 2009 στο ναυπηγείο Oshima), πουλήθηκε στην TMS Dry στην τιμή των 13,2 εκατ. δολ. ενώ σύμφωνα με τη VV η αξία του διαμορφώνεται στα 12,13 εκατ. δολ. 

    Containers:

    Οριακή μεταβολή σημειώθηκε στις αξίες των containers ενώ δεν ανακοινώθηκε καμία αγοραπωλησία στη συγκεκριμένα κατηγορία.

    * Tι είναι οι δείκτες της VV ;
     
    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του. Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου. 
     
    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά. 



    ΣΧΟΛΙΑ