ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιστολή προς τους Ευρωπαίους πελάτες της απέστειλε η Gazprom PJSC, σύμφωνα με το Bloomberg, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως απόδειξη πως η Μόσχα δεν επιθυμεί την διακοπή της ροής του φυσικού αερίου προς την ΕΕ.
Στην επιστολή η Gazprom διαβεβαιώνει τους ευρωπαίους πελάτες της πως μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο δίχως να συνιστά παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ προς τη Μόσχα.
Η Gazprom υποστηρίζει πως στο σύστημα που πρότεινε η Μόσχα, μέσω της αρχικής πληρωμής σε ευρώ στην Gazprombank (που δεν υπόκειται σε κυρώσεις), η μετατροπή του ποσού κατάθεσης σε ρούβλια θα γίνεται μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών και όχι με ανάμιξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που υπόκειται σε κυρώσεις.
Πάντως, δεν είναι βέβαιο αν οι νέες οδηγίες πράγματι θα άρουν τις ενστάσεις της Κομισιόν αναφορικά με τη διαδικασία που ζητά η Μόσχα.
Διαβάστε επίσης:
Gazprom: Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας
Φυσικό αέριο: Πώς ξεπερνιέται ο σκόπελος της πληρωμής σε ρούβλια στη Gazprom
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταχιάος: Άμεσα δύο δημοπρατήσεις για οδικά έργα στην Αττική ύψους 2 δισ. ευρώ
- Mαθιός Ρήγας (Energean): Εθνική ευκαιρία η συνεργασία με Exxon Mobil για τους υδρογονάνθρακες – Το 2026 – 2027 η ερευνητική γεώτρηση
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
- Βασίλης Κορκίδης: H Ελλάδα στο επίκεντρο των ενεργειακών συμφωνιών