• Top Stories

    Η «Ποκαχόντας» αντεπιτίθεται!

    • NewsRoom

    Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν


    Ένα από τα προτερήματά της είναι ότι κρατάει τον λόγο της. Κι αυτό σπανίως συναντάται σε πολιτικούς. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Μασαχουσέτη, δεσμεύτηκε απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος την είχε χαρακτηρίσει «Ποκαχόντας» (ειρωνευόμενος το ινδιάνικο αίμα της) κατά τον προεκλογικό αγώνα του 2016 αμφισβητώντας την γηγενή καταγωγή της.

    Μάλιστα, προκαλώντας την ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί ότι θα δωρίσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της αρεσκείας της, αν εκείνη κατάφερνε να το αποδείξει. Η Γουόρεν το’ πε και το’ κανε. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA, στην οποία υποβλήθηκε, που αποδεικνύουν ότι η καταγωγή της είναι ευρωπαϊκή, αλλά έχει και ινδιάνικο αίμα, που ανατρέχει σε έξι με δέκα γενιές πριν. Μάλιστα, πρότεινε στον Τραμπ το ένα εκατομμύριο δολάρια να το διαθέσει σε ένα κέντρο για τις γυναίκες με καταγωγή από τους γηγενείς πληθυσμούς που πέφτουν θύματα βίας.

    Φυσικά, ο Τραμπ δεν προτίθεται να καταβάλει τα χρήματα. Αντίθετα, λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει το τεστ και μάλιστα εκφράζει την ελπίδα η Γουόρεν να είναι όντως υποψήφια το 2020 για να την κερδίσει «πολύ εύκολα». «Εκανε μια εξέταση DNA μαϊμού και έδειξε ότι πιθανόν να είναι κατά 1/1024 [γηγενής Αμερικανίδα], κατά πολύ λιγότερο από τον μέσο Αμερικανό. Tώρα που οι ισχυρισμοί της ότι έχει ινδιάνικη καταγωγή αποδείχτηκαν ψευδείς, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την απάτη αυτή από τον αμερικανικό λαό» επέμεινε ο Τραμπ με το γνωστό του ύφος.

    Δεν μασάει τα λόγια της

    Η Γουόρεν πάντως δεν δείχνει να πτοείται. Άλλωστε είναι εκείνη που ζητούσε την παραίτησή του. Στο παρελθόν τον έχει χαρακτηρίσει δημοσίως ρατσιστή και απειλή για τις γυναίκες: «Προχωρά σε χαρακτηρισμούς για τις γυναίκες που τον φοβίζουν, μας επιτίθεται προσωπικά, μας συρρικνώνει για να νιώσει καλύτερα ο ίδιος», έχει πει. Και ο Τραμπ φαίνεται ότι νιώθει τη σκιά της.

    Μιλώντας ενώπιον του πανίσχυρου λόμπι όπλων στην Ατλάντα, του National Rifle Association, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβλεψε πιθανούς αντιπάλους του στις επόμενες προεδρικές: «Θα εμφανιστούν πολλοί από αυτούς τους Δημοκρατικούς και θα πείτε ‘Όχι κύριε, όχι ευχαριστώ. Όχι, κυρία μου. Ίσως, κυρία μου. Πιθανόν να είναι η Ποκαχόντας. Να το θυμάστε αυτό».

    Αλλά η Γουόρεν δεν πτοείται. Αυτοχαρακτηρίζεται «κακιασμένη» και χρησιμοποιεί το αγαπημένο μέσο του Τραμπ, το Twitter, για να αντεπιτεθεί. «Οι γυναίκες έχουν βαρεθεί πλέον τύπους σαν εσάς», γράφει και τον κατηγορεί για διγλωσσία και ψέματα όσον αφορά την οικονομία.

    Η 67χρονη πρώην καθηγήτρια της Νομικής του Χάρβαρντ μεγάλωσε στην Οκλαχόμα αλλά ζει στη Μασαχουσέτη, την πολιτεία της οικογένειας Κένεντι. Καθώς δεν μασάει τα λόγια της συχνά στρέφεται και εναντίον του δικού της κόμματος: «Θεωρώ ότι το δεξιός-αριστερός είναι όλο και λιγότερο μια ακριβής περιγραφή του πολιτικού τοπίου. Με αυτό το δεδομένο θεωρώ ότι υπάρχουν πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς εδώ στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εμφανώς συνταχθεί με τους πλούσιους και τους ισχυρούς, αλλά το ίδιο έχουν κάνει και πολλοί Δημοκρατικοί», λέει χωρίς να τους κατονομάζει. Όμως πολιτικοί αναλυτές έχουν κατηγορήσει το ζεύγος Κλίντον ότι έχει έρθει πολύ κοντά με την πλούσια ελίτ.

    «Όταν μιλάμε για την οικονομία της επιβίωσης τον 21ο αιώνα αυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το ίδιο της το σώμα, την πρόσβαση στην αντισύλληψη. Αυτό είναι στενά συνδεδεμένο με την οικονομική σταθερότητα της συγκεκριμένης αυτής γυναίκας, της οικογένειάς της, της κοινότητάς της, ολόκληρου του έθνους. Θεωρώ ότι αυτά είναι αλληλένδετα. Δεν υπάρχει ‘ή το ένα ή το άλλο’».

    Στο ερώτημα αν θα στήριζε έναν Δημοκρατικό υποψήφιο που θα ήταν κατά της άμβλωσης, εκείνη απαντάει: «μάλλον όχι».

    «Αυτός ο αγώνας είναι ο δικός μας αγώνας»: Η Γουόρεν λέει ναι στις πορείες, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, στη συλλογική δράση, στην ενεργή ανάμειξη με τα κοινά. Αντίσταση, επιμονή, αγώνα: αυτά προτείνει.

    Μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά τριών εγγονών, εξηγεί ότι δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον Τραμπ παρά μόνο στην τελετή ορκωμοσίας του, αλλά έχει συγκρουστεί μαζί του στο Twitter. Στις 21 Μαρτίου του 2016 είχε αναρτήσει: «Πολλοί από τους χειρότερους απολυταρχικούς ηγέτες ξεκίνησαν ως χαμένοι και ο Τραμπ είναι μια σοβαρή απειλή». Στο βιβλίο της «Αυτός ο αγώνας είναι ο δικός μας αγώνας» θυμάται την ημέρα της ορκωμοσίας του όταν είδε διαδηλωτές να κρατούν ένα τεράστιο πανό που έγραφε μια μόνη λέξη: «ΦΑΣΙΣΤΑΣ».

    Ερωτηθείσα αν θεωρεί τον Τραμπ απολυταρχικό ηγέτη ή φασίστα απαντάει με πάθος: «Κοιτάξτε τι έχει κάνει. Έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Μουσολίνι, για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Έχει επιχειρήσει να υπονομεύσει την ελευθεροτυπία. Δεν έχει επιδείξει σεβασμό προς τα δικαστήρια. Αυτά είναι χαρακτηριστικά απολυταρχικών πολιτικών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η «Ποκαχόντας» είναι επίμονη: Είναι η Ελίζαμπεθ Γουόρεν το αντίπαλον δέος στον Τραμπ;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμια κρίση μετά το «μίνι κραχ» στην Wall Street-«Διόρθωση» ήταν λέει ο Τραμπ



    ΣΧΟΛΙΑ