ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σήμανε συναγερμό σήμερα, με αφορμή το γεγονός ότι η Ρωσία αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεών της, χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστική» αυτήν την εξέλιξη. Η προοπτική μιας πυρηνικής σύρραξης επιστρέφει στη σφαίρα της πιθανότητας, πρόσθεσε.
Ο Γκουτέρες είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα χορηγήσει άλλα 40 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Αποθεματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο γενικός γραμματέας προειδοποίησε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει ως συνέπεια μια «λαίλαπα λιμών» σε πολλές χώρες του κόσμου. «Η Ουκρανία φλέγεται» και «η χώρα αποδεκατίζεται υπό τα βλέμματα του κόσμου», τόνισε. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια λαίλαπα λιμών και μια κατάρρευση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.
Λόγω του μπλοκαρίσματος των γεωργικών προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ο πόλεμος θα πλήξει πιο σκληρά τις φτωχές χώρες και «θα σπείρει πολιτική αστάθεια και ταραχές σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.
«Αυτός ο πόλεμος ξεπερνά κατά πολύ την Ουκρανία», πρόσθεσε.
«Η τιμή των σιτηρών ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που είχε καταγραφεί στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης και των ταραχών του 2007-8», εξήγησε. Συνολικά, 45 αφρικανικές χώρες και κράτη λιγότερο αναπτυγμένα εισάγουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των σιτηρών τους από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Οι 18 από αυτές τις χώρες εισάγουν το 50% των σιτηρών. Μεταξύ αυτών είναι χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Αίγυπτος, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Λίβανος, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη, είπε ο Γκουτέρες, ζητώντας για άλλη μια φορά να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εχθροπραξίες.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- UnitedHealth: Ισχυρό τρίμηνο και αναβάθμιση προβλέψεων για το 2026 – Στα 6,28 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη
- ΥΠΑΑΤ: Σαράντα οκτώ κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
- Ορκίστηκε νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης o Αθανάσιος Καββαδάς
- Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Υπέρ της εξαγοράς της Commerzbank από την UniCredit – Πάντα υποστηρίζαμε τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.