• Top Stories

    Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2018 – Οι νέοι φόροι και οι μεγάλοι χαμένοι

    • NewsRoom
    Βουλή


    Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018. Ο αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης προχώρησε  στη διαδικασία, με τον νέο προϋπολογισμό να εγκρίνεται τελικά στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ η συζήτηση να ξεκινά στις 18 του μήνα.

    Να σημειωθεί, πάντως, ότι η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη και θα διεξαχθούν τέσσερις συνεδριάσεις.

    «Εύχομαι και οι επόμενοι προϋπολογισμοί να είναι καλύτεροι», ήταν το αρχικό σχόλιο του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Γ. Χουλιαράκη του είπε παραφράζοντας φράση του Ν. Γκάλη: «Είναι ο  καλύτερος μέχρι τον επόμενο».

    Άλλωστε, ο προϋπολογισμός διαθέτει αρκετά μέτρα, τα οποία θα προηγηθούν της οριστικής «σφαγής» των συντάξεων την οποία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν ψηφίσει να περάσει στον επόμενο προϋπολογισμό, τα Χριστούγεννα του 2018. Τότε το κόψιμο στις συντάξεις θα ξεπερνάει ανά περίπτωση ακόμη και τα 300 ευρώ μηνιαίως, ενώ αυτή τη φορά θα πληγούν από τις περικοπές ακόμη και αυτοί που παίρνουν 900 ευρώ το μήνα.

    Μεγάλοι χαμένοι του 2018 βγαίνουν κυρίως οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ καθώς τα επιδόματα θα «εξορθολογιστούν», με πρώτο και καλύτερο το επίδομα θέρμανσης το οποίο μειώνεται κατά 50%. Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται οριστικά και για όλους στο τέλος του 2019.

    Οι φόροι θα αυξηθούν και πάλι λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά αλλά και της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου.

    Μαχαίρι αναμένεται να μπει στο πολυτεκνικό επίδομα (500 ευρώ ανά παιδί) που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί με νέα κριτήρια το επίδομα σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα, δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, ενώ αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.

    Επίσης, περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

    Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους.

    Τα μέτρα για το 2018 έχουν ήδη ψηφιστεί τον Μάιο, αλλά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου ώστε, σε σχέση με φέτος, η κυβέρνηση να βάλει στα κρατικά ταμεία 1,15 δισ. επιπλέον από φόρους και να εξοικονομήσει και άλλα 1,4 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.

    Ο κ. Χουλιαράκης, κατέθεσε επίσης τον κρατικό Απολογισμό οικονομικού έτους 2016 και τον Ισολογισμό χρήσης 2016, έκθεση επί των φορολογικών δαπανών, έκθεση των γενικών διευθυντών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φορολογικής διοίκησης, τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, δημόσιας περιουσίας και κοινωφελών περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών καθώς και τις δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 58 του ν.4270/2014.

    Στον απολογισμό για το έτος 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ (μνημονιακός στόχος ήταν το 1,75%), έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του προϋπολογισμού του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

    Για το έτος 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ. Αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του, υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελένη Αυλωνίτου: Κοινωνικό μέρισμα , η αμφισβήτηση του αυτονόητου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζιχαντιστές απειλούν να σκοτώσουν τον 11χρονο γιο του Ντόναλντ Τραμπ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκληραίνει και άλλο ο έφορος: Κάθε λεπτό μας κατάσχει 3.541 ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ