• Τράπεζες

    Τραπεζίτες: Θα διπλασιαστούν οι χρηματοδοτήσεις – Έρχεται 15ετία ανάπτυξης


    Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η ανάγκη να στηριχτούν τα νοικοκυριά αλλά και η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη με νέα δάνεια, ο στόχος να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα και να μην ξεφύγει το δημόσιο χρέος τονίστηκαν σαν οι σημερινές προκλήσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος, κατά το πάνελ των τραπεζιτών στο Forum των Δελφών, στο οποίο συμμετείχαν ο Βασίλης Ράπανος Πρόεδρος της Alpha Bank, Γιώργος Ζανιάς Πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Χατζηνικολάου Πρόεδρος της Πειραιώς και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης  Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

    “Στο τέλος του χρόνου όλες οι τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων και σταδιακά θα φτάσουν στο ευρωπαϊκό μέσο όρο κοντά στο 6%”, σημείωσε ο κ. Χατζηνικολάου Πρόεδρος της Πειραιώς.

    Όλο το προσωπικό μας ασχολείται για το πώς θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια μειώθηκε το κόστος του ρίσκου και αυτό μας αυξάνει τα κέρδη, δίνοντας στην τράπεζα μια μόνιμα πηγή αύξησης κεφαλαίων. Βέβαια, τα κόκκινα δάνεια έφυγαν από πάνω μας αλλά όχι από την οικονομία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν όλοι. Ο δανεισμός συνολικά θα αυξηθεί από το 60% του ΑΕΠ σήμερα στο διπλάσιο, όπως ήταν προ κρίσης“.

    Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας μια δεκαπενταετία ανάπτυξης.

    “Οι νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές αντέδρασαν σωστά στην πανδημία ακολουθώντας επεκτατική πολιτική έχοντας πάρει το μάθημα από την ελληνική κρίση” σημείωσε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Ωστόσο, σημείωσε ότι  η FED έδειξε γρηγορότερα αντανακλαστικά να ανεβάσει τα επιτόκια σε σχέση με την ΕΚΤ.

    “Σε όλες τις χώρες τα χρέη αυξήθηκαν  και το δικό μας χρέος είναι 360 δις δηλαδή δύο φορές το ΑΕΠ.  αλλά η σχέση αυτή θα μειώνεται”, σημείωσε. Για τη βιωσιμότητα δεν εξετάζεται μόνο το ύψος του χρέους αλλά και το μέγεθος της οικονομίας. Με αύξηση του ΑΕΠ όμως 8% το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνεται και είναι βιώσιμο”, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

    “Η άνοδος των επιτοκίων για τις τράπεζες είναι ευχής έργο γιατί δημιουργεί κερδοφορία. Αυτό που ενοχλεί την Ευρώπη και την Αμερική δηλαδή σε εμάς δεν είναι ιδιαίτερα πρόβλημα, γιατί ενισχύει τον χρηματοοικονομικό τομέα”, πρόσθεσε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

    Ο κ. Γιώργος Χατζηνικολάου Πρόεδρος της Πειραιώς τόνισε ότι το δημοσιονομικό μας περιθώριο είναι περιορισμένο και η νομισματική πολιτική καθορίζεται από την Ευρώπη. Το μόνο που ελέγχουμε είναι να προβούμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και να κάνουμε τη χώρα ελκυστική στους επενδυτές. Όταν τα περιθώρια είναι περιορισμένα, πρέπει να κάνουμε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και να βελτιώσουμε τη χώρα, σημείωσε.

    Σχετικά με τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης, σημείωσε ότι «η πρώτη προϋπόθεση είναι η επάρκεια και η αποδοτικότητα των επενδυτικών σχεδίων και οι εκπλήρωση των προϋποθέσεων των αιτούντων. Σε μεγάλο βαθμό οι απορρίψεις των επενδυτικών σχεδίων οφείλεται στην έλλειψη αξιοπιστίας των αιτούντων. Λόγω της κρίσης πολλοί κοκκίνησαν τα δάνειά τους και ακόμη και αν τα δάνεια πουλήθηκαν από τις τράπεζες, όσοι είναι συνδεδεμένοι με τα κόκκινα δάνεια δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν.

    Η χώρα έχει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις βιώσιμες προτάσεις που παρουσιάζονται. Θέμα χρηματοδότησης δεν υπάρχει, το θέμα είναι να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και ζήτηση.

    Υπάρχουν τεράστια κεφάλαια τα οποία γυρίζουν και αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες και πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές ώστε να μην υπάρχουν θεσμικά και γραφειοκρατικά εμπόδια», σημείωσε ο κ. Χατζηνικολάου.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στο να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Ζανιάς Πρόεδρος της Eurobank και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

    «Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ το ποσοστό απόρριψης των χρηματοδοτήσεων σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, είναι μόνο 12% και  η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων. Το 50% των χρηματοδοτήσεων είναι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε.

    “Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν έχουν δικά τους χρήματα, αλλά τα χρήματα των καταθετών και έχουν την ευθύνη να τα επενδύσουν. Σχετικά με την κουλτούρα των πληρωμών, σημείωσε ότι μετά από πολλές προσπάθειες ανακτήθηκε η κουλτούρα πληρωμών από τους καταναλωτές και ότι αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί” ανέφερε ο κ. Ράπανος.

    Τόνισε ότι «πρέπει να απενοχοποιηθεί το κέρδος για να επιστρέψουν οι επενδύσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ