• Top Stories

    Με 10ετή κάθειρξη απειλεί το ΥΠΕΞ όποιον δημοσιεύσει έγγραφα για τη Σαουδική Αραβία

    • NewsRoom
    Κοτζιάς

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς


    Σαφή προειδοποίηση να μην επιχειρήσει να δημοσιοποιήσει κανείς απόρρητα έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, απηύθυνε σήμερα, μέσω ανακοίνωσης, το υπουργείο Εξωτερικών – κίνηση που συνδέεται με την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

    Μετά τη μετάθεση για τη Δευτέρα της συζήτησης που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για αύριο το πρωί στη Βουλή, σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, και την προαναγγελία ότι στη συζήτηση θα λάβει τον λόγο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Κοτζιάς και το υπουργείο Εξωτερικών.

    Συγκεκριμένα, με αφορμή την κατάθεση απόρρητων εγγράφων από τον Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή, προειδοποίησε ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα περί κατασκοπείας, με στόχο τη «διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

    Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

    «Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

    Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

    Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

    Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πέρασε το αίτημα του Τσίπρα! Τη Δευτέρα μετατίθεται η μάχη στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Λοβέρδος έσφιξε την θηλιά γύρω από τον Καμμένο για το θέμα των όπλων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκληρό ροκ στη Βουλή για Καμμένο-Σαουδική Αραβία – Μετάθεση της συζήτησης ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας



    ΣΧΟΛΙΑ