• Ελλάδα

    Προκλητική απάντηση Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας


    Η Άγκυρα «τραβά το σχοινί» στην ένταση στα Ίμια, απαντώντας στο διάβημα που απέστειλε η Ελληνική πλευρά, με το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει σκληρή δήλωση με την οποία υποστηρίζει προκλητικά πως οι βραχονησίδες Ίμια ανήκουν στην Τουρκία!

    Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλά ουσιαστικά για επικίνδυνες κινήσεις από την Ελλάδα στην περιοχή, καλώντας την χώρα μας να τις σταματήσει.

    Το τουρκικό υποστηρίζει ότι η χώρα μας «παραπλανά το κοινό όπως έχουμε συνηθίσει, διαστρεβλώνοντας όπως πάντα τα γεγονότα».

    «Στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός μας κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χθες το βράδυ, σχετικά με τα γεγονότα που προκλήθηκαν από τους επικίνδυνους ελιγμούς σκαφών του ελληνικού λιμενικού γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια, που ανήκουν στη χώρα μας και είπε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις εχθρικές κινήσεις σε θάλασσα και αέρα και ότι δεν θα τις ανεχθούμε, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να σταματήσει αυτές τις επικίνδυνες κινήσεις, προς το συμφέρον και των δύο χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Αναλυτικά στην ανακοίνωσή των Τούρκων αναφέρεται:

    «Σε μία δήλωση που έγινε σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται ο ισχυρισμός ότι έγινε έντονο διάβημα από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με ένα επικίνδυνο περιστατικό στα Καρντάκ, παρουσία του υφυπουργού μας. Δυστυχώς με αυτή τη δήλωση, η ελληνική πλευρά, παραπλανά την κοινή γνώμη και παραποιεί τα γεγονότα όπως πάντα».

    Όπως αναφέρει η δήλωση η συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων περιστράφηκε γύρω από τη διαμαρτυρία της τουρκικής πλευράς για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις μανούβρες στα Ίμια, «τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, κάτι που δεν θα το ανεχτούμε».

    Αναλυτικά στην ανακοίνωσή των Τούρκων αναφέρεται:

    «Σε μία δήλωση που έγινε σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται ο ισχυρισμός ότι έγινε έντονο διάβημα από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με ένα επικίνδυνο περιστατικό στα Καρντάκ, παρουσία του δικού μας Γενικού Γραμματέα. Δυστυχώς με αυτή τη δήλωση, η ελληνική πλευρά, παραπλανά την κοινή γνώμη και παραποιεί τα γεγονότα όπως πάντα».

    Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα. Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το βράδυ της Τρίτης με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέει το Μαξίμου, επισήμανε «με αυστηρότητα» στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Σύμφωνα με το Μαξίμου, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Βέβαια η προκλητική απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν φαίνεται πως συμβαδίζει με τις πληροφορίες που διαρρέουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΗΠΑ για Ίμια: «Ελλάδα και Τουρκία να ρίξουν τους τόνους»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΥΠΕΞ εξέδωσε επιτέλους διάβημα διαμαρτυρίας για τα Ίμια – Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης



    ΣΧΟΛΙΑ