• Πολιτική

    Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό από την συμφωνία με τα Σκόπια

    βουλη

    Ελληνική Βουλή


    Επικίνδυνους κραδασμούς φέρνει στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τα Σκόπια, ενώ δεν είναι ήσσονος σημασίας η ενδοκυβερνητική διαφωνία Τσίπρα – Καμμένου και όσα απορρέουν από τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ.

    Σήμερα, ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υπογράψει τη συμφωνία, ενώ πριν από λίγη ώρα ο Νίκος Φίλης κάλεσε τον Πάνο Καμμένο να παραιτηθεί.

    Προβληματισμός φαίνεται πως επικρατεί και σε βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένουν με αγωνία την αντίδραση των συμπατριωτών τους, όταν επιστρέψουν στις εκλογικές περιφέρειές τους.

    Στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στο Θέμα 104,6, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως «αν δεν δούμε το κείμενο της συμφωνίας, δεν έχουμε υποχρέωση να πούμε την γνώμη μας. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό για αυτά που λέει».

    Λοβέρδος: Πασχίζουμε να μείνουμε ενωμένοι

    Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή «έχουμε υποχρέωση να πάρουμε θέση».

    Ο κ. Λοβέρδος είπε ακόμη, αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις μέσα στο Κίνημα Αλλαγής: «Πασχίζουμε να μην διασπαστούμε. Συνεπώς δεν θέλω να εξηγήσω την στάση των συναδέρφων μου και των συντρόφων μου. Αυτή η προσπάθειά μας να μείνουμε ενωμένοι και να μην προσβάλουμε όλους εκείνους που ήρθαν και ψήφισαν. Έχουμε δώσει τον λόγο μας, να είμαστε ενωμένοι. Δεν είναι ώρα τώρα να μπω σε αυτόν ο διάλογο».

    Ο κ. Λοβέρδος ήταν κατηγορηματικός ότι μέσα στο ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να υπάρξουν δυο διαφορετικές στάσεις: «Νοθεύεται το μήνυμα και σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της κοινωνίας να είμαστε ενωμένοι. Ο δρόμος είναι ένας».

    Χθες, ο Σταύρος Θεοδωράκης στήριξε ξεκάθαρα την συμφωνία, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  εξεμάνη κατά του Σπύρου Δανέλλη μετά τη δήλωσή του ότι «αν η ΔΗΣΥ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, τότε το Ποτάμι θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του για κοινή πορεία στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής».

     «Η πόρτα είναι ανοικτή και τα σκυλιά δεμένα» απάντησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον βουλευτή του Ποταμιού.

    «Ο κ. Δανέλλης ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, έγινε στην πορεία ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετά πήγε στο Ποτάμι και τώρα θέλει να γυρίσει πίσω. Είναι δικαίωμα του καθενός, ας το κρίνουν οι πολίτες και αξιολογήστε και εσείς την στάση του. Εμείς που περάσαμε και παραμείναμε όρθιοι λέμε σε όλους αυτούς ότι η πόρτα είναι ανοικτή και τα σκυλιά δεμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Κλειστά τα χαρτιά της κρατά ως αυτή την ώρα η Φώφη Γεννηματά, περιμένοντας το τελικό κείμενο της συμφωνίας, με κύριο μέλημα να κρατηθεί ενωμένο το Κίνημα Αλλαγής.

    Κατσίκης: «Εθνικό και πολιτικό λάθος»

    Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης δήλωσε μιλώντας στο Θέμα 104,6 ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να κάνει συμφωνία για το Σκοπιανό με συμφωνία πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών.

    Μίλησε για «εθνική ήττα» προσθέτοντας ότι «συντελείται πολιτικό και εθνικό λάθος, για να μην το πω έγκλημα».

    «Παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος, γιατί αυτό αναφέρεται στην εθνική μας κληρονομιά που δεν μπορεί να γίνεται δώρο» συνέχισε ο κ. Κατσίκης τονίζοντας ότι με τη συμφωνία ο Βορράς της Ελλάδας γίνεται νότια Μακεδονία.

    «Πώς μια συμφωνία συνάπτεται μεταξύ δύο πρωθυπουργών χωρίς κύρωση από τα δύο Κοινοβούλια;» αναρωτήθηκε ο κ. Κατσίκης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία «δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει στην τελική της φάση προκειμένου να υπάρξει επικύρωσή της από τη Βουλή».

    «Αν στην αδόκητο περίπτωση αυτό έρθει στη Βουλή, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα περάσει, όχι μόνο γιατί εμείς θα καταψηφίσουμε, αλλά και γιατί δεν θα έχει τη στήριξη από τις άλλες δυνάμεις για να περάσει» πρόσθεσε ο κ. Κατσίκης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμός στα Σκόπια: Αναμένεται διάγγελμα Ιβανόφ – Πέταξε έξω τον Ζάεφ!

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα-Παυλόπουλο για Σκοπιανό: Αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός



    ΣΧΟΛΙΑ