• First Top Stories

    Ο Τσίπρας πανηγυρίζει για τα 20 ευρώ αύξηση σε συντάξεις – «Κατόρθωμα ο νόμος Κατρούγκαλου»

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας


    Με πανηγυρισμούς ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφού χαρακτήρισε τον νόμο Κατρούγκαλου «μεγάλη δομική μεταρρύθμιση» αφιέρωσε μεγάλος μέρος της ομιλίας του στις συντάξεις, πανηγυρίζοντας ότι όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά 500.000 συνταξιούχοι θα δουν και αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου. «Μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων» είπε.

    Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης: «Είχα μια αμυδρά ελπίδα ότι θα είναι παρών ο κ. Μητσοτάκης, φαίνεται ότι επιλέγει πιο ασφαλείς επιλογές. Θα έχω την δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί του αύριο, για το πανεπιστημιακό άσυλο. Εκεί θεωρεί ότι είναι πιο ασφαλής να καταστροφολογεί, γιατί στην οικονομία είναι σαφές ότι δεν μπορεί».

    Ανεβάζοντας τους τόνους κατακόρυφα, είπε: «Διασώζουμε συντάξεις, μειώνουμε την ανεργία. Και αναδρομικά δώσαμε και τις αδικίες αποκαθιστούμε και τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνουμε και το κοινωνικό μέρισμα θα το δώσουμε στους συμπολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και το κυριότερο όλα τα μέτρα που εξήγγειλα στην ΔΕΘ θα τα υλοποιήσουμε».

    «Περνάει δύσκολα ο φίλος μου ο Αυτιάς»

    «Και το ερώτημα είναι τι θα απογίνετε τώρα; Πού πήγε το περιβόητο τέταρτο μνημόνιο που με στόμφο εξαγγείλατε ότι έρχεται και ψάχνω και εγώ να το βρω. Όπως ψάχνω να βρω τους τίτλους των ΜΜΕ που κατατρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους και όχι μόνο ότι έρχεται θύελλα και περικοπές και να οι πίνακες με τις περικοπές και να οι εκπομπές. Θα πρέπει ο φίλος μου Αυτιάς να πέρασε δύσκολες ημέρες να υπολογίζει τις περικοπές. Τώρα τσιμουδιά. Κανείς δεν κάνει υπολογισμούς για το τι σώζεται από τις αποδοχές των ανθρώπων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε εκθειάζοντας τον νόμο Κατρούγκαλου.

    Μίλησε για «κατόρθωμα που πετύχαμε» και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χαρακτηρίστηκε καταστροφική και λαιμητόμος, αλλά είναι η αιτία που είμαστε σήμερα σε πορεία ανάκαμψης. Λύνει επίσης ένα γόρδιο δεσμό που ήταν μπροστά σε κάθε κυβέρνηση. Κατόρθωμα γιατί όχι μόνο έχουμε πλεονάσματα, όταν παραλάβαμε ελλειμματικά ταμεία, αλλά κυρίως γιατί πετύχαμε την εξυγίανση με τρόπο δίκαιο. Αν συγκρίνεις τις εισφορές στο σύνολο πλέον θα είναι ευνοϊκότερες για τους μισθωτούς, ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους».

    Αύξηση 20 ευρώ σε 500.000 συνταξιούχοι

    Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά τα όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική».

    Και συνέχισε λέγοντας: «Μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους».

    Αναφερόμενος στο νόμο που συζητείται σήμερα είπε πως πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

    «Κατήργησε, δηλαδή, το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων που αύξανε, αυθαίρετα, το ύψος της εισφοράς αναλόγως με τα χρόνια που κάποιος ήταν στο επάγγελμα, χωρίς να συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ» σημείωσε.

    «Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη, εμείς θα την αποκαταστήσουμε» τόνισε απηυθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Και μας κατηγορείτε ότι εφαρμόζουμε το ‘Τσοβόλα δώστα όλα’ και ψηφίζετε το ‘Τσοβόλα δώστα όλα’. Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος, διότι τυγχάνει οικουμενικής αποδοχής» σχολίασε στον ίδιο τόνο.

    «Το δικό μας μνημόνιο είναι με τον λαό»

    «Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν με τους δανειστές, αυτό το μνημόνιο που φέρνουμε εμείς είναι με τον ελληνικό λαό, γιατί αφορά τις ανάγκες του, την προοπτική του, τη στήριξη του για ένα καλύτερο αύριο. Το δικό μας, λοιπόν, 4ο μνημόνιο, το μνημόνιο με τον λαό θα μας δεσμεύει από δω και στο εξής για να συνεχίσουμε στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, να κάνουμε πράξη τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

    » Ό,τι είπαμε στη ΔΕΘ και ό,τι υπάρχει περιθώριο μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να προχωρήσουμε το προχωράμε. Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε διαρκώς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξαναγυρίσουμε στις πολιτικές της λιτότητας και του ΔΝΤ και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής» τόνισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προκαλούν: Αυξήσεις 17% στους μισθούς των μετακλητών, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας στενάζει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανηγυρίζει ο Τσίπρας για την ακύρωση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τις περικοπές συντάξεων: «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν»

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Το μακάβριο επιχείρημα Τσίπρα για τις συντάξεις (video)



    ΣΧΟΛΙΑ