• Βιωσιμότητα

    Πάνος Ξενοκώστας (ONEX ): Θα γίνουμε one stop shop στην κατασκευή πλωτών αιολικών-Μηδενικό Αποτύπωμα σε 3-5 χρόνια

    Πάνος Ξενοκώστας

    Πάνος Ξενοκώστας


    Προτεραιότητα είναι για την ONEX  και τον Πάνο  Ξενοκώστα η ενεργειακή μετάβαση  και όπως είπε χθες μιλώντας στο Economist εκτιμά ότι σε 3-5 χρόνια θα είναι μηδενικό το αποτύπωμα των ναυπηγείων.

    Επίσης, σχεδιάζει να γίνουν τα ναυπηγεία One Stop Shop στην παραγωγή ολοκληρωμένων λύσεων για πλωτές ανεμογεννήτριες.

    Όπως είπε και στα δύο ναυπηγεία την επόμενη τριετία σχεδιάζεται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ σε όλες τις οροφές (3 ΜW στην Ελευσίνα και 2 ΜW στη Σύρο).

    Επίσης, θα γίνει σταδιακή αντικατάσταση της αμμοβολής και πέρασμα από το ντίζελ στον ηλεκτρική ενέργεια. Η εταιρεία, δίνει έμφαση στην κυκλική οικονομία με ανακύκλωση των υλικών μόνο από εξουδιοδοτημένους συνεργάτες. Σημείωσε ότι γίνονται και επενδύσεις σε δίκτυο για την παροχή ρεύματος στα πλοία που βρίσκονται πάνω στις δεξαμενές, ώστε να μειώνεται το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα από την κατανάλωση καυσίμου.

    Όπως ανέφερε, τα Ναυπηγεία εμπλέκονται σοβαρά και στις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν για να πετύχει το πρασίνισμα της ναυτιλίας.

    «Οι περιβαλλοντικοί όροι στη βιομηχανία είναι καλό που είναι αυστηροί, αλλά πρέπει να δοθεί έμφαση και στον ανταγωνισμό εκτός ΕΕ. Η προοπτική μιας διεθνούς και παγκοσμιοποιημένης αγοράς, όπως η ναυτιλία, είναι απαραίτητη. Ενιαία στρατηγική και κοινοί περιβαλλοντικοί κανόνες στο πλαίσιο ενός δίκαιου και θεμιτού ανταγωνισμού».

    Τέλος τόνισε ότι τα Ναυπηγεία προετοιμάζονται ώστε να γίνουν One Stop Shop στην παραγωγή ολοκληρωμένων λύσεων για πλωτές ανεμογεννήτριες. Φιλοδοξεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση και μέσω της ανάπτυξης των πλωτών αιολικών.

    Σημειώνεται ότι όμιλος ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies αναδύεται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς εταίρους στον τομέα της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς:

    • Διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσεις και υποδομές ώστε να αναπτύξει μια καθετοποιημένη παραγωγή υπεράκτιων ανεμογεννητριών/πλατφορμών, ενώ μπορεί να υποστηρίξει βαριές βιομηχανικές κατασκευές.
    • Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να εκτελεί κατ’ ελάχιστον εργασίες κατασκευής και ολοκλήρωσης των υπεράκτιων αιολικών έργων (OWP).
    • Σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός βιομηχανικού κόμβου, και για logistics, δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο οποίος θα είναι σε θέση να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια.
    • Βρίσκεται σε συζητήσεις με σημαντικούς «παίκτες» στο χώρο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
    • Είναι μέλος του νορβηγικού network υπεράκτιων αιολικών συστημάτων, ενός εκ των πρωτοπόρων οργανισμών στο συγκεκριμένο τομέα.



    ΣΧΟΛΙΑ