• Business

    Έλον Μασκ: Ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την προσπάθεια εξαγοράς του Twitter

    Elon Musk, επικεφαλής Tesla

    Elon Musk, επικεφαλής Tesla


    Η προσπάθεια του Elon Musk να εγκαταλείψει τη συμφωνία του για την αγορά της Twitter Inc. αφήνει την εταιρεία σε χειρότερη θέση, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

    Αν ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc. καταφέρει να τερματίσει τη συμφωνία, η μετοχή του Twitter θα κάνει πιθανώς ελεύθερη πτώση και το προσωπικό που είναι ήδη απογοητευμένο από την πολύμηνη δημόσια κριτική του Musk στον ιστότοπο θα υποστεί άλλο ένα συναισθηματικό πλήγμα. Εάν το Twitter επικρατήσει στο δικαστήριο, η εταιρεία θα διοικείται από έναν απρόβλεπτο και απρόθυμο ιδιοκτήτη, ενώ θα εξακολουθεί να αγωνίζεται για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων ανάπτυξης.

    Η κανονιστική κατάθεση του Musk την Παρασκευή, με την οποία ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αποχωρήσει από την αγορά του ύψους 44 δισ. δολαρίων, πυροδότησε ένα εφιαλτικό σενάριο για το Twitter, όπου απομένουν μόνο κακές επιλογές. Ο πρόεδρος Μπρετ Τέιλορ απάντησε με την υπόσχεση να επιβάλει τη συμφωνία στο δικαστήριο, αλλά η ηγεσία της εταιρείας έχει ήδη χάσει την εμπιστοσύνη του προσωπικού μετά από μήνες αβεβαιότητας και άγχους.

    Πολλοί από τους υπαλλήλους του Twitter ανησυχούσαν ήδη για τον αντίκτυπο της άφιξης του Musk. Κατά τη διάρκεια ενός Q&A που πραγματοποίησε με τους υπαλλήλους του Twitter τον Ιούνιο, ορισμένοι εργαζόμενοι χλεύασαν τον Musk μέσω των εσωτερικών καναλιών slack, καθώς είπε στους υπαλλήλους ότι μόνο όσοι ήταν “εξαιρετικοί” θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι.

    Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των ερωτήσεων και απαντήσεων, άλλοι πάλι ανησυχούσαν ότι ο Μασκ δεν είχε ιδέα πώς να διοικεί ένα κοινωνικό δίκτυο, και κάποιοι δημοσίευσαν την απογοήτευσή τους για τους ισχυρισμούς ότι ο Μασκ είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά πρώην υπαλλήλους στην SpaceX. Αφού η ηγεσία του Twitter απέτυχε να αναγνωρίσει τους ισχυρισμούς, ένας εργαζόμενος έγραψε ότι “ως γυναίκα που εργάζεται στο Twitter, βρίσκω αυτή τη σιγή ασυρμάτου εξαιρετικά αποκαρδιωτική”.

    Αυτά τα συναισθήματα απευθύνονταν προς τον Musk όταν οι εργαζόμενοι πίστευαν ότι ήθελε ακόμη να αγοράσει την εταιρεία. Η αλλαγή της γνώμης του έχει εντείνει την απογοήτευση με τον Musk και με τη διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, τα οποία ορισμένοι εργαζόμενοι χλευάζουν δημοσίως στο Twitter – αν και υπάρχει εσωτερική οδηγία να μην μιλούν δημοσίως για τη συμφωνία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Το προσωπικό ήταν επίσης σε τεταμένη κατάσταση λόγω των πρόσφατων αποχωρήσεων στελεχών και της αναδιάρθρωσης της ηγεσίας, γεγονός που καθιστά την ανάπτυξη προϊόντων πιο δύσκολη, δήλωσε το άτομο. Το Twitter απέλυσε περίπου 100 υπαλλήλους αυτή την εβδομάδα, με το προσωπικό να αναμένει ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν.

    “Αν ο Musk καταφέρει να τερματίσει τη συμφωνία, το Twitter θα παραμείνει με τα ίδια προβλήματα που είχε και πριν εμφανιστεί στη σκηνή”, έγραψε η Debra Aho Williamson, βασική αναλύτρια της Insider Intelligence. “Η αύξηση των χρηστών του επιβραδύνεται. Και ενώ τα διαφημιστικά έσοδα εξακολουθούν να αυξάνονται οριακά, το Twitter έχει πλέον να αντιμετωπίσει μια επιβραδυνόμενη οικονομία που θα μπορούσε να συμπιέσει τις διαφημιστικές δαπάνες σε όλες τις κοινωνικές πλατφόρμες”.

    Εάν το Twitter προσφύγει στα δικαστήρια και δεν καταφέρει να αναγκάσει τον Musk να αγοράσει την εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, τότε πιθανότατα θα πουλήσει το μερίδιο του 9% και θα αποχωρήσει. Η τιμή της μετοχής του Twitter — η οποία ήδη δεν είχε φτάσει τα 54,20 δολάρια ανά μετοχή που είχε συμφωνήσει να πληρώσει ο Musk — αναμφίβολα θα διολισθήσει πολύ κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής στα 36,81 δολάρια. Μετά από μήνες αναμονής μιας συμφωνίας, το Twitter θα βρεθεί ξαφνικά εκεί που ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ο Musk εμφανίστηκε στο κατώφλι του.

    Η εταιρεία είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της όταν ο Musk έκανε την προσφορά του. Η εταιρεία είχε θέσει υψηλούς στόχους αύξησης των χρηστών και των εσόδων για το 2023 και ο στόχος για τους χρήστες φαινόταν όλο και πιο φιλόδοξος με κάθε νέο τρίμηνο. Από τότε που ο Musk έκανε την προσφορά του, το Twitter εφάρμοσε επίσης πάγωμα προσλήψεων, απέλυσε δύο κορυφαία στελέχη και μείωσε κάποιες θέσεις εργασίας.

    Η διαμάχη Twitter-Musk δεν έχει τελειώσει. Ο Musk θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι το Twitter παραβίασε τη συμφωνία συγχώνευσής τους και το Twitter θα παλέψει για να δείξει ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του. Είναι πιθανό ο Musk και το Twitter να επαναδιαπραγματευτούν το ποσό εξαγοράς, ή ίσως ο Musk να αποχωρήσει, αλλά να πληρώσει στο Twitter έναν βαρύ διακανονισμό.  Παρά τους ισχυρισμούς του Musk, η συμφωνία δεν έχει ακυρωθεί.

    Διαβάστε επίσης

    Το χειρότερο εξάμηνο για Tesla – Ο ρόλος του Μασκ για τις απώλειες 350 δισ. από τη μετοχή της

    Έλον Μασκ: Απέκτησε δίδυμα με… υπάλληλό του λίγο πριν τον ερχομό του δεύτερου παιδιού του με την Grimes



    ΣΧΟΛΙΑ