• Τράπεζες

    Εξάρχου, Μπάκος- Καϋμενάκης «κτίζουν» την 5η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας – Η Παγκρήτια και οι επενδύσεις των 165,8 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης, Αλέξανδρος Εξάρχου

    Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης, Αλέξανδρος Εξάρχου


    Ήρθαν για να μείνουν. Δημιουργώντας έναν νέο και ισχυρό πυλώνα στο επιχειρηματικό τοπίο της χώρας, με παρουσία σε νευραλγικούς τομείς, παράλληλων δραστηριοτήτων.

    Αν μη τι άλλο το new entry σχήμα, απαρτιζόμενο από τους Αλέξανδρο Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη, πιστοποιεί με τον πλέον παραστατικό τρόπο ότι κινείται βάσει συγκροτημένου, στρατηγικού σχεδιασμού. Έμπειρος και αποτελεσματικός manager ο πρώτος, είναι κατά κύριο λόγο ο …παραγωγός επενδυτικών ιδεών. Ενώ το συμπορευόμενο δίδυμο των εφοπλιστών συναξιολογεί και αποτελεί την κεντρική στρόφιγγα διάθεσης κεφαλαίων. Τα οποία είναι μέρος από τα εξαιρετικά σημαντικά κέρδη που αφήνει καιρό τώρα η ναυτιλία.

     Μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών από την άκρως αποδοτική αποεπένδυση από τον όμιλο του Ελλάκτωρα, η επιχειρηματική τριανδρία ξανακτύπησε χθές, με εντυπωσιακό τρόπο. Προσφέροντας 63,9 εκατ. ευρώ για να αναλάβει το πηδάλιο του ελέγχου ( με ποσοστό 32,38%) της Παγκρήτιας Τράπεζας. Με στόχο να «κτίσει» την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

    Και τούτο γιατί με φόντο την Παγκρήτια θα ακολουθήσουν η απορρόφηση της συνεταιριστικής τράπεζας Χανίων, καθώς επίσης και η προσάρτηση του ελληνικού δικτύου της HSBC. Με βάση τα τελευταία στοιχεία η υπό διαμόρφωση νέα τραπεζική οντότητα θα φτάσει να έχει ενεργητικό 5,2 δισ. ευρώ. Σε διακριτή απόσταση από την Attica Bank που τώρα έχει ενεργητικό 3,5 δισ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα η…εμπλουτισμένη Παγκρήτια θα έχει καταθέσεις που αθροιστικά φτάνουν στα επίπεδα των 3,9 δισ. ευρώ, προ προβλέψεων δανειακές χορηγήσεις 2,7 δισ. ευρώ και περίπου 1.000 άτομα προσωπικό.

    Μάλιστα όπως όλα δείχνουν το σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου-Καϋμενάκη θα αναλάβει και τον έλεγχο της Συνεταιριστικής τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών).

    Επενδύσεις με εμπιστοσύνη στο αναπτυξιακό μέλλον

    To success story για την επιχειρηματική τριπλέτα ξεκινά με την έξοδο από τον Όμιλο Ελλάκτωρ με υπεραξίες της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Επί τοποθετημένων κεφαλαίων 130 εκατ. ευρώ.

    Ακολουθεί η είσοδος στην Ιντρακάτ, στην οποία αποκτήθηκε το 37,1% έναντι τιμήματος 70,195 εκατ. ευρώ. Ενώ τουλάχιστον 31,7 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν από το σχήμα των νέων βασικών μετόχων στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Έτσι μαζί με την Παγκρήτια ( και χωρίς να υπολογίζεται η εξαγορά του τηλεοπτικού καναλιού Action 24) θα χρησιμοποιηθούν επενδυτικά κεφάλαια 165,8 εκατ. ευρώ. Με άμεσα ορατό ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλο deal μέχρι το τέλος του έτους.

    Εξέλιξη που δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι οι Εξάρχου, Μπάκος, Καϋμενάκης εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό προχωρούν σε ένα επενδυτικό κρεσέντο.

    Ο ίδιος βαθμός εμπιστοσύνης υπάρχει και για το αναπτυξιακό μέλλον της Παγκρήτιας, όπου οι νέοι βασικοί μέτοχοι απορρόφησαν το 64,76% των αδιάθετων υπολοίπων της κεφαλαιακής αύξησης των 98,7 εκατ. ευρώ. Κίνηση η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη και από την εποπτική αρχή της τραπέζης της Ελλάδος.

    H επενδυτική εταιρεία Thrivest Holding Ltd, συμφερόντων των  τριών επιχειρηματιών έλαβε 51.138.822 από τις συνολικά 78.966.680 νέες μετοχές έναντι τιμήματος 1,25 ευρώ τη μία. Με συνέπεια στο γενικό σύνολο των 157.933.360 παλαιών και νέων μετοχών να κατέχει το 32,38%. Την ίδια στιγμή και καθώς ο Μιχάλης Σάλλας ( μέσω της επενδυτικής Lyktos) δεν μετείχε στην ΑΜΚ, το ποσοστό συμμετοχής περιορίστηκε στο 11,25% από 22,45%.

    Η είσοδος των τριών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό επενδυτικό πλάνο τους, με κύριο άξονα την Ελλάδα. Εστιαζόμενη σε τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης όπως είναι ο κλάδος των υποδομών, των ΑΠΕ, του Real Estate, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων και άλλων.

     Σε αυτό το πλαίσιο ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μέσω της τεχνολογικών εξελίξεων μπαίνει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή, ανακάμπτει σταθερά και καθίσταται ικανότερος να διαδραματίσει τον κρίσιμο ρόλο του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Τι επιδιώκει το σχήμα των νέων βασικών μετόχων

     Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση « τοποθέτηση της Thrivest Holding  και των τριών μετόχων της  αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Παγκρήτια Τράπεζα και στις προοπτικές της να διεκδικήσει έναν σημαντικό ρόλο στο νέο τραπεζικό περιβάλλον. Με στόχο τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, τόσο στην Κρήτη που αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η οποία αποτελεί και θα αποτελεί πάντοτε τη βάση της, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια όπου δυναμικά αναπτύσσεται .

    Η απόφαση των τριών επενδυτών να στηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική της Παγκρήτιας Τράπεζας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης αντίστοιχα και στην πορεία της Ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει μπει σε σταθερή τροχιά εξωστρέφειας και σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών δεικτών της χώρας».

    Βάσει των όσων αποτυπώνονται στο ενημερωτικό δελτίο, μετά από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου της Παγκρήτιας τράπεζας θα ανέβει στο 15,1% υπερκαλύπτοντας τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις του 10,32%.

    Αναμφίβολα «στοίχημα» για την τράπεζα είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ( ΝPEs) που ανέρχονται στα 1,125 δις και αποτελούν το 65% των χορηγήσεων, για τις οποίες έχουν σχηματιστεί προβλέψεις 381,6 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα έχει αναθέσει στην  Q Quant τη διαχείρηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, λογιστικής αξίας 670 εκατ. ευρώ.

    Σαφώς το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή και η αναμενόμενη προσάρτηση της Χανίων ( με υψηλό στόκ «κόκκινων» δανείων) όπως επίσης και του Δικτύου της HSBC, θα έχει ώς στόχο την απαγκίστρωση από τις προβληματικές χορηγήσεις.

    Αιχμή του δόρατος οι 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Το αναπτυξιακό σκέλος της τράπεζας εστιάζεται στις χρηματοδοτήσεις μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στις 200.000. Πρόκειται για επιχειρήσεις με υγιή μεγέθη, οι οποίες άντεξαν στην κρίση, αλλά δυσκολεύονται τα μάλα στο το να βρουν τραπεζική χρηματοδότηση. Σε αυτές αναμένεται να απευθυνθεί η Παγκρήτια, παράλληλα με τις όποιες άλλες πρωτοβουλίες κριθούν ως κατάλληλες για την πορεία της τράπεζας στην «επόμενη μέρα».

    Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που δρομολογούνται Πρόεδρος της τράπεζας  Δημήτρης Δημόπουλος δήλωσε: “Η ευρεία συμμετοχή και η απόλυτα επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη όλων των επενδυτών, αλλά και του νέου μας βασικού μετόχου, στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού οργανισμού που θα συνδράμει δυναμικά στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας”.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Αντώνης Βαρθολομαίος ανέφερε με τη σειρά του: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μετόχους μας και τον καθένα προσωπικά και κυρίως τον νέο μας βασικό μέτοχο για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του στη Διοίκηση και στο στρατηγικό της πλάνο. Ευχαριστώ επίσης τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Τράπεζας για την αφοσίωσή τους και τη δέσμευσή τους στην επίτευξη των αναπτυξιακών μας στόχων. Συγκεντρώσαμε τα αναγκαία κεφάλαια που διασφαλίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι παλαιοί μέτοχοι, αλλά και οι νέοι που συνέδραμαν καθοριστικά στην επιτυχία της αύξησης”.

    Διαβάστε επίσης:

    Lyktos Group: Γιατί δεν μπήκαμε στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας Τράπεζας

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι λέει κορυφαία πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος στο mononews για την Παγκρήτια Τράπεζα

    Thrivest Holdings: Με 32,5% ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Παγκρήτια – «Ψήφος Εμπιστοσύνης» στην συμμετοχή στην ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ