• Top Stories

    Πέθανε ο εμβληματικός Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

    • NewsRoom


    Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο μεγάλος μετρ του κινηματογράφου, ο Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Άφησε την τελευταία του πνοή στη Ρώμη, έπειτα από μακρά ασθένεια.

    Αφήνει πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη, σπουδαία κινηματογραφικά έργα, όπως τα αριστουργήματα Το τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι και Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας. Η τελευταία ταινία του χάρισε και το Όσκαρ, το 1988.

    Στο Φεστιβάλ της Βενετίας, το 2007, είχε κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα για το έργο του, ενώ το 2011 στην έναρξη του Φεστιβάλ των Καννών του είχε απονεμηθεί ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας.

    Ήταν γεννημένος στην Πάρμα, στις 16 Μαρτίου 1940. Ήταν γιος του ποιητή Τζοζέπε Μπερτολούτσι και στην αρχή ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του. Μάλιστα, στη σύντομη πορεία του στη λογοτεχνία κατάφερε και βραβεύτηκε αρκετές φορές, πριν πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με την έβδομη τέχνη.

    Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτης του άλλου μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη, του Πιερ Πάολο Παζολίνι, πριν αρχίσει να σκηνοθετεί ο ίδιος. Υπήρξε άθεος και μαρξιστής και για κάποιο διάστημα ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.

    Το έργο του περιλαμβάνει τις ταινίες Πριν την Επανάσταση (1964), Η στρατηγική της Αράχνης (1970), Ο Κονφορμίστας (1970), Το τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι (1972), 1900 (1976), Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας (1987), Ο Μικρός Βούδας (1993), Οι Ονειροπόλοι (2003), Εγώ και Εσύ (2012).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όταν ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι τιμήθηκε με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ



    ΣΧΟΛΙΑ