• Πολιτική

    Λύση δύο κρατών στην Κύπρο πρότεινε ο Τσαβούσογλου – Αρνητικοί οι Τουρκοκύπριοι

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου,

    Μ. Τσαβούσογλου, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών


    Την πρόταση μιας λύσης δημιουργίας δύο κρατών έφερε στο τραπέζι του Κυπριακού  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα και τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

    Σύμφωνα με τη τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Gaktv», που πρόσκειται στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται την ομοσπονδία. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν προτιμητέο ένα μοντέλο σαν την συνομοσπονδία ή την λύση δύο κρατών». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στη συνέχεια, ζήτησε την άποψη όλων των πλευρών για το εν λόγω ζήτημα.

    Από την πλευρά του, όμως, ο Μουσταφά Ακιντζί  ξεκαθάρισε στον Τσαβούσογλου πως δεν πρόκειται να μεταβιβάσει μια πρόταση τέτοιου είδους στο τραπέζι των συνομιλιών. «Δεν τίθεται τέτοιου είδους ζήτημα».

    Την ίδια στιγμή, το Ρεπουμοπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας δήλωσαν ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο στα κεντρικά κομματικά όργανα. Αντιθέτως, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Κόμμα Λαού και το Δημοκρατικό Κόμμα προσεγγίζουν θετικά την πρόταση της Άγκυρας. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του Κόμματος Αναγέννησης δηλώνει: «Δεν επιθυμούμε να μας επιβάλλει η Τουρκία κάτι τέτοιο».

    Με αυτόν τον τρόπο, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα αποτέλεσμα.



    ΣΧΟΛΙΑ