• Πολιτική

    Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αφαίρεσε τον τίτλο από τον επίτιμο καθηγητή Χάινς Ρίχτερ

    • NewsRoom


    Δεκτή έγινε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης η ομόφωνη ληφθείσα απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον καθηγητή κ. Χάινς Ρίχτερ.

    Το συγκεκριμένο θέμα έφτασε προς συζήτηση στη Σύγκλητο του ιδρύματος μετά από σχετική εισήγηση της Κοσμητείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και αφού είχαν προηγηθεί δύο ομόφωνες αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης που αρχικά είχε απονείμει τον τίτλο.

    Το σκεπτικό της ανάκλησης, βασίστηκε στο γεγονός ότι ο καθηγητής Ρίχτερ έκανε δημοσίως απαξιωτικές δηλώσεις για το ελληνικό πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ειδικότερα, πράξη που θεωρείται ότι προσβάλλει το ίδρυμα και το διεθνές κύρος του.

    Ο Χάινς Ρίχτερ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο νησί καθώς, όπως υποστήριζαν οι κάτοικοι του νησιού, στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης» είχε αρνηθεί εγκλήματα των ναζί σε βάρος του κρητικού λαού, παρουσιάζοντας ως «βάρβαρους» τους Κρητικούς.

    Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών είχε ανακηρύξει ως επίτιμο καθηγητή το Χ. Ρίχτερ το 2014, σε μια τελετή που έγινε με την στήριξη μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που το πανεπιστήμιο βρισκόταν υπό κατάληψη. Το 2015 παραπέμφθηκε σε δίκη στο Ρέθυμνο, κατηγορούμενος από πολίτες για «φιλοναζιστικές απόψεις» που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του, ωστόσο αθωώθηκε, ενώ έτυχε τη στήριξη πολιτικών, κυρίως της Αριστεράς.



    ΣΧΟΛΙΑ