• Ελλάδα

    Αυτές είναι οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι δυο Έλληνες από τα τουρκικά δικαστήρια


    Μπερδεμένη παραμένει, από νομικής άποψης, η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές για ποια αδικήματα θα δικαστούν. Ωστόσο, όπως φαίνεται, υπάρχει ένα καλό και ένα κακό σενάριο για την τύχη τους.

    Το καλό σενάριο είναι να δικαστούν μόνο για το αδίκημα της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή σε καιρό ειρήνης, το οποίο σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία αποτελεί πλημμέλημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 2 έως 5 ετών. Σε αυτήν την περίπτωση, πιθανότατα η ποινή τους θα είναι με αναστολή, που σημαίνει ότι θα μπορέσουν άμεσα να επιστρέψουν στην Ελλάδα και η περιπέτειά τους να τελειώσει εκεί.

    Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο: να δικαστούν για στρατιωτική κατασκοπεία σε καιρό ειρήνης, που είναι κακούργημα το οποίο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15-20 ετών. Σε αυτήν την περίπτωση, για την οποία υποτίθεται ότι υπάρχουν “ενδείξεις” τις οποίες η τουρκική Δικαιοσύνη ερευνά, οι δύο στρατιωτικοί κινδυνεύουν, αν κριθούν ένοχοι, να μείνουν για πολλά χρόνια στις τουρκικές φυλακές.

    Το ερώτημα είναι, πόσο πιθανό είναι αυτό το απευκταίο σενάριο; Θα έλεγε κανείς ότι μία τέτοια κατηγορία περί κατασκοπείας είναι γελοία, αφού κατασκοπεία με… στρατιωτική ενδυμασία δε νοείται. Είναι προφανές εδώ ότι έχουμε να κάνουμε με ένα απλό λάθος. Όμως αυτό θα πρέπει να το επιβεβαιώσει και η τουρκική Δικαιοσύνη, και τις διαθέσεις της θα τις δούμε όταν ο εισαγγελέας συντάξει το κατηγορητήριο κατά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και τότε θα φανεί αν η κατηγορία της κατασκοπείας είναι στο κατηγορητήριο.

    Οι φόβοι που εκφράζονται από ορισμένους είναι ότι θα τεθεί θέμα “ανταλλαγής” των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, όμως κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αστήρικτο νομικά, αφού πρόκειται για εντελώς διαφορετικές υποθέσεις, και θα συνιστούσε “παζάρι” που δε νοείται όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

    Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται μόνο το πλημμέλημα της παράνομης εισόδου, αυτό δε σημαίνει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα αποφυλακιστούν εν αναμονή της δίκης, κι αυτό γιατί δεν έχουν μόνιμη διαμονή στην Τουρκία, και επομένως κρίνονται ως ύποπτοι φυγής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Νέα πρόκληση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ: Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ο Παυλόπουλος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περίεργο περιστατικό: Έκλεψαν από φαντάρο την κάρτα εισόδου στο Πεντάγωνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Κουμουτσάκος: «Αν το ΥΠΕΘΑ θέλει 5 μέρες για να καταλάβει τι έγινε στον Έβρο, έχουμε πρόβλημα»



    ΣΧΟΛΙΑ