• Top Stories

    Μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΠΓΔΜ από Γαλλία και Ολλανδία

    Τσίπρας Ζάεφ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Δ) δίνουν τα χέρια μετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, ΠΓΔΜ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti


    Σοβαρές ενστάσεις στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ βάζουν Γαλλία και Ολλανδία, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των δύο ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

    Ειδικά η Ολλανδία σημείωσε πως παρά την συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια δεν πληρούν βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων, κυρίως λόγω κενών στο κράτος δικαίου και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ κι άλλων κρατών των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να τεθεί και στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο κ. Κοτζιάς έχει προειδοποιήσει πως εάν δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ όλη η προσπάθεια για την επίλυση του ονοματολογικού θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

    Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο κάλεσε Γαλλία και Ολλανδία να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων, αφού ευρωπαίοι διπλωμάτες απέτυχαν να συμφωνήσουν ως προς τους όρους των συνομιλιών.

    Ομάδα χωρών, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, υποστηρίζουν την ένταξη των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων με στόχο την αύξηση της επιρροής της Ένωσης σε μία περιοχή όπου η ανάμειξη της Ρωσίας είναι όλο και πιο έντονη.

    «Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ προσερχόμενος σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

    «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για τα Βαλκάνια.

    Η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και η Σερβία προσβλέπουν σε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία και το Μαυροβούνιο βρίσκονται σε εξέλιξη, η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, και η ΠΓΔΜ, η οποία έφθασε σε συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της, ελπίζουν ότι θα λάβουν σήμερα το πράσινο φως.

    Όμως, οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ που προετοίμασαν τη σημερινή σύνοδο δεν κατόρθωσαν να συντάξουν κείμενο συμφωνίας για να υπογραφεί από τους υπουργούς.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υποστηριζόμενος από την Ολλανδία, δήλωσε ότι η Ένωση πρέπει πρώτα να μεταρρυθμισθεί πριν από την εισδοχή νέων μελών, αν και ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η πηγή της ανησυχίας του είναι η αύξηση των αντιμεταναστευτικών αισθημάτων στην χώρα του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΑΤΟ: Πρώτα το «ναι» στο δημοψήφισμα και μετά η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν υπέγραψε ο Ιβανόφ την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, επιστρέφει στη Βουλή το νομοσχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ