• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Αποσύρεται από την κούρσα για την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον

    • NewsRoom
    Μπόρις Τζόνσον

    Μπόρις Τζόνσον


    Την απόσυρσή του από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών για να τον στηρίξουν.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τη δημόσια υποστήριξη μόλις 59 βουλευτών των Τόρις.

    Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε πως είχε την απαραίτητη στήριξη από τους βουλευτές, αλλά πως  θεώρησε τελικά πως δεν θα ήταν σωστό να προχωρήσει, καθώς «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο».

    Σύμφωνα με το BBC, ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει πως είχε την στήριξη 102 βουλευτών.

    Μέχρι στιγμής, ο Ρίσι Σουνάκ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την υποστήριξη 144 βουλευτών του Τόρις, ενώ 24 υποστηρίζουν την Πένι Μόρντοντ.

    Σε δήλωσή του,  ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει: «Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχω ξεπεράσει το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υπογραφών, συμπεριλαμβανομένου ενός εισηγητή και ενός υποστηρικτή, και θα μπορούσα να θέσω την υποψηφιότητά μου αύριο».

    «Υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες να επιτύχω στις εκλογές με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος – και ότι θα μπορούσα πράγματι να επιστρέψω στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή».

    »Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών κατέληξα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό απλώς δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο κοινοβούλιο».



    ΣΧΟΛΙΑ