ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΔΟΜ).
Συνολικά, ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της επίθεσης την οποία εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία, με τους υπόλοιπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Στην τελευταία καταμέτρηση, ο ΔΟΜ είχε καταγράψει 7,7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.
«Οι ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων και όλων όσοι επηρεάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανία αυξάνονται ώρα με την ώρα», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντόνιο Βιτορίνο, υπογραμμίζοντας ότι η «πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη είναι δύσκολη όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες».
Αυτοί οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια.
«Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν θέτουν την ανάγκη για ρευστότητα στη λίστα με τις ανάγκες τους, συγκριτικά με το 49% στην αρχή του πολέμου», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Πάνω από το 70% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν αυτή την οικονομική βοήθεια για την αγορά τροφίμων και/ή φαρμάκων.
Άλλη πιεστική ανάγκη, το κατάλυμα. Μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων, το 27% δήλωσαν ότι η κατοικία τους έχει υποστεί ζημιές.
Επιπλέον, ο ΔΟΜ σημειώνει ότι πάνω από 2,7 εκατ. άνθρωποι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στις εστίες τους. Η συντριπτική πλειονότητα (93%) είχε διαφύγει αλλού στη χώρα.
Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2.000 ανθρώπων, ανώνυμα μέσω τηλεφώνου, από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.
Διαβάστε επίσης
ΟΗΕ: Σχεδόν 25 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι αποκλεισμένοι στην Ουκρανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πιερρακάκης: Αυξήσεις έως €300 στους μισθούς για 1 εκ. εργαζομένους – Τι είπε για φόρους και ενοίκια (Βίντεο)
- Γιάννης Καραμανώλης: Η Alpha Bank χρηματοδοτεί τη ναυτιλία με 3,62 δισ. δολάρια και προωθεί την βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη
- ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με νέο shutdown – Μικρότερης διάρκειας λόγω της συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς
- Στις 24 Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός για τις τετραετείς άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές – Στα €668 εκ. η συνολική δαπάνη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.