ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ανάρτησή του στο LinkedIn, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, τοποθετήθηκε με σαφήνεια σχετικά με την εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.
«Οι πρόσφατες κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην κερδοσκοπία και όχι στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς. Δεν υπάρχει η παραμικρή διαφοροποίηση στη ζήτηση και την προσφορά, ούτε στη ροή φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτές τις ανατιμήσεις.
Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές Αρχές οφείλουν να παρέμβουν άμεσα για να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά, και πρωτίστως, να προστατεύσουν
τα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τους κερδοσκόπους».
Ο κ. Ξιφαράς κάνει, δε, αναφορά στις έξι προτάσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αποφασιστική αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην αγορά φυσικού αερίου.
1. Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων
2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων όπως υπάρχει στις χρηματιστηριακές αγορές
3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία
4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής
5. Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
6.Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου διασυνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κακοκαιρία: Καταιγίδες και βροχές μεγάλης έντασης και διάρκειας – «Κόκκινη προειδοποίηση» της ΕΜΥ
- Βόλος: Νεαροί «μπούκαραν» σε σούπερ μάρκετ και ποδοπάτησαν προϊόντα «Βιολάντα» (Βίντεο)
- Ιράν: «Τρομοκρατικές οργανώσεις» οι Ευρωπαϊκοί στρατοί – Αντίποινα για τα μέτρα κατά των Φρουρών της Επανάστασης
- Σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2027 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Η πορεία του έργου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.