ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οκτώ ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που η χώρα μας συμμετείχε στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για το διάστημα. Πλέον, όμως τα κονδύλια βρέθηκαν και η Ελλάδα θα συμμετάσχει επενδύοντας 8,2 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.
Έπειτα από προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εξεύρεση κονδυλίων, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, εξασφαλίσθηκε η συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα, που αφορούν στο διάστημα προσφέροντας ευκαιρίες για την ενίσχυση της εθνικής διαστημικής βιομηχανίας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, αλλά και για την ενίσχυση της γεωγραφικής επιστροφής.
Αναλυτικότερα, η κατανομή του ποσού ανά πρόγραμμα/δραστηριότητα είναι η ακόλουθη:
·Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας (GSTP) με 2.400.000 €
·Παρατήρηση Γης (Earth Observation – EOEP 5) με 2.400.000 €
·Τηλεπικοινωνίες & Ολοκληρωμένες Εφαρμογές (Telecom – ARTES) με 2.600.000 €
·Υποστήριξη Επιστήμης & Εξερεύνηση Διαστήματος (Space Exploration – E3P) με 300.000 €
·Παρακολούθηση Διαστημικής Δραστηριότητας (SSA) με 200.000 €
·Ανάπτυξη Επιστημονικών Πειραμάτων (PRODEX) με 300.000 €
Το γεγονός της επανένταξης της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης από τον Οργανισμό σε πολιτικό επίπεδο και ενίσχυσε την εικόνα -συμμετοχή της ως κράτος-μέλος.
Το σχετικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή από το σύνολο της επιστημονικής και βιομηχανικής κοινότητας του τομέα αναμένεται να είναι ευρύ και άμεσο. Για τους λόγους αυτούς, η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να προετοιμαστεί σε συνεργασία με την ESA με βασικό άξονα την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση αυτής της σημαντικής «επένδυσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαξίμου: Με non paper απαντά στα σενάρια περί εκλογών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Ευ. Τσακαλώτος: Ούτε βλέμμα δεν αντάλλαξαν
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαπραγμάτευση: Επιστρέφουν την Τρίτη οι Δανειστές – «Κληρώνει» για εργασιακά και κόκκινα δάνεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συντάξεις: Γιατί οι 50άρηδες μπαίνουν στο μικροσκόπιο της επόμενης αύξησης ορίων το 2030
- Γιώργος Παπανδρέου: Οργισμένος για δημοσίευμα που τον εμπλέκει στην υπόθεση Επστάιν – «Τέλος η λάσπη!»
- Άκης Σκέρτσος: Επιβεβλημένη η επίτευξη συναίνεσης ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης
- Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Μητσοτάκη στο Συμβούλιο της Ειρήνης για τη Γάζα τον Φεβρουάριο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.